Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouw in Leeuwarden overleden na val in indoorklimhal

Vrouw in Leeuwarden overleden na val in indoorklimhal

LEEUWARDEN (ANP) - Een klimster is maandagavond na een val van ongeveer 5 meter hoogte overleden in Klimcentrum Noardwand in Leeuwarden. Het zou gaan om een ervaren klimmer, die aan het klimmen was in gezelschap van twee andere ervaren klimmers. Het is niet duidelijk hoeveel mensen er op het moment van het ongeluk aanwezig waren in de klimhal.

Een woordvoerder van de Nederlandse klimvereniging (NKBV) laat weten dat onderzoek ter plaatse heeft uitgewezen dat de klimster zich vermoedelijk niet goed had vastgemaakt aan haar touw. Bij de verplichte controle zou dit vervolgens niet zijn opgemerkt. "Je klimt altijd met twee personen, een klimmer en een zekeraar. Zij controleren elkaars touwen altijd heel bewust, dat noemen wij de partnercheck. Waarschijnlijk is er ergens in dit proces wat fout gegaan."

Ondanks het noodlottige ongeval wil de woordvoerder niet spreken van een onveilige sport. "In dertig jaar indoor klimmen in Nederland is dit het vierde dodelijke klimongeval. Het is verschrikkelijk, maar dit is geen gevaarlijkere sport dan sporten als wielrennen of paardrijden."

Onderzoek politie

De politie onderzoekt of het zorgvuldigheidsbeginsel is geschonden en of iemand verwijtbaar heeft gehandeld. Ook vindt er op dinsdagochtend in de klimhal een bijeenkomst plaats waarbij Slachtofferhulp aanwezig is.

Op verzoek van nabestaanden is er niets bekendgemaakt over de identiteit van het slachtoffer.

Meer uit Binnenland

Meest vervuilende bestelauto's na 1 januari geweerd in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Vanaf 1 januari 2025 is het voor bestelvoertuigen die niet in de hoogste emissieklassen Euro 5 of 6 zitten, niet meer mogelijk om grote delen van Rotterdam aan te doen. In de jaren daarna gaan in stappen ook Euro 5 en Euro 6 in de ban. Vanaf begin 2028 moet alle bestelmobiliteit in deze delen van Rotterdam uitstootvrij zijn.

20 minuten geleden
Bezwaren op Erasmus Universiteit tegen genderneutrale wc's

ROTTERDAM (ANP) - De universiteitsraad van de Erasmus Universiteit in Rotterdam, die medewerkers en studenten vertegenwoordigt, heeft een voorstel ingediend om genderneutrale wc's in aantal te halveren en op andere plekken te plaatsen. Een woordvoerder van de instelling bevestigt het bericht van het Erasmus Magazine en meldt dat het college van bestuur de kwestie gaat bestuderen.

23 minuten geleden
IS-zussen veroordeeld tot 3,5 en 2,5 jaar cel

ROTTERDAM (ANP) - De zussen Amina E. en Amal E. zijn donderdag door de rechtbank Rotterdam veroordeeld tot respectievelijk 3,5 jaar en 2,5 jaar cel voor onder meer het voorbereiden van terroristische misdrijven en lidmaatschap van Islamitische Staat (IS). Dat zou tussen augustus 2014 en 1 november 2022 zijn gebeurd. Tien maanden van de straf van Amina (25) zijn voorwaardelijk, bij Amal (38) gelden bijzondere voorwaarden zoals dat ze na haar celstraf begeleiding en therapie krijgt.

30 minuten geleden
Verdediging van lekken verdachte NCTV'er is 'mijnenveld'

ROTTERDAM (ANP) - De verdediging van de medewerker van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) die verdacht wordt van het lekken van staatsgeheime informatie aan Marokkaanse inlichtingendiensten bevindt zich in "een mijnenveld rondom de geheimhouding". "Mijn cliënt werkte niet alleen met staatsgeheimen, hij ís een staatsgeheim", zei de advocaat van de 64-jarige Ab el M. donderdag in de rechtbank in Rotterdam tijdens de tweede voorbereidende zitting in deze zaak.

1 uur geleden
Marktplaats verwijdert aangeboden kaartjes Nationale Herdenking

AMSTERDAM (ANP) - Marktplaats heeft meerdere advertenties verwijderd van gratis kaartjes voor de Nationale Herdenking op de Dam op 4 mei die tegen betaling werden aangeboden. Een woordvoerder van het bedrijf bevestigt dat na berichtgeving van het AD.

3 uur geleden
Politiebonden dreigen met bekeuringenstop om vroegpensioen

DEN HAAG (ANP) - Politieagenten schrijven vanaf 7 mei geen bekeuringen meer uit voor lichte overtredingen als op dat moment de onderhandelingen over een nieuwe regeling voor vroegpensioen niet zijn begonnen. Dat maakten de vier politievakbonden ACP, ANPV, NPB en Equipe donderdag bekend.

3 uur geleden
Bevrijdingsfestivals hebben het ondanks steun overheid zwaar

DEN HAAG (ANP) - Gratis bevrijdingsfestivals hebben het financieel zwaar, ook al is het Rijk dit jaar voor het eerst bijgesprongen met een bedrag van 1 miljoen euro. Dat blijkt uit een rondgang van het ANP langs verschillende festivals.

5 uur geleden