Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilligheid corona-app moet buiten kijf staan, vindt Kamer

Vrijwilligheid corona-app moet buiten kijf staan, vindt Kamer

DEN HAAG (ANP) - Het gebruik van de app CoronaMelder, die moet helpen bij het opsporen van nieuwe coronabesmettingen, moet altijd absoluut vrijwillig en vrij van druk zijn, vindt de Tweede Kamer. Partijen vinden het niet wenselijk als bijvoorbeeld werkgevers oproepen de app wel of juist niet te gebruiken.

De SP vraagt zich af of de wet hier wel voldoende tegen beschermt, omdat deze alleen stelt dat gebruik niet verplicht is. Ook bescherming tegen "formele of informele" druk moet volgens de SP expliciet in de wet worden opgenomen. "Het is belangrijk dat gebruik van de app niet als een ongeschreven regel voelt", vindt SP-lid Maarten Hijink.

De VVD vindt dat wel duidelijk moet zijn hoe wordt gehandhaafd als bijvoorbeeld bedrijven toch aansturen op gebruik van de app. VVD'er Jan Middendorp wil dat een werkgever die de app promoot eerst een waarschuwing krijgt, voordat er "snel met boetes gestrooid wordt". Ook wil de VVD weten wat er gebeurt als een werkgever níet wil dat werknemers de app installeren.

Verder wil de Kamer van de minister weten wat de app toevoegt ten opzichte van het al bestaande bron- en contactonderzoek, en of de app de al krappe testcapaciteit niet verder onder druk zet. Onder meer GroenLinks en Partij voor de Dieren vragen zich af of er geen betere alternatieven zijn, zoals het verbeteren van het bron- en contactonderzoek.

Ondanks de vragen en twijfels over de app, tekent zich toch een meerderheid af in de Kamer. Zorgminister Hugo de Jonge beantwoordt later woensdag de vragen.

Meer uit Politiek

Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

1 dag geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

1 dag geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

2 dagen geleden
Gemeenten en provincies willen in gesprek over voorjaarsnota

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten en provincies willen met het kabinet en de Tweede Kamer in gesprek over de voorjaarsnota. Volgens de voorjaarsnota is er vanaf 2026 structureel 3,4 miljard euro minder beschikbaar voor de decentrale overheden. Hierdoor zouden zij niet genoeg geld beschikbaar hebben om hun taken uit te voeren.

2 dagen geleden
Rutte hoopt medio juni op afspraken over indammen migratiestroom

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte is hoopvol dat de coalitie goede afspraken zal maken over het indammen van de instroom van migranten in Nederland. Hij verwacht dat het kabinet er in de tweede helft van juni uit is, zei hij tijdens zijn wekelijkse persconferentie na de ministerraad. Hij benadrukt dat zijn "commitment" die hij deed als VVD-leider dat de instroom van asielzoekers omlaag moet, overeind staat.

2 dagen geleden
Lange ministerraden blijven uit: beraad duurt gemiddeld 3 uur

DEN HAAG (ANP) - De voorspelling die premier Mark Rutte voor het aantreden van zijn vierde kabinet deed dat de ministerraden "heel lang" zullen gaan duren, is bepaald niet uitgekomen. De wekelijkse vergaderingen die zijn kabinet het afgelopen anderhalf jaar hield, duurden gemiddeld nog geen drie uur, blijkt uit een analyse van het ANP.

2 dagen geleden
Brabant wil 8 miljard euro voor landelijk gebied

DEN BOSCH (ANP) - De provincie Noord-Brabant denkt 8 miljard euro nodig te hebben om te kunnen voldoen aan de doelstellingen voor stikstof en natuurherstel. Daarmee zou de provincie een belangrijke hap opeisen uit het landelijk transitiefonds, waarin 24,3 miljard euro zit.

2 dagen geleden