Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouwen klagen Twitter aan om mogelijk seksisme bij massaontslag

Vrouwen klagen Twitter aan om mogelijk seksisme bij massaontslag

SAN FRANCISCO (ANP) - Het massaontslag bij Twitter raakte vrouwelijke medewerkers onevenredig hard, stellen voormalige personeelsleden. Ze hebben het door Elon Musk opgekochte en geleide bedrijf voor de rechtbank in San Francisco gesleept, omdat discriminatie op basis van sekse verboden is.

Kort nadat Musk de leiding had overgenomen bij Twitter ontsloeg hij ruim de helft van de 5134 medewerkers. Van alle bij Twitter werkzame vrouwen verloor 57 procent hun baan, terwijl dat bij de mannen 47 procent was, staat in de aanklacht. Bij de meer technische beroepen waren de verhoudingen nog schever. Hier ontsloeg Twitter 68 procent van de vrouwen en 48 procent van de mannen.

De twee indieners van de aanklacht, Carolina Bernal Strifling en Willow Wren Turkal, noemen het geen verrassing dat vrouwen vaker de dupe ware van het massaontslag, aangezien Musk geregeld uitlatingen doet die ze vrouwonvriendelijk noemen. Zo grapte 's werelds rijkste man in een tweet dat hij een school "TITS" zou noemen, wat Engels is voor tieten. Ook twitterde hij dat testosteron geweldig is en hij vrouwen "altijd openlijk heeft aangemoedigd om veel baby's krijgen."

Benadeling vrouwen

Ook het beleid dat Musk invoerde na het massaontslag benadeelt vrouwen, staat in de aanklacht. De Twitter-topman eiste van personeel dat ze lange werkdagen maken op kantoor, wat medewerkers die voor kinderen moeten zorgen alsnog dwong hun baan op te zeggen. De aanklagers vrezen ook dat ontslagen medewerkers worden gedwongen om afstand te doen van hun werknemersrechten om zicht te houden op een ontslagvergoeding.

De rechtszaak, die Striffling en Turkal namens een grotere groep vrouwen zeggen in te dienen, is niet de eerste voor Twitter als gevolg van het massaontslag in november. Eerder klaagden weggestuurde medewerkers het bedrijf aan omdat ze niet volgens de wettelijk verplichte termijn op de hoogte waren gesteld van hun baanverlies.

Meer uit Financieel

Dell bij verliezers op Wall Street na bekendmaking ontslagronde

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies is maandag op Wall Street in het rood geëindigd. De computerfabrikant maakte bekend ongeveer 6650 banen te schrappen om kosten te besparen. Het bedrijf zet die stap omdat het kampt met een zwakkere vraag naar pc’s. Consumenten zijn door de hoge inflatie voorzichtiger geworden met het doen van dergelijke aankopen. Het aandeel zakte 3 procent.

11 minuten geleden
Minister Yellen: economie VS sterk en weerbaar

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De economie van de Verenigde Staten blijft sterk en weerbaar. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen tegen nieuwszender ABC. Ze wijst daarbij vooral op de sterke arbeidsmarkt in de VS.

1 uur geleden
Internationale luchtvaart nog niet op niveau van voor corona

GENÈVE (ANP) - Het wereldwijde vliegverkeer is nog ver verwijderd van het niveau van voor corona. Afgelopen jaar lag de vraag, ondanks een flinke stijging vergeleken met een jaar eerder, op zo’n 69 procent van 2019. Vooral de Aziatisch-Pacifische markt blijft nog achter, meldt de internationale brancheorganisatie voor luchtvaart IATA.

4 uur geleden
Rentevrees op Damrak duwt tech- en chipbedrijven in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De vrees onder beleggers dat de Amerikaanse centrale bank langer door blijft gaan met het verhogen van de rente heerste maandag op het Damrak. Met name tech- en chipbedrijven moesten het ontgelden, waaronder chipmachinebouwer ASML en chiptoeleverancier ASMI. De vrees werd gevoed door een beter dan verwacht banenrapport uit de Verenigde Staten dat vrijdag verscheen.

4 uur geleden
Staalconcern Tata Steel in de rode cijfers

MUMBAI (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het Indiase staalconcern Tata Steel, het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, heeft in het afgelopen kwartaal verlies geleden. Het concern had last van een daling van de wereldwijde staalprijzen en een zwakkere vraag door zorgen over een economische recessie, met name in Europa. Daarnaast gingen de energiekosten omhoog.

6 uur geleden
Greenpeace breidt actie op boorplatform uit ondanks bevel rechter

AMSTERDAM (ANP) - Greenpeace heeft nog twee klimmers aan boord gezet van een groot transportschip dat een boorplatform van Shell vervoert. Op de White Marlin van het Nederlandse Boskalis waren vorige week dinsdag al vier activisten van de organisatie geklommen. Ze kregen maandagochtend gezelschap van de twee anderen.

6 uur geleden
Dell daalt op Wall Street na grote ontslagronde

NEW YORK (ANP) - Dell Technologies is maandag lager gezet op de aandelenbeurzen in New York. De Amerikaanse computerfabrikant schrapt zo'n 6650 banen om kosten te besparen. Het bedrijf kampt met een sterk afgenomen vraag naar pc's doordat consumenten vanwege de hoge inflatie voorzichtiger zijn geworden met hun uitgaven. De banenreductie komt neer op ongeveer 5 procent van het wereldwijde personeelsbestand van Dell. Het aandeel verloor 2,9 procent.

6 uur geleden