Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS bezorgd om veiligheid in door Rusland bezette kerncentrales

VS bezorgd om veiligheid in door Rusland bezette kerncentrales

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland ervan veiligheidsmaatregelen bij de in Oekraïne veroverde nucleaire installaties te overtreden. Russische troepen hebben onder meer de oude kerncentrale bij Tsjernobyl bezet en hebben ook de controle over de centrale Zaporizja, de grootste van Europa.

"We volgen meldingen van schade aan een onderzoeksfaciliteit in Kharkov", stelde de Amerikaanse minister Jennifer Granholm (Energie) vrijdag op Twitter. "Het veiligheidsrisico op korte termijn is laag, maar het voortdurende Russische vuren op nucleaire faciliteiten moet stoppen."

De Amerikanen zeggen geen informatie te hebben dat de stroomtoevoer van de in 1986 ontplofte kerncentrale van Tsjernobyl is hersteld. Volgens de Oekraïense netbeheerder zijn stroomkabels beschadigd door beschietingen.

De Belarussische autoriteiten meldden donderdag dat specialisten uit dat land reparaties gaan uitvoeren. De kerncentrale, die zelf al jaren geen stroom meer opwekt, kan 48 uur draaien op noodgeneratoren. Volgens Granholm zou er extra diesel zijn aangerukt.

"We blijven bezorgd over het gebrek aan gegevens van veiligheidscontroles in Tsjernobyl en Zaporizja, wat het vermogen van de wereld om materiaal vanaf die plaatsen te volgen belemmert", aldus de minister. Ook zou de aanvoer van onderdelen en voorraden naar Zaporizja zijn gestokt en zijn er zorgen over de toestand van het personeel in de centrales.

Volgens het internationale atoomagentschap IAEA werken ongeveer 210 technici en veiligheidsmedewerkers al bijna twee weken onafgebroken in Tsjernobyl, omdat er sinds de Russische overname van de faciliteit geen ploegwissel meer mogelijk zou zijn.

Meer uit Buitenland

Tienduizenden Zwitsers eisen actie tegen klimaatverandering

BERN (ANP/DPA/RTR) - Meer dan 60.000 Zwitsers zijn zaterdag, minder dan een maand voor de nationale verkiezingen, in Bern de straat op gegaan om op de kortst mogelijke termijn strengere maatregelen tegen klimaatverandering te eisen. De activisten maakten zich massaler dan ooit sterk voor "gerechtigheid voor het milieu".

1 uur geleden
Republikein McCarthy komt met voorstel om shutdown af te wenden

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Slechts uren voordat in de Verenigde Staten een shutdown van de federale overheid dreigt in te gaan, zal het Huis van Afgevaardigden zaterdag stemmen over een noodfinancieringswet om dit te voorkomen. Met een overbruggingsfinanciering moeten de federale overheidsdiensten in ieder geval 45 dagen openblijven, zo kondigde de Republikeinse voorzitter Kevin McCarthy aan.

2 uur geleden
Libië hervat vliegverkeer op Italië na bijna tien jaar

TRIPOLI (ANP/AFP) - Libië vliegt weer op Italië. Volgens de autoriteiten in Tripoli is zaterdag een toestel opgestegen met bestemming Rome. Dat was bijna tien jaar niet mogelijk door een ban van de Europese Unie. Die verbood in 2014 vluchten van Libische maatschappijen naar de EU wegens de oorlog die het Noord-Afrikaanse land verscheurde. Onder meer het internationale vliegveld Mitiga kwam onder vuur te liggen. De gewapende strijd is nog altijd niet voorbij.

2 uur geleden
Extreme hitte in Amazonegebied noodlottig voor dolfijnen

MANAUS (ANP/DPA) - Extreme hitte in het Braziliaanse Amazonegebied is vermoedelijk een groot aantal zoetwaterdolfijnen noodlottig geworden. Volgens het onderzoeksinstituut Mamirauá zijn de voorbije dagen in Lago Tefé al meer dan honderd dode dieren aangetroffen.

3 uur geleden
Armenië vraagt om Europese hulp bij opvang van vluchtelingen

JEREVAN (ANP/AFP) - Armenië heeft de Europese Unie om hulp gevraagd bij het opvangen van de inwoners die zijn gevlucht uit Nagorno-Karabach. Dat meldt de persdienst van de Italiaanse premier Giorgia Meloni. In enkele dagen tijd zijn meer dan 100.000 inwoners van Nagorno-Karabach, een enclave in Azerbeidzjan met overwegend etnische Armeniërs, naar het moederland gevlucht.

5 uur geleden
Medvedev: in toekomst meer Oekraïense gebieden bij Rusland

MOSKOU (ANP/AFP) - De vicevoorzitter van de Russische veiligheidsraad en oud-president Dmitri Medvedev zegt dat Rusland in de toekomst mogelijk nog meer Oekraïense regio's gaat annexeren. Hij doet de uitspraken terwijl in Rusland gevierd wordt dat het land een jaar geleden vier Oekraïense gebieden claimde.

5 uur geleden
Italiaanse kustwacht redt 177 mensen van brandende ferry

ROME (ANP/RTR) - De Italiaanse kustwacht heeft 177 mensen gered van een ferry waarop brand was uitgebroken. De ferry was onderweg van het eiland Lampedusa naar Porto Empedocle in Sicilië, en had onder meer 83 migranten aan boord.

8 uur geleden