
Vrouwen eisen compensatie voor dwangarbeid bij kloosterorde
HAARLEM (ANP) - In Haarlem staat vrijdag een groep vrouwen voor de rechter omdat ze erkenning en compensatie eisen van kloosterorde De Goede Herder. Tussen 1860 en 1979 moesten volgens vrouwenrechtenorganisatie Bureau Clara Wichmann duizenden meisjes en jonge vrouwen dwangarbeid verrichten in de kloosters van de Zusters van de Goede Herder. Daar zaten ze omdat ze bijvoorbeeld zwanger waren geworden buiten het huwelijk.
De vrouwen en meisjes deden onbetaald zwaar werk in naaiateliers en wasserijen, aldus de organisatie, die de vrouwen bijstaat in de zaak. Ze maakten producten die de kloosterorde kon verkopen, maar naaiden ook legeruniformen voor de Nederlandse staat, stelt Bureau Clara Wichmann. Ook kregen de vrouwen en meisjes geen onderwijs en werden ze geïsoleerd.
De zaak werd in 2020 aangespannen door negentien vrouwen die tijdens hun jeugd in één of meerdere instellingen van De Goede Herder zaten. Bureau Clara Wichmann eist erkenning van de misstanden en een schadevergoeding voor de materiële en immateriële schade. Tijdens de zitting zal een aantal slachtoffers vertellen over hun verblijf bij de instellingen van De Goede Herder en hoe zij daar naar eigen zeggen hebben geleden.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De duizenden mensen die zich zaterdagmiddag verzamelden op de Dam in Amsterdam zijn begonnen aan een protestmars door de hoofdstad. Zij doen dit omdat ze het niet eens zijn met het kabinet.
16 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Duizenden mensen hebben zich zaterdagmiddag verzameld op de Dam in Amsterdam voor een betoging tegen het kabinet. De organisatie van De Straat Op meldt er "genoeg" van te hebben dat "extreemrechtse angstzaaiers en populisten de politieke agenda bepalen. Zij bedreigen wat vanzelfsprekend zou moeten zijn: een betaalbaar huis, een leefbare wereld, gelijke rechten voor iedereen en een open democratie. Kortom: onze burgerrechten."
36 minuten geledenARNHEM (ANP) - Nieuw Sociaal Contract (NSC) moet harder opkomen voor haar eigen idealen. Dat zei Nicolien van Vroonhoven zaterdag op het ledencongres in Arnhem waar ook afscheid werd genomen van boegbeeld Pieter Omtzigt. "We zullen wel bepaalde wissels moeten omzetten."
45 minuten geledenNIEUWEGEIN (ANP) - Bij de SGP blijven vrouwen niet welkom in politieke of bestuurlijke functies. Een motie van de afdeling Vlissingen om het beginselreglement te wijzigen om dit mogelijk te maken werd zaterdag op de partijdag in Nieuwegein ruim verworpen. Voor het voorstel stemden 53 leden, tegen waren 299 leden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Ministers Marjolein Faber (Asiel en Migratie) en Reinette Klever (Ontwikkelingshulp) gaan per jaar 118 miljoen euro in migratiedeals steken. Het gaat om partnerschappen met landen buiten Europa met als doel om migratie zonder geldige documenten tegen te gaan en migranten die niet in Nederland mogen blijven terug te sturen.
20 uur geledenBEERTA (ANP) - De ontvoerde kinderen Jeffrey en Emma worden woensdagavond herdacht tijdens een herdenkingstocht in Beerta, meldt een woordvoerder van Namens de Familie. De tocht is volgens haar geïnitieerd door de familie, die ondersteuning krijgt van de gemeenten Oldambt en Eemsdelta.
21 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Behalve een vliegbasis voor F-35 gevechtsvliegtuigen op Lelystad Airport krijgt Flevoland ook een nieuwe kazerne bij Zeewolde. Dat staat in de uitbreidingsplannen van Defensie. Verder komt er nieuwe munitieopslag in Staphorst en in het Friese Kollumerwaard. En de activiteiten op vliegbasis Deelen bij Arnhem worden flink opgeschroefd.
21 uur geleden