Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouwenorganisaties VS roepen op tot grote pro-abortusbetogingen

Vrouwenorganisaties VS roepen op tot grote pro-abortusbetogingen

WASHINGTON (ANP/AFP) - Diverse grote Amerikaanse progressieve vrouwenorganisaties hebben donderdag opgeroepen om op 14 mei in groten getale de straat op te gaan om te demonstreren voor het recht op abortus. Eerder deze week werd duidelijk dat de conservatieve meerderheid in het Amerikaanse Hooggerechtshof dat recht op de helling wil zetten.

"Op 14 mei gaan we onze woede uiten", zei Kelley Robinson van Planned Parenthood, een organisatie die veel abortusklinieken in de VS runt. Planned Parenthood zal grote demonstraties organiseren in Washington, New York, Chicago en Los Angeles en verwacht "honderdduizenden mensen".

Er staan nog andere demonstraties op de rol. "Het zal een zomer van woede worden", verklaarde Rachel Carmona van Women's March. Die beweging verzamelde in 2017 duizenden vrouwen voor een betoging tegen de toenmalige Amerikaanse president Donald Trump.

Eerder deze week publiceerde de website Politico een ontwerpbesluit waarmee het Hooggerechtshof de historische uitspraak Roe versus Wade uit 1973, dat het recht op abortus grondwettelijk garandeerde, terug wil draaien. Opperrechter John Roberts erkende de authenticiteit van het document, maar voegde eraan toe dat het niet een definitief standpunt verwoordt.

Meer uit Buitenland

Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra opnieuw aangeklaagd

BANGKOK (ANP/RTR) - De Thaise ex-premier Thaksin Shinawatra is opnieuw aangeklaagd, ditmaal voor belediging van de monarchie. Hij zou dat hebben gedaan in een interview in 2015, aldus een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Hij heeft een borgsom betaald, waardoor hij niet is vastgezet.

2 uur geleden
Poetin op zeer zeldzaam bezoek in Noord-Korea

PYONGYANG (ANP) - De Russische president Vladimir Poetin brengt een zeer zeldzaam bezoek aan Noord-Korea. Hij was 24 jaar geleden voor het laatst in Pyongyang, tijdens het eerste jaar van zijn presidentschap.

5 uur geleden
Biden: legalisering van migranten die met Amerikanen huwen

WASHINGTON (ANP) - President Biden zal dinsdag aankondigen dat immigranten zonder papieren die met een Amerikaans staatsburger zijn getrouwd een verblijfsvergunning mogen aanvragen zonder de Verenigde Staten te moeten verlaten. Dat schrijft The Washington Post op gezag van anonieme bronnen die van de plannen op de hoogte zijn.

5 uur geleden
Braziliaanse Lula wil sneller actie tegen misdaad in Amazone

BRASILIA (RTR) - President Luiz Inácio Lula da Silva van Brazilië wil van zijn regering snellere actie in het Amazoneregenwoud om de georganiseerde misdaad te bestrijden. Die draagt bij aan de ontbossing van dit grootste tropische regenwoud van de wereld.

6 uur geleden
Rutte: Orbán hoeft geen excuses in ruil voor steun voor NAVO-baan

BRUSSEL (ANP) - De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft demissionair premier Mark Rutte niet om excuses gevraagd voor eerdere uitlatingen over Hongarije die volgens dat land onrespectvol waren. Wel is er afgesproken dat Rutte zijn Hongaarse collega een brief stuurt, waarin hij zal uitspreken dat hij beseft dat die verkeerd zijn gevallen. Rutte is "voorzichtig optimistisch" dat ook Hongarije hem zal steunen als nieuwe topman van de NAVO.

7 uur geleden
NAVO-chef Stoltenberg: zeker 20 lidstaten halen 2 procentsnorm

WASHINGTON (ANP/DPA) - Meer dan twintig leden van de NAVO zullen 2 procent van hun bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Dat zei secretaris-generaal Jens Stoltenberg maandag in Washington.

8 uur geleden
Geen deal maar 'nuttige tussenstap' op EU-top over EU-topbanen

BRUSSEL (ANP) - De leiders van de EU-landen zijn het nog niet eens over de verdeling van de belangrijkste EU-posten voor de komende jaren. Hun overleg in Brussel van maandagavond was wel een "nuttige tussenstap", zegt hun voorzitter Charles Michel.

8 uur geleden