Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

VS: atoomdeal met Iran in zicht, maar haast geboden

VS: atoomdeal met Iran in zicht, maar haast geboden

WASHINGTON (ANP) - Een akkoord over het Iraanse nucleaire programma is "in zicht", maar het is wel zaak dat er snel een deal wordt gesloten, zegt de Amerikaanse regering. Onderhandelaars hervatten hun gesprekken dinsdag in Wenen.

De afgelopen weken waren her en der al optimistische geluiden te beluisteren, ook van Iraanse kant. De afloop hangt af "van wat de VS morgen naar Wenen brengen", zei de woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken maandag. "We hebben aanzienlijke vooruitgang geboekt op diverse terreinen."

Washington gaf onlangs aan dat bedrijven en landen die Iran helpen met het civiele kernprogramma niet langer hoeven te vrezen voor Amerikaanse sancties. Als er de komende weken geen overeenstemming komt, kunnen de VS volgens het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken echter mogelijk niet meer aansluiten bij het zogeheten JCPOA-akkoord uit 2015, dat wereldmachten sloten met Teheran om het Iraanse atoomprogramma te beteugelen. De Amerikanen trokken zich in 2018 terug onder toenmalig president Donald Trump, waarna Iran de uraniumproductie opvoerde.

De Franse buitenlandminister Jean-Yves le Drian zei vorige maand ook al dat haast is geboden, want anders is Iran zover met zijn nucleaire ontwikkeling dat het akkoord zinloos wordt.

Meer uit Buitenland

Doden door bosbranden in zuidoosten van Turkije

MARDIN (ANP/AFP) - In het zuidoosten van Turkije zijn vijf mensen omgekomen en meer dan veertig anderen gewond geraakt door bosbranden, meldt de minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca op X. De vlammen bereikten een aantal dorpen in de nacht van donderdag op vrijdag.

29 minuten geleden
VS en China informeel weer in gesprek over kernwapens

SHANGHAI (ANP/RTR) - Vertegenwoordigers van China hebben aan een Amerikaanse delegatie tijdens een tweedaagse reeks informele gesprekken verteld dat China niet zal terugvallen op nucleaire bedreigingen richting Taiwan, in het geval van een Chinese nederlaag in het conflict over het eiland.

1 uur geleden
Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten na grensoversteek

SEOUL (ANP/RTR) - Het Zuid-Koreaanse leger heeft waarschuwingsschoten gelost nadat Noord-Koreaanse soldaten donderdag de grens waren overgestoken. Het incident vond plaats bij de gedemilitariseerde zone (DMZ), de grens tussen de twee landen. Na de waarschuwingsschoten keerden de Noord-Koreaanse soldaten weer terug, aldus de Zuid-Koreaanse legerleiding.

2 uur geleden
Opnieuw demonstraties in Israël tegen regering Netanyahu

JERUZALEM (ANP/DPA) - Duizenden Israëliërs hebben donderdag gedemonstreerd tegen de regering van premier Benjamin Netanyahu. Ze beschuldigen Netanyahu ervan een deal te belemmeren waardoor de Israëlische gijzelaars vrijgelaten worden die door Hamas gevangen worden gehouden.

5 uur geleden
Mogelijke wapenleveringen van en naar Korea's na bezoek Poetin

PYONGYANG (ANP/RTR) - Het bezoek van de Russische president Vladimir Poetin aan Noord-Korea heeft geleid tot speculaties over de rol van beide Korea's in de oorlog in Oekraïne. Poetin sloot donderdag niet uit dat Rusland wapens naar Noord-Korea zal sturen. Tegelijkertijd waarschuwt hij Zuid-Korea dat het een "grote fout" maakt als het besluit wapens te leveren aan Oekraïne.

12 uur geleden
Acteur Donald Sutherland (88) overleden

MIAMI (ANP) - De Canadese acteur Donald Sutherland is overleden. Zijn zoon, acteur Kiefer Sutherland, meldt dat donderdag op X. Sutherland was bekend van rollen in films als Klute, M*A*S*H, Ordinary People en de filmreeks The Hunger Games. Sutherland is 88 jaar geworden.

13 uur geleden
Poetin ziet NAVO ook in Azië als bedreiging

HANOI (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin beschouwt de NAVO ook in Azië als een "veiligheidsdreiging" voor zijn land. Poetin is op bezoek in Vietnam en beschuldigt de westerse alliantie ervan daar op te rukken.

13 uur geleden