Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS bieden Russen ontwapeningsoverleg en beperking oefeningen aan

VS bieden Russen ontwapeningsoverleg en beperking oefeningen aan

GENÈVE (ANP/AFP/DPA) - De Amerikanen hebben de Russen overleg aangeboden over ontwapening en het beperken van militaire oefeningen. Het aanbod kwam tijdens crisisberaad in het Zwitserse Genève omdat de spanningen tussen Washington en Moskou hoog zijn opgelopen.

De Amerikanen en andere westerse landen vrezen een Russische invasie in Oekraïne, gezien de opbouw van een enorme Russische troepenmacht aan de grens. Washington dreigde al met forse strafmaatregelen, maar volgens Moskou is er niets aan de hand. De Russen willen wel afdwingen dat Oekraïne geen lid wordt van het militaire bondgenootschap NAVO.

Het topoverleg in de Amerikaanse missie in Genève tussen de onderministers van Buitenlandse Zaken moest in ieder geval verdere escalatie van de Oekraïne-crisis voorkomen. Rusland voelt zich bedreigd door uitbreiding van de NAVO richting oosten. Drie voormalige Sovjetstaten, de Baltische landen sloten zich eerder bij de alliantie aan. Moskou eist veiligheidsgaranties, zoals de belofte dat Oekraïne nooit deel zal uitmaken van het bondgenootschap. De Oekraïense regering wil juist graag lid worden.

Tegemoetkomingen

De Russische bewindsman Sergej Rjabkov en zijn Amerikaanse collega Wendy Sherman overlegden lang met elkaar, nadat ze elkaar zondagavond al een paar uur hadden gesproken. Volgens Sherman betekent vermindering van de spanningen dat de Russische troepen teruggaan naar hun barakken of dat de Russen de Amerikanen vertellen welke oefeningen plaatsvinden en wat hun doel is. Rjabkov op zijn beurt noemde de situatie niet hopeloos, maar wil wel tegemoetkomingen van de Amerikanen.

De komende dagen volgt meer overleg over de crisis. Rusland praat verder met onder meer de NAVO en de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Meer uit Buitenland

Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

1 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

3 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

4 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

5 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

5 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

7 uur geleden
Poetin: tactische kernwapens kunnen begin juli naar Belarus

SOTSJI (ANP/RTR) - De voorbereidingen om Russische kernwapens op te kunnen stellen in Belarus worden op 7 en 8 juli afgerond. Direct daarna gaan de wapens die kant op. Dat heeft de Russische president Vladimir Poetin aangekondigd na een overleg met de Belarussische president Aleksandr Loekasjenko. De verplaatsing was al aangekondigd en met de voorbereidingen was al begonnen.

8 uur geleden