Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouwen verdienden per uur 14 procent minder dan mannen in 2020

Vrouwen verdienden per uur 14 procent minder dan mannen in 2020

DEN HAAG (ANP) - Het uurloon van vrouwen lag in 2020 14 procent lager dan dat van mannen. Dat komt deels omdat vrouwen vaker in deeltijd werken en minder vaak een leidinggevende functie hebben, geeft het Centraal Bureau voor de Statistiek aan. Ook was het mannelijke deel van de beroepsbevolking gemiddeld ouder en wat hoger opgeleid. In 2008 bedroeg het verschil in uurloon nog 20 procent.

Met de loonkloof staat Nederland achterin de middenmoot in Europa. In Luxemburg is het verschil in uurloon minder dan 1 procent. In Roemenië, Slovenië, Italië en Polen is er minder dan 5 procent verschil. De kloof is het grootst in Letland, waar vrouwen 22 procent minder verdienen dan mannen.

Het salaris dat vrouwen in Nederland verdienen ligt gemiddeld op 34.000 euro. Bij mannen is dat in doorsnee 52.000 euro. Ook hier speelt de relatief grote mate waarin vrouwen in deeltijd werken een rol. De werkweek van vrouwen duurt gemiddeld 26,2 uur, die van mannen 35,4 uur.

Internationale Vrouwendag

Vrouwen zijn in de afgelopen 45 jaar veel vaker gaan werken. In 1977 waren er nog 223 werkende mannen tegenover 100 werkende vrouwen. In 2020 waren er 113 werkende mannen tegenover 100 werkende vrouwen.

Het CBS maakt de cijfers bekend op Internationale Vrouwendag en vakbond CNV vindt die dag een goede aanleiding voor vrouwen om een loonsverhoging te vragen. Volgens bondsvoorzitter Piet Fortuin is dat door de hoge inflatie een noodzaak. Door de krappe arbeidsmarkt is het volgens hem daarnaast "het juist moment om met de vuist op tafel te slaan". "Veel vrouwen hebben momenteel een ijzersterke positie. We roepen hen op om daar gebruik van te maken."

Meer uit Financieel

Ryanair schrapt 400 vluchten om staking Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/RTR) - Ryanair heeft vierhonderd vluchten geannuleerd vanwege stakingen door luchtverkeersleiders in Frankrijk. De meeste van deze vluchten gingen naar of kwamen uit Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Italië en Spanje. Dat meldt de luchtvaartmaatschappij op Twitter.

46 minuten geleden
Expert: materialentekort bedreigt waterstofproductie Europa

KARLSRUHE (ANP/DPA) - Een tekort aan grondstoffen en materialen die nodig zijn voor de productie van waterstof moet op korte termijn worden aangepakt. Anders kan het ertoe leiden dat waterstof in Europa te duur wordt om een belangrijke rol te spelen in de energietransitie, zegt onderzoekscentrum ZSW.

1 uur geleden
Deezer ontwikkelt technologie om AI-nummers te onderscheiden

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse muziekstreamingdienst Deezer werkt aan technologie waarmee liedjes die zijn gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) geïdentificeerd kunnen worden. Met de technologie hoopt het platform ervoor te zorgen dat het streamen van muziek in de toekomst "transparant en eerlijk" blijft.

1 uur geleden
Japan herziet plannen chipindustrie, wil verkoop verdrievoudigen

TOKIO (ANP/BLOOMBERG) - Japan wil dat chipfabrikanten in het land hun verkoop tegen 2030 hebben verdrievoudigd. Daarvoor wil het land flink investeren in de binnenlandse industrie, is te lezen in een aangepaste versie van de Japanse chipstrategie. Uiteindelijk moet de omzet aan het einde van het decennium jaarlijks ruim 15 biljoen yen bedragen, omgerekend bijna 101 miljard euro.

1 uur geleden
780 miljoen weggehaald bij cryptobeurs Binance na aanklacht SEC

SINGAPORE (ANP) - Beleggers hebben de afgelopen 24 uur omgerekend 780 miljoen dollar (729 miljoen euro) weggehaald bij het handelsplatform voor cryptomunten Binance. Dat meldt analysebureau Nansen op basis van eigen berekeningen. De uitstroom volgt op de aanklacht van de Amerikaanse beurswaakhond SEC tegen Binance en oprichter Changpeng Zhao.

1 uur geleden
Shell en Randstad onderaan in lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Olie- en gasconcern Shell en uitzender Randstad stonden dinsdag onderaan in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. Shell had last van de lagere olieprijzen, die weer terugvielen na de opleving die volgde op het besluit van Saudi-Arabië om de eigen olieproductie in juli te verlagen. Randstad kampte met een negatief rapport van Oddo BHF. Daarin werd het koersdoel verlaagd en het verkoopadvies herhaald.

1 uur geleden
Onderzoek naar ING België na klacht over inzien e-mails

BRUSSEL (ANP) - Belgische autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de Belgische afdeling van ING. Het onderzoek volgt op een klacht van een vakbond, die de bank ervan beschuldigt e-mailverkeer van zo'n 2000 werknemers te hebben ingekeken.

2 uur geleden