Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouwen PI Nieuwersluis slachtoffer grensoverschrijdend gedrag

Vrouwen PI Nieuwersluis slachtoffer grensoverschrijdend gedrag

NIEUWERSLUIS (ANP) - Gedetineerde vrouwen in de gevangenis in Nieuwersluis (Utrecht) zijn slachtoffer van structureel niet-integer gedrag, waaronder seksueel wangedrag, vanuit het personeel. Dit is de conclusie van de Inspectie Justitie en Veiligheid na onderzoek binnen de penitentiaire inrichting. Het gaat om seksueel getinte opmerkingen van medewerkers richting de gevangenen, maar ook om tongzoenen, orale bevrediging en relaties tussen medewerkers en gedetineerden. Ook zou er worden gepest, geschreeuwd en gescholden.

De bevraagde vrouwen zeiden angst te hebben om melding te maken van het gedrag. "Ze zijn bang niet te worden geloofd of er nadeel van te ondervinden door bijvoorbeeld overplaatsing naar een andere gevangenis. Als gedetineerden wel meldingen durfden te maken, werden die niet altijd serieus genomen. Er werd soms niets mee gedaan terwijl op alle meldingen actie moet worden ondernomen", aldus de Inspectie.

Uit het onderzoek blijkt ook dat tussen medewerkers onderling sprake is van roddelen en discriminerende en seksistische opmerkingen. Medewerkers durven zich niet allemaal uit te spreken, onder meer omdat ze al lang samenwerken of elkaar in privétijd zien.

66 medewerkers

De mate en frequentie van het niet-integere gedrag is niet onderzocht, maar de Inspectie wijst erop dat na bevraging van 66 medewerkers en gevangenen het beeld is ontstaan dat het niet om iets incidenteels gaat. Het is een "voortdurende en urgente situatie".

"Er heerst een cultuur die het mogelijk maakt dat gevangenismedewerkers niet-integer gedrag vertonen, waaronder seksueel grensoverschrijdend gedrag. De leef- en werkomgeving is er niet veilig genoeg. Niet voor gedetineerden, niet voor medewerkers’’, zegt inspecteur-generaal Esther de Kleuver van de Inspectie.

Snel actie

De Inspectie wil dat snel actie ondernomen wordt. Zo wordt aanbevolen aan de PI dat op elke afdeling gedurende het dagprogramma minstens één vrouwelijke gevangenismedewerker aanwezig is. De Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) wordt gevraagd een meldpunt in te richten waar vrouwelijke gedetineerden terecht kunnen zonder medeweten van afdelingspersoneel. De DJI zou ook moeten kijken naar de cultuur in andere vrouwengevangenissen.

Het onderzoek van de Inspectie begon vorig jaar nadat de politie een medewerker had opgepakt die werd beschuldigd van seksueel misbruik binnen de gevangenis. Dit onderzoek werd later verbreed nadat nog meer signalen binnenkwamen van wangedrag.

Meer uit Binnenland

Tata: externe partijen mogen uitstoot fabriek Velsen komen meten

VELSEN (ANP) - Tata Steel nodigt 'externe partijen' uit om onderzoek te doen naar de uitstoot van de staalfabriek in Velsen. Zo reageert het bedrijf op een rapport van een expertgroep onder leiding van arts-onderzoeker Marcel Levi. Daarin pleit de groep voor een onafhankelijke instantie die de uitstoot van de fabriek in Velsen controleert. Ook moeten de meetresultaten openbaar worden gemaakt.

33 minuten geleden
Provincie Noord-Holland wil 'voordeel doen' met advies over Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland hoopt te kunnen profiteren van de adviezen die een groep experts heeft opgesteld om de Tata Steel-fabriek te vernieuwen en te vergroenen. De groep onder leiding van arts en onderzoeker Marcel Levi overhandigde vrijdag een tweede adviesrapport aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

43 minuten geleden
Kleine 38.000 gedupeerden toeslagen erkend, dwangsommen lopen op

DEN HAAG (ANP) - Van de ruim 69.000 mensen die zich gemeld hebben als gedupeerde van het toeslagenschandaal, zijn 37.758 mensen als zodanig erkend. Nog niet alle mensen die zich hebben gemeld hebben een eerste toets of beoordeling doorlopen. De organisatie die verantwoordelijk is voor de compensatie, heeft inmiddels al 44 miljoen euro aan dwangsommen betaald.

48 minuten geleden
Kabinet vindt het niet zijn schuld als illegalen op straat komen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet vindt het niet zijn schuld als ongedocumenteerden op straat terechtkomen als de landelijke financiering voor hun opvang stopt in 2025. Premier Dick Schoof benadrukt dat het de "eigen verantwoordelijkheid is" van de betrokkenen om Nederland te verlaten. Vaak gaat het om uitgeprocedeerde asielzoekers. "Belangrijk is, ze horen niet in Nederland te zijn", zei hij in zijn wekelijkse persconferentie. Dat ze ervoor kiezen om hier toch te blijven is volgens Schoof "niet de schuld van de overheid".

2 uur geleden
Schoof: kabinet houdt vast aan weigeren Afghaanse bewakers

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet zal niet meer van mening veranderen over het besluit om een afgebakende groep Afghaanse bewakers die voor Nederland heeft gewerkt te weigeren. "Er vindt nog een Kamerdebat plaats, maar het standpunt van het kabinet is helder", aldus premier Dick Schoof vrijdag.

2 uur geleden
Advies: controleer uitstoot Tata en maak metingen openbaar

DEN HAAG (ANP) - Een onafhankelijke instantie moet de uitstoot van Tata Steel in Velsen controleren en de meetresultaten moeten openbaar worden gemaakt, zodat iedereen ze kan zien. Een groep van experts, onder leiding van vooraanstaand arts en onderzoeker Marcel Levi, pleit daarvoor. Een advies van de groep is vrijdag aangeboden aan milieustaatssecretaris Chris Jansen.

2 uur geleden
Eerste repatriëringsvlucht onderweg van Libanon naar Eindhoven

BEIROET (ANP) - De eerste Nederlandse repatriëringsvlucht vanuit Libanon is vertrokken uit Beiroet. Dat meldt het ministerie van Defensie op X. Volgens Flightradar24 is het toestel om 16.36 uur (Nederlandse tijd) opgestegen. Het toestel, een militaire Airbus A330, komt vrijdagavond aan op de luchtmachtbasis Eindhoven. Hoeveel Nederlanders er precies aan boord zijn, maakt het ministerie van Buitenlandse Zaken bekend bij aankomst in Nederland.

2 uur geleden