Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouw Oekraïense president: Russen begaan massamoord op burgers

Vrouw Oekraïense president: Russen begaan massamoord op burgers

KIEV (ANP/AFP) - De echtgenote van de Oekraïense president Zelenski, OIena, beschuldigt de Russen van een massamoord op burgers. In een open brief aan media wereldwijd noemt ze de Russische aanval op Oekraïne onmogelijk te bevatten.

"Op 24 februari werden we allemaal wakker met de bekendmaking van een Russische invasie", schrijft ze. "Tanks staken de Oekraïense grens over, vliegtuigen kwamen ons luchtruim binnen, raketwerpers omsingelden onze steden. Ondanks toezeggingen van door het Kremlin gesteunde propagandakanalen, die dit een speciale operatie noemen, is het in feite de massamoord op Oekraïense burgers."

Olena wijst vooral op de jonge slachtoffers: "misschien wel de meest angstaanjagende en verwoestende". De achtjarige Alice stierf in de straten van Okhtirka terwijl haar grootvader haar probeerde te beschermen. Polina uit Kiev is samen met haar ouders omgekomen bij beschietingen. De 14-jarige Arseni werd in het hoofd geraakt en kon niet worden gered omdat een ambulance hem niet op tijd kon bereiken, aldus de presidentsvrouw. "Als Rusland zegt dat het geen oorlog voert tegen burgers, roep ik eerst de namen van deze vermoorde kinderen."

Meer uit Buitenland

Vier vermiste kinderen na crash in Colombia levend gevonden

BOGOTA (ANP/RTR) - De vier kinderen die op 1 mei crashten met een vliegtuig in het Amazonewoud in Colombia zijn vrijdag gevonden. Alle vier zijn nog in leven. Dat bevestigen militaire autoriteiten aan Colombiaanse media.

1 uur geleden
Boris Johnson treedt af als parlementslid om partygate-onderzoek

LONDEN (ANP) - De Britse oud-premier Boris Johnson treedt af als lid van het Lagerhuis om een onderzoek naar het zogenoemde partygate-schandaal. Volgens Britse media heeft hij zijn zetel voor het district Uxbridge and South Ruislip per direct ingeleverd. Johnson zegt in een verklaring dat hij de resultaten van een parlementair onderzoek heeft ontvangen en dat die onderzoekscommissie hem uit het parlement probeerde te duwen.

5 uur geleden
Vrijgegeven stukken: Trump verdacht van 37 misdrijven

WASHINGTON (ANP/RTR/AFP) - Donald Trump wordt verdacht van 37 misdrijven. Dat blijkt uit rechtbankstukken die openbaar zijn gemaakt. De oud-president van de VS wordt onder meer verdacht van het achterhouden van documenten en het tegenwerken van een strafrechtelijk onderzoek.

7 uur geleden
Advocaten in Trumps strafzaak rond geheime documenten stappen op

WASHINGTON (ANP/RTR) - Twee advocaten die de Amerikaanse oud-president Donald Trump bijstonden in zijn federale strafzaak, zijn teruggetreden. Jim Trusty en John Rowley zeggen zelf te zijn opgestapt. Ze verdedigen hem ook niet meer in de zaak rond de bestorming van het Capitool, op 6 januari 2021.

8 uur geleden
Poetin: Oekraïens offensief is begonnen, maar onsuccesvol

MOSKOU (ANP/RTR) - Niet alleen internationale media en waarnemers stellen dat Oekraïne is begonnen met het langverwachte offensief, dat denkt ook de Russische president Vladimir Poetin. Hij zegt dat de aanval nog niet succesvol is en dat de Oekraïners nog geen van hun doelen hebben bereikt.

9 uur geleden
VN: onafhankelijk onderzoek naar doorbraak Kachovka-dam nodig

GENÈVE (ANP/DPA) - Er is eerst meer onderzoek nodig rond het instorten van de Kachovka-dam in het zuiden van Oekraïne om vast te stellen wat er is gebeurd. "De omstandigheden van het incident zijn vooralsnog te onduidelijk", stelt woordvoerder Jeremy Laurence van het mensenrechtenbureau van de Verenigde Naties OHCHR. Volgens de woordvoerder is het nog te vroeg om te spreken van een oorlogsmisdaad.

9 uur geleden
Berlusconi terug in het ziekenhuis voor controles

MILAAN (ANP) - De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi is vrijdag weer opgenomen in het ziekenhuis. Zijn dokters zeggen tegen Italiaanse media dat het om controles gaat vanwege zijn chronische leukemie. De controles zijn weliswaar enkele dagen naar voren gehaald, maar er zou volgens dokters en partijgenoten geen reden zijn voor paniek.

11 uur geleden