Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouwen verliezen zaak om 'dwangarbeid' voor kloosterorde

Vrouwen verliezen zaak om 'dwangarbeid' voor kloosterorde

HAARLEM (ANP) - De negentien vrouwen die naar eigen zeggen tussen 1951 en 1979 dwangarbeid moesten verrichten voor de kloosterorde van De Goede Herder, hebben hun rechtszaak om erkenning en schadevergoeding verloren. De rechtbank in Haarlem heeft hun eisen verworpen. De zaken moeten als verjaard worden beschouwd. De vrouwen eisten als groep, terwijl hun ervaringen en opgelopen schade individueel onderzocht en beoordeeld hadden moeten worden om te bezien of die verjaring eventueel nog per persoon buiten werking gesteld had kunnen worden.

De vrouwen, die als meisje maatschappelijk in lastig vaarwater belandden, werden soms al op elfjarige leeftijd tewerkgesteld in instellingen van De Goede Herder. Er werd onder meer genaaid en gewassen, voor bijvoorbeeld warenhuizen en ziekenhuizen, maar zelf kregen de meisjes niets van de opbrengst. Een van de vrouwen sprak op de zitting van een "soort gevangenis" en vertelde dat het werk zo zwaar was dat ze vaak flauwviel.

De rechtbank is er ook niet van overtuigd dat het verblijf bij de Goede Herder voor alle vrouwen in alle instellingen over de hele periode 1951-1979 dezelfde gevolgen heeft gehad. "Uit rapporten die in opdracht van de overheid zijn opgesteld, blijkt namelijk dat er ook vrouwen zijn die hun verblijf bij de Goede Herder niet als negatief hebben ervaren." De rechtbank stelde wel dat eiseressen volgens de "huidige opvattingen niet een passende behandeling" hebben gehad.

Discipline en perspectief

De rechtbank gelooft ook niet dat de Goede Herder alle meisjes in haar instellingen in de periode 1951-1979 "bewust heeft getraumatiseerd om volgzaamheid af te dwingen". Destijds dachten de zusters juist dat het werk de meisjes "discipline en perspectief" kon bijbrengen, volgens de raadslieden van de tegenpartij.

Volgens de eiseressen kwamen misstanden destijds overal in de verschillende vestigingen voor. Zij zouden niet eerder in staat zijn geweest om de zaken aan de kaak te stellen, maar pas moed hebben gevat door onder meer een publicatie in de NRC in 2018. Dat verwierp de rechtbank ook, mede omdat de NCRV de kwestie al in 2003 in een uitzending behandelde. Een van de vrouwen kwam daarin toen ook al aan het woord.

De vrouwen spanden de zaak aan onder aanvoering van Bureau Clara Wichmann, dat zelf niet-ontvankelijk werd verklaard. "De uitspraak is teleurstellend. Duizenden meisjes en jonge vrouwen hebben destijds dwangarbeid voor de kloosterorde verricht, wat in die tijd ook al verboden was. Hiermee heeft katholieke congregatie De Goede Herder zich jarenlang verrijkt over de rug van deze meisjes en jonge vrouwen. Zodra we de uitspraak uitvoerig hebben gelezen, gaan we ons op vervolgstappen beraden", aldus het bureau.

Meer uit Binnenland

Kindertransporten vanuit Kamp Vught herdacht

VUGHT (ANP) - Op het buitenterrein van Nationaal Monument Kamp Vught zijn zondagmiddag de kindertransporten van juni 1943 herdacht. Onder anderen Esther en Selma Huffener, kleindochters van oud-gevangene Lotty Huffener die haar zusje verloor, hielden samen een toespraak.

1 uur geleden
Deelnemers Rode Lijn-protest terug bij Malieveld

DEN HAAG (ANP) - De eerste deelnemers aan het Rode Lijn-protest in Den Haag hebben het Malieveld weer bereikt, ziet een ANP-verslaggever. De groep demonstranten liep zondagmiddag vanaf het Malieveld, waar eerst nog een podiumprogramma was, naar het Vredespaleis en terug. Het Malieveld is het eindpunt van het protest.

2 uur geleden
Voormalig directeur Rijksmuseum Henk van Os overleden

AMSTERDAM (ANP) - Oud-directeur van het Rijksmuseum Henk van Os is zaterdagavond in zijn woonplaats Amsterdam overleden. Dat laat zijn familie weten. Van Os is 87 jaar geworden.

2 uur geleden
Organisatie: 150.000 deelnemers Rode Lijn-protest Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Aan het Rode Lijn-protest tegen het geweld in Gaza zondag in Den Haag doen 150.000 mensen mee, meldt de organisatie. In hoeverre het aantal van 150.000 deelnemers klopt, is lastig na te gaan. De politie spreekt zich tegenwoordig doorgaans niet meer uit over aantallen deelnemers van demonstraties.

3 uur geleden
Deelnemers Rode Lijn-protest onderweg naar Vredespaleis

DEN HAAG (ANP) - De deelnemers aan de Rode Lijn-demonstratie zijn zondag even na 13.30 uur begonnen aan de protestmars van het Malieveld naar het Vredespaleis en terug. Een ANP-verslaggever schatte het aantal aanwezigen eerder op zo'n 70.000 mensen. Op dat moment stroomde er nog een flink aantal mensen toe vanaf het station Den Haag Centraal.

4 uur geleden
Heinen: hogere NAVO-norm kan over tien jaar 25 miljard kosten

DEN HAAG (ANP) - De hogere NAVO-norm waar Nederland zich aan wil houden, kan over tien jaar 20 tot 25 miljard euro gaan kosten. Dat zei demissionair minister Eelco Heinen (Financiën, VVD) in het programma Buitenhof. Nu wordt de hogere norm van 5 procent van de economie geschat op 16 tot 19 miljard euro, maar volgens Heinen groeit de economie de komende jaren verder. Omdat de norm een percentage van de economie is, valt het bedrag dus hoger uit.

4 uur geleden
Malieveld stroomt vol voor nieuw Rode Lijn-protest

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag stroomt het Malieveld vol voor het nieuwe protest tegen het kabinetsbeleid rond Israël. De betogers lopen zondagmiddag in rode kleding van het Malieveld naar het Vredespaleis en terug en trekken zo 'de rode lijn'. Er staan al vele duizenden mensen. De meesten zijn in het rood gekleed, ziet een ANP-verslaggever.

4 uur geleden