Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

VS: Cuba, Nicaragua en Wagner op zwarte lijst godsdienstvrijheid

WASHINGTON (ANP) - De regering van VS-president Joe Biden heeft Cuba, Nicaragua en de Russische Wagner-groep aan een zwarte lijst van internationale godsdienstvrijheid toegevoegd. Dat maakt de weg vrij voor (bijkomende) sancties tegen de twee Latijns-Amerikaanse landen en het huurlingenbedrijf.

Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken is Wagner betrokken bij misstanden in de Centraal-Afrikaanse Republiek, waar een slepend bloedig conflict deels religieus gemotiveerd is. "De Verenigde Staten zullen niet toekijken op deze misstanden", zei Blinken in een verklaring. De Wagner-groep wordt volgens waarnemers ingezet om de buitenlandse ambities van Moskou te verwezenlijken, onder meer in Oekraïne, maar het Kremlin weerspreekt dat.

Cuba en Nicaragua werden beide aangewezen als "landen van bijzondere zorg" in het jaarlijkse overzicht. Dat betekent dat de twee linkse regimes - die al onder Amerikaanse sancties staan - verdere maatregelen opgelegd kunnen krijgen. De landen die net als vorig jaar op die lijst blijven zijn China, Eritrea, Iran, Myanmar, Noord-Korea, Pakistan, Rusland, Turkmenistan, Saudi-Arabië en Tadzjikistan.

De autoritaire Nicaraguaanse president Daniel Ortega heeft het gemunt op de katholieke kerk in zijn land, die hij ervan beschuldigt protesten tegen zijn regime te steunen. Ook op Cuba zijn volgens Washington godsdienstige figuren belaagd vanwege vermeende betrokkenheid bij de betogingen van het afgelopen jaar. De Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken Bruno Rodríguez noemt de zwarte lijst "arbitrair" en "oneerlijk". Zo ontspringt de Amerikaanse bondgenoot India de dans, terwijl christenen er het mikpunt zijn van geweld door hindoe-nationalisten.

Meer uit Buitenland

Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

28 minuten geleden
Treinverkeer in zuiden Duitsland voorlopig ontregeld door sneeuw

MÜNCHEN (ANP) - Het treinverkeer in het zuiden van Duitsland blijft nog enkele dagen ontregeld door de grote hoeveelheid sneeuw die er is gevallen. Van en naar München rijden vooralsnog geen treinen. De situatie op de wegen is in die regio wel verbeterd ten opzichte van zaterdag.

2 uur geleden
Luchthaven München weer open na sluiting om hevige sneeuwval

MÜNCHEN (ANP) - De luchthaven van München is zondag sinds 06.00 uur weer open na een sluiting wegens hevige sneeuwval. Het vliegveld, het op na drukste van Duitsland, ging een dag eerder dicht.

3 uur geleden
VS-defensieminister: Israël riskeert strategische nederlaag

WASHINGTON (ANP) - Als Israël niet meer doet om in de Gazastrook burgerdoden te vermijden of in de Westoever geweld door kolonisten in te perken, dan riskeert het land in zijn oorlog met Hamas een strategische nederlaag. Dat zegt de Amerikaanse minister van Defensie Lloyd Austin.

4 uur geleden
Uitgebreide Israëlische bombardementen gemeld in Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/AFP) - In de nacht van zaterdag op zondag heeft Israël opnieuw aanvallen uitgevoerd op de Gazastrook, ook in het zuiden waar naar schatting 1,7 miljoen inwoners heen zijn gevlucht.

4 uur geleden
VK gaat observatievluchten boven Gaza en Israël uitvoeren

LONDEN (ANP) - Het Verenigd Koninkrijk gaat boven de Gazastrook en Israël observatievluchten uitvoeren om gijzelaars in handen van Hamas te lokaliseren, melden Britse media op gezag van het ministerie van Defensie.

4 uur geleden
Premier Frankrijk: zullen niet toegeven aan terrorisme

PARIJS (ANP/AFP) - "Wij zullen niet toegeven aan terrorisme. Nooit." Daarmee bevestigt de Franse premier Élisabeth Borne op X dat de aanval in Parijs die zaterdagavond één dode en twee gewonden heeft geëist een terreuraanslag is geweest. Eerder lieten de autoriteiten al weten dat de vermoedelijke dader als radicale islamist bekend staat.

10 uur geleden