Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS beschuldigen Rusland van troepenopbouw in Belarus

VS beschuldigen Rusland van troepenopbouw in Belarus

WASHINGTON (ANP/AFP/DPA) - De Verenigde Staten beschuldigen Rusland van een troepenopbouw in Belarus. Rusland wil de ongeveer 5000 militairen die daar nu zijn gestationeerd versterken met nog zo'n 25.000 man, zei de Amerikaanse ambassadeur in de VN-Veiligheidsraad.

De troepen in Belarus bevinden zich volgens ambassadeur Linda Thomas-Greenfield op nog geen twee uur afstand van de Oekraïense hoofdstad Kiev. "Dit is de grootste mobilisatie van troepen in Europa in decennia", zei ze.

De bijeenkomst van de VN-Veiligheidsraad werd gehouden vanwege de vermeende dreiging voor Oekraïne. De raad heeft volgens de Amerikaanse ambassadeur de verantwoordelijkheid Rusland een duidelijke boodschap te sturen waarin wordt aangedrongen op een diplomatieke oplossing en uitsluiting van verdere militaire stappen.

Vanwege de Russische troepenopbouw bij Oekraïne zijn de spanningen in de regio flink opgelopen. Volgens het Westen zijn er plannen voor een invasie. Rusland ontkent dat, maar komt wel met eisen om de situatie te de-escaleren. De Russen willen dat NAVO-troepen Oost-Europa verlaten en de belofte dat Oekraïne nooit lid kan worden van het militaire samenwerkingsverband. De NAVO en de VS hebben deze zogenoemde veiligheidseisen verworpen.

Meer uit Buitenland

Paus draagt in openbaar mis op na ziekenhuisbehandeling

VATICAANSTAD (ANP/DPA) - Paus Franciscus heeft kort na zijn ontslag uit een Romeins ziekenhuis de mis opgedragen aan het Sint-Pietersplein in Vaticaanstad. Er zijn naar schatting 30.000 gelovigen naartoe gekomen. De paus ging naar de viering in zijn pausmobiel en groette omstanders.

11 minuten geleden
Frankrijk: 1093 gewonde hulpverleners sinds start pensioenprotest

PARIJS (ANP) - Bij de pensioenprotesten in Frankrijk zijn tot dusver 1093 politieagenten, gendarmes en hulpverleners gewond geraakt, zegt de Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin. Tegelijk lopen 38 onderzoeken naar buitensporig geweld door de ordediensten.

9 uur geleden
Massale protesten in Israël ondanks uitstel justitiële hervorming

TEL AVIV (ANP/DPA) - Ondanks het uitstel van de controversiële justitiële hervormingen zijn in Israël tienduizenden mensen de straat op gegaan om te protesteren tegen de uiterst rechtse regering van premier Benjamin Netanyahu. Brandpunt van de landelijke protesten op de dertiende zaterdag op rij was Tel Aviv. Daar waren volgens waarnemers meer dan 100.000 mensen op de been.

15 uur geleden
Nieuwste lichting dienstplichtigen Rusland opgeroepen

MOSKOU (ANP/DPA) - Zoals elk jaar worden er in Rusland in de lente jonge mannen voor de dienstplicht van een jaar opgeroepen. Schout-bij-nacht Vladimir Tsimlianski van de generale staf zei dat 147.000 van de 700.000 dienstplichtigen voor half juli worden opgeroepen en dat ze niet naar Oekraïne zullen gaan. Later dit jaar volgt nog een oproepronde.

18 uur geleden
Bosbranden in Noord-Spaanse regio Asturië onder controle

OVIEDO (ANP) - De vele bosbranden in de Noord-Spaanse regio Asturië zijn onder controle, aldus de autoriteiten. De circa 5000 brandbestrijders worden geholpen door de regen.

19 uur geleden
Japans keizerlijk hof gaat meer informatie delen

TOKIO (ANP) - Het Japans keizerlijk hof gaat op een andere manier met het publiek communiceren. Daarvoor is zaterdag een nieuw pr-kantoor geopend, melden Japanse media.

22 uur geleden
Paus Franciscus na drie nachten ontslagen uit ziekenhuis

ROME (ANP/AFP) - Paus Franciscus (86) is zaterdag zoals aangekondigd ontslagen uit het Gemelli-ziekenhuis in Rome. Hij werd daar woensdag opgenomen vanwege ademhalingsproblemen als gevolg van een bronchitisinfectie. "Ik leef nog steeds", grapte hij bij het verlaten van het ziekenhuis.

1 dag geleden