Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: China blokkeert aanschaf vliegtuigen van Amerikaanse makelij

VS: China blokkeert aanschaf vliegtuigen van Amerikaanse makelij

WASHINGTON (ANP/RTR) - China staat luchtvaartmaatschappijen in het land niet toe voor tientallen miljarden dollars vliegtuigen van Amerikaanse makelij te kopen. Die beschuldiging uitte de Amerikaanse minister van Handel Gina Raimondo. Volgens haar houdt Beijing zich niet aan toezeggingen om Amerikaanse goederen te kopen als onderdeel van handelsafspraken uit 2020. Dat akkoord werd met de vorige regering onder leiding van Donald Trump gesloten.

Volgens Raimondo moeten de Chinezen zich aan de afspraken houden. "Er zijn voor tientallen miljarden dollars aan vliegtuigen die Chinese luchtvaartmaatschappijen willen kopen, maar de Chinese regering staat dat in de weg", zei ze.

Dave Calhoun, president-directeur van de Amerikaanse vliegtuigproducent Boeing, drong er in maart bij de Verenigde Staten op aan om de mensenrechten en andere geschillen gescheiden te houden van de handelsbetrekkingen met Beijing. "We kunnen het ons niet veroorloven om van die markt te worden afgesloten", zei hij destijds.

Boeing verhoogde vorige week zijn prognose voor de vraag naar vliegtuigen vanuit China voor de komende 20 jaar. Daarbij vertrouwt het concern op de snelle economische opleving in het land na de coronacrisis, de toekomstige groei van prijsvechters en de opmars van de e-commerce. Chinese luchtvaartmaatschappijen hebben tot 2040 volgen Boeing 8700 nieuwe vliegtuigen nodig. Die zouden op basis van catalogusprijzen bijna 1,5 biljoen dollar, omgerekend bijna 1,3 biljoen euro, waard zijn. China is goed voor een kwart van alle orders van Boeing.

Meer uit Financieel

Vrouwelijke werknemers betichten Apple van loondiscriminatie

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Twee vrouwelijke werknemers hebben Apple aangeklaagd, omdat ze vinden dat het techbedrijf vrouwen systematisch minder betaalt dan mannen voor hetzelfde werk. Ze willen duizenden andere vrouwen vertegenwoordigen die met dezelfde vermeende discriminatie te maken hebben.

17 minuten geleden
AEX koerst af op voorzichtig herstel na verliesbeurt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt vrijdag licht hoger te beginnen aan de laatste dag van de week. Een dag eerder verloor de hoofdindex nog 0,8 procent. Beleggers hebben een rumoerige beursweek achter de rug, met de verrassende aankondiging van nieuwe parlementsverkiezingen in Frankrijk, een meevallende Amerikaanse inflatie en een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve.

28 minuten geleden
Bloomberg: Duitsland bezig importheffing Chinese auto's te stoppen

BERLIJN (ANP) - De Duitse regering probeert te voorkomen dat de hogere importheffingen op Chinese elektrische auto's van kracht worden, of op zijn minst af te zwakken als een volledige stop niet mogelijk is. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

41 minuten geleden
Musk is ondanks verhuizing nog lang niet van rechter Delaware af

DELAWARE (ANP/BLOOMBERG) - Tesla-topman Elon Musk is nog lang niet van de rechtbank in Delaware af. Hoewel aandeelhouders van Tesla donderdag akkoord gingen met een verhuizing van het autoconcern naar Texas, moet hij nog in ten minste drie zaken terechtstaan vanwege beschuldigingen van wanbeleid. De aanklachten werden de afgelopen dagen ingediend, vlak voor de jaarvergadering van Tesla waar een meerderheid van de aandeelhouders instemde met zijn megabonus van 55 miljard dollar.

55 minuten geleden
CNV pleit voor meer zorgtijd en kortere werkweek

UTRECHT (ANP) - Werkenden moeten meer recht krijgen op tijd voor mantelzorg, kinderen of vrijwilligerswerk. Dat meldt vakbond CNV in zijn nieuwe visie die vrijdag wordt gepresenteerd op het openingscongres ter ere van de fusie van alle CNV-bonden. Het recht op meer zorgtijd past volgens de vakbond in het pleidooi om een 30-urige werkweek in te voeren.

1 uur geleden
Nederlandse export stijgt voor het eerst in bijna jaar tijd

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse goederenexport is in april met 2,3 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is de eerste groei in bijna een jaar tijd. Vooral de uitvoer van chemische producten, voedings- en genotmiddelen en machines was hoger dan een jaar eerder.

2 uur geleden
Recyclingindustrie raakt Nederlands hergebruikt plastic niet kwijt

DEN BOSCH (ANP) - Recycling levert steeds minder op. Nederlandse recyclebedrijven raken hun hergebruikte plastic niet kwijt. Nieuwe regels uit Europa komen mogelijk te laat, waarschuwt de Vereniging Afvalbedrijven (VA) in het vrijdag gepubliceerde jaarbericht.

2 uur geleden