Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS beschuldigen Rusland van troepenopbouw in Belarus

VS beschuldigen Rusland van troepenopbouw in Belarus

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van een troepenopbouw in Belarus. Rusland wil de ongeveer 5000 militairen die daar nu zijn gestationeerd versterken met nog zo'n 25.000 man, zei de Amerikaanse ambassadeur in de VN-Veiligheidsraad.

De troepen in Belarus bevinden zich volgens ambassadeur Linda Thomas-Greenfield op nog geen twee uur afstand van de Oekraïense hoofdstad Kiev. "Dit is de grootste mobilisatie van troepen in Europa in decennia", zei ze.

De bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad werd gehouden vanwege de vermeende dreiging voor Oekraïne. De raad heeft volgens de Amerikaanse ambassadeur de verantwoordelijkheid Rusland een duidelijke boodschap te sturen waarin wordt aangedrongen op een diplomatieke oplossing en uitsluiting van verdere militaire stappen.

Vanwege de Russische troepenopbouw bij Oekraïne zijn de spanningen in de regio flink opgelopen. Volgens het Westen zijn er plannen voor een invasie. Rusland ontkent dat, maar komt wel met eisen om de situatie te de-escaleren. De Russen willen dat NAVO-troepen Oost-Europa verlaten en de belofte dat Oekraïne nooit lid kan worden van het militaire samenwerkingsverband. De NAVO en de VS hebben deze zogenoemde veiligheidseisen verworpen.

Meer uit Buitenland

VS, Canada, Japan en Filipijnen oefenen op Zuid-Chinese Zee

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten, Canada, Japan en de Filipijnen hebben gezamenlijke maritieme oefeningen gehouden op de Zuid-Chinese Zee. Hiermee laten de landen zien dat ze toegewijd zijn aan het versterken van de regionale veiligheid en stabiliteit, meldt de Pacifische vloot van de VS.

13 minuten geleden
Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

50 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

54 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

1 uur geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

1 uur geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

1 uur geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

2 uur geleden