Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrouw (44) die man met fakkel bij woning Kaag filmde aangehouden

Vrouw (44) die man met fakkel bij woning Kaag filmde aangehouden

AMSTERDAM (ANP) - Een 44-jarige vrouw is maandag in Amsterdam aangehouden voor de bedreiging van D66-leider Sigrid Kaag. Deze vrouw filmde en livestreamde de 29-jarige man die vorige week woensdag met een brandende fakkel voor het huis van de politica stond.

De vrouw heeft geen vaste woon- of verblijfplaats, meldt de politie. Ze ging op 5 januari samen met de eerder aangehouden man en enkele andere mensen naar de woning van de partijleider in Den Haag. Volgens de politie verstoorden zij daar de openbare orde. De 29-jarige man schreeuwde complotleuzen en belde aan bij Kaag. Dit alles was live te volgen op sociale media. De vrouw filmde ook in de woning van Kaag, aldus de politie, die sprak van een "intimiderende en bedreigende situatie". Kaag zelf noemde het "bedreigend en angstig" voor haar gezin.

De vrouw wordt donderdag voorgeleid aan de rechter-commissaris. De man zit nog vast en verschijnt op 19 januari voor de politierechter.

Zondag werd bekend dat Kaag aangifte doet tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel. Hij deelde haar adres op Twitter. Engel deed dat omdat hij wilde weten "op wie zijn naam deze woning staat". Later verwijderde hij de afbeelding. Volgens hem was het delen van het adres van Kaag "op geen enkele manier" een "oproep of aanzet tot intimidatie of geweld of bedreiging".

Meer uit Binnenland

Tientallen pagina's met asielmaatregelen liggen op tafel kabinet

DEN HAAG (ANP) - Tientallen pagina's met voorstellen om de instroom van migranten in te perken, liggen bij het kabinet op tafel. De voorstellen worden beoordeeld op juridische houdbaarheid, uitvoerbaarheid en politiek draagvlak, melden ingewijden. Het instellen van mobiele grenscontroles en de invoering van het tweestatusstelsel voor asielzoekers staan op de groslijst.

1 uur geleden
UU openbaart fossiele samenwerkingen, maar details blijven geheim

UTRECHT (ANP) - De Universiteit Utrecht (UU) heeft woensdag een lijst gepubliceerd van projecten waarin onderzoekers samenwerken met de fossiele industrie. Daaruit blijkt dat bedrijven uit de fossiele sector in totaal 5,7 miljoen euro bijdragen aan projecten. Het gaat onder meer om Shell, TotalEnergies, BP, chemiebedrijf SABIC en het Chinese oliebedrijf Sinopec. Hoewel de UU naar transparantie zegt te streven, blijven veel details nog geheim. Van diverse samenwerkingen blijft onduidelijk waar ze over gaan. Voor de meeste projecten wordt ook niet precies openbaar gemaakt welk bedrag door welk bedrijf wordt betaald.

5 uur geleden
NiNsee: blij dat koning spreekt bij herdenking slavernijverleden

AMSTERDAM (ANP) - Het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis (NiNsee) is blij dat koning Willem-Alexander een toespraak zal houden bij de herdenking van het slavernijverleden op 1 juli. De organisatie is voorzichtig met het uitspreken van verwachtingen of hij daar excuses zal maken. "We laten ons verrassen", zei directeur Urwin Vyent woensdag op een bijeenkomst in het Stadsarchief in Amsterdam.

5 uur geleden
Onderzoeker Buijs blijft op non-actief, verliest zaak tegen UvA

AMSTERDAM (ANP) - Sociaal wetenschapper Laurens Buijs kan voorlopig niet aan het werk bij de Universiteit van Amsterdam (UvA). De instelling stelde hem op non-actief. Buijs spande daar een kort geding tegen aan. Hij zegt dat hij een klokkenluider is en wil daarom beschermd worden. Die zaak heeft hij woensdag verloren.

6 uur geleden
Haagse burgemeester niet blij met niet vervolgen A12-blokkeerders

DEN HAAG (ANP) - Burgemeester Jan van Zanen van Den Haag is "niet blij" met het besluit van het Openbaar Ministerie om de klimaatactivisten die zaterdag de snelweg A12 blokkeerden niet te vervolgen. Tegelijk wil hij zich niet bemoeien met het werk van het OM. "Ik mag geen oordeel geven over de inhoud. Dat weiger ik ook, dat doe ik ook niet", zei Van Zanen woensdag in een commissie van de Haagse gemeenteraad.

6 uur geleden
Rechter gaat voorlopig niet mee in bezwaar ON! tegen brief Uslu

HILVERSUM (ANP) - De rechter gaat voorlopig niet mee in het bezwaar van omroep Ongehoord Nederland tegen de brief van de NPO aan staatssecretaris Gunay Uslu (Media). Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank woensdag aan het ANP gemeld. In de brief van de NPO aan Uslu wordt gevraagd om het intrekken van de erkenning van ON!.

7 uur geleden
ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan verbruiken

AMSTERDAM (ANP) - De Johan Cruijff ArenA wil in 2030 meer energie opwekken dan het in totaal verbruikt. En ook op andere vlakken is het de bedoeling om een grote verduurzamingsslag te maken, heeft de organisatie woensdag bekendgemaakt.

7 uur geleden