Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS bereiden zich voor op vele besmettingen met omikronvariant

VS bereiden zich voor op vele besmettingen met omikronvariant

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten bereiden zich vanwege de omikronvariant van het coronavirus voor op vele nieuwe besmettingen en ongevaccineerden die naar verwachting in het ziekenhuis zullen belanden. De test-, vaccinatie- en ziekenhuiscapaciteit wordt uitgebreid, zo meldt het Witte Huis voorafgaand aan de toespraak van president Joe Biden over het coronabeleid.

Van alle nieuwe besmettingen gaat het in bijna driekwart van de gevallen om omikron. Verregaande maatregelen zoals lockdowns liggen vooralsnog niet op tafel. Biden zal naar verwachting geen beperkingen voor het dagelijks leven aankondigen. Omikron moet volgens het Witte Huis serieus worden genomen, maar de variant is geen reden voor paniek.

Duizend artsen, verpleegkundigen en medisch legerpersoneel worden gemobiliseerd zodat zij indien nodig in januari en februari in het land kunnen worden ingezet. Ook worden medische apparaten en beschermingsmiddelen klaargemaakt, zodat die snel kunnen worden geleverd aan ziekenhuizen. Ziekenhuizen krijgen daarnaast hulp bij het opschalen van de capaciteit.

Nieuwe testlocaties

Er zal op meer plekken worden gevaccineerd. Ongeveer 73 procent van de bevolking is al volledig ingeënt en dagelijks worden circa 1 miljoen boosterprikken gezet. Er komen ook nieuwe testlocaties, zodat meer mensen getest kunnen worden op het coronavirus. Ook worden 500 miljoen sneltests voor thuisgebruik gekocht. Die kunnen Amerikanen vanaf januari gratis bestellen.

De VS zullen daarnaast vanwege de omikronvariant nog eens 580 miljoen dollar (514 miljoen euro) aan internationale organisaties geven voor de strijd tegen corona, zo meldt buitenlandminister Antony Blinken. De snelle verspreiding van omikron bevestigt volgens Blinken dat meer moet worden gedaan om de pandemie te beëindigen en dat "niemand van ons veilig is totdat we allemaal veilig zijn".

Meer uit Buitenland

Iraanse ambassade in Saudi-Arabië na zeven jaar heropend

RIYAD (ANP/RTR) - De Iraanse ambassade in de Saudische hoofdstad Riyad is dinsdag na zeven jaar sluiting weer opengegaan. De heropening is een gevolg van de toenadering tussen de twee rivalen aan de Perzische Golf in maart, dankzij Chinese diplomatie.

38 minuten geleden
VN-chef: verwoesting dam is gevolg van Russische invasie

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties hebben geen onafhankelijke informatie over hoe de stuwdam in Oekraïne beschadigd is geraakt, maar volgens secretaris-generaal António Guterres is wel duidelijk dat het gaat om "opnieuw een verwoestend gevolg" van de Russische invasie.

1 uur geleden
Rusland: 71 militairen gedood door Oekraïens offensief

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische defensieminister Sergej Sjojgoe zegt dat 71 Russische militairen de afgelopen dagen zijn gedood door Oekraïense strijdkrachten. Nog eens 210 militairen raakten gewond. Rusland laat zelden informatie los over de eigen verliezen.

1 uur geleden
Zelensky: verwoesting dam grootste milieuramp in decennia

KYIV (ANP/DPA) - De verwoesting van de Kachovka-dam is de "grootste door mensen veroorzaakte milieuramp in Europa in tientallen jaren". Dat zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die digitaal zijn opwachting maakte op een veiligheidsconferentie in Bratislava.

1 uur geleden
Rusland roept VN-Veiligheidsraad bijeen over verwoesting stuwdam

NEW YORK (ANP/RTR) - Rusland roept de VN-Veiligheidsraad bijeen over de verwoesting van de Kachovka-dam in de benedenloop van de rivier de Dnipro. De Russische gezant bij de VN in New York heeft dit volgens Russische media bevestigd. Oekraïne wil ook dat de VN-Veiligheidsraad zich over de zware beschadiging van de dam werpt. De zitting is volgens een lid van de raad dinsdag om 22.00 uur Nederlandse tijd.

1 uur geleden
Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit overstroomde gebieden

KYIV (ANP/RTR) - Oekraïne evacueert 17.000 mensen uit gebieden die zijn overstroomd na de verwoesting van de Nova Kachovka-dam, meldt de Oekraïense procureur-generaal. Volgens hem moeten ook 25.000 mensen worden geëvacueerd aan de door Rusland bezette kant van de rivier Dnipro.

1 uur geleden
EU: dambreuk is toppunt van Russische aanvallen op burgerdoelen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie legt de verantwoordelijkheid voor de verwoesting van een belangrijke Oekraïense stuwdam bij Rusland. De dambreuk "vertegenwoordigt een nieuwe dimensie van Russische wreedheden" en is mogelijk een oorlogsmisdaad, zegt buitenlandchef Josep Borrell.

2 uur geleden