Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS bezorgd over 'gruweldaden' in Ethiopische regio Tigray

VS bezorgd over 'gruweldaden' in Ethiopische regio Tigray

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten maken zich grote zorgen over de situatie in de Ethiopische regio Tigray. Minister van Buitenlandse Zaken Antony J. Blinken zegt in een verklaring dat melding wordt gemaakt van "gruweldaden" als moorden, gedwongen deportaties en seksueel geweld.

In Tigray begon vorig jaar een gewapend conflict. Toen stuurde de Ethiopische premier Abiy Ahmed troepen naar het gebied. Hij hield de toenmalige regeringspartij van de regio, het Volksbevrijdingsfront van Tigray (TPLF), verantwoordelijk voor aanvallen op het landelijke leger. Pro-regeringstroepen liepen eind november de regionale hoofdstad Mekele onder de voet.

Het TPLF speelde tientallen jaren lang een hoofdrol in de landelijke Ethiopische politiek. Strijders uit Tigray hadden een belangrijke rol bij de strijd tegen dictator Mengistu Haile Mariam, wiens regime in 1991 omver werd geworpen. De partij verloor invloed toen premier Abiy in 2018 aan de macht kwam. In de jaren daarna groeide de spanning.

Bloedbad

Internationaal groeit de bezorgdheid over de situatie in Tigray. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International schreef in een vrijdag gepubliceerd rapport over een bloedbad in de stad Axum. Daar zouden troepen uit Eritrea vorig jaar honderden burgers hebben gedood. De militairen uit het buurland zouden het Ethiopische leger hebben ondersteund tijdens de strijd in Tigray.

Minister Blinken noemt het "essentiële eerste stappen" dat troepen uit Eritrea en milities uit de Ethiopische regio Amhara worden teruggetrokken uit Tigray. Hij wil ook dat partijen die zijn betrokken bij het conflict duidelijk maken dat ze de vijandigheden staken en zich gaan inzetten om hulpverlening mogelijk te maken.

Meer uit Buitenland

Biden waarschuwt Iran dat het Israël niet moet aanvallen

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft Iran gewaarschuwd dat het Israël niet moet aanvallen. "Doe het niet", aldus Biden in een boodschap tot de Iraanse machthebbers, die hebben gedreigd met militaire actie tegen Israël na een aanval op Iraniërs in Syrië. Biden zei een Iraanse vergeldingsactie eerder vroeger dan later te verwachten.

1 uur geleden
Italiaanse modeontwerper Roberto Cavalli (83) overleden

FLORENCE (ANP) - Modeontwerper Roberto Cavalli is overleden. De 83-jarige Italiaan stierf in zijn woning in Florence na een lang ziekbed, meldt het Italiaanse persbureau ANSA.

1 uur geleden
VS sturen versterkingen naar Midden-Oosten om Iraans dreigement

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten sturen versterkingen naar het Midden-Oosten nu de angst groeit dat Iran binnenkort Israël zou kunnen aanvallen. De Iraanse leiding in Teheran wil een aanval in Syrië wreken waarbij onder meer twee Iraanse generaals om het leven kwamen.

3 uur geleden
Bijna 100.000 Haïtianen vluchten binnen een maand uit hoofdstad

PORT-AU-PRINCE (ANP/AFP) - Uit angst voor bendegeweld zijn binnen een maand bijna 100.000 inwoners van de Haïtiaanse hoofdstad Port-au-Prince op de vlucht geslagen.

4 uur geleden
Bronnen: Israël houdt rekening met Iraanse aanval binnen 48 uur

TEL AVIV (ANP/BLOOMBERG/AFP) - Israël houdt rekening met een aanval van Iran binnen 48 uur, meldt persbureau Bloomberg op basis van personen met informatie van westerse inlichtingendiensten. Een dergelijke aanval kan leiden tot een grote oorlog in het Midden-Oosten.

6 uur geleden
Eerste vrachtwagens met noodhulp door heropende grensovergang Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp zijn via een heropende grensovergang de Gazastrook binnengereden, meldt het Israëlische leger. Ze gebruikten de grenspost Erez, in het noorden van Gaza.

9 uur geleden
Nieuwe evacuaties in Russische stad Orenburg na overstromingen

ORENBURG (ANP/AFP) - De overstromingen in de Russische stad Orenburg zijn "kritiek" geworden, meldt burgemeester Sergej Salmin. Hij heeft opdracht gegeven voor "massa-evacuaties" omdat het waterpeil in de rivier Oeral blijft stijgen.

9 uur geleden