Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwilligers de straat op om afval op te ruimen op Opschoondag

Vrijwilligers de straat op om afval op te ruimen op Opschoondag

DEN HAAG (ANP) - Duizenden vrijwilligers gaan zaterdag de straat weer op om zwerfvuil op te ruimen. Op deze 20e editie van de zogenoemde Landelijke Opschoondag is het thema 'Elke verpakking telt'. Organisator Nederland Schoon verwijst met dit thema naar het feit dat bij het voorkomen van zwerfvuil elke verpakking telt. En "dat elke verpakking een bepaalde waarde in de keten heeft als het op de juiste manier wordt weggegooid", zoals het in een persbericht wordt verwoord.

Deelnemers wordt gevraagd het gevonden afval te registreren in een speciale app, de Litteratie-app. Daarmee kan achteraf worden bekeken hoeveel dingen van welk merk zijn gevonden. Daarmee kunnen producenten dan weer kijken óf en wát ze daar aan kunnen doen.

Aan de opschoondag doen ook meerdere bedrijven mee, aldus de organisatie, zoals Landal GreenParks en McDonalds. Medewerkers en klanten van die bedrijven helpen mee met opruimen. Omdat het een jubileumeditie betreft is een vijfdelige podcastserie gemaakt: Waste je dat?. In de podcast bespreekt presentator Daan Nieber met een gast een stuk zwerfvuil. Gedragswetenschapper Eva van den Broek analyseert in de podcast het menselijk gedrag.

Tijdens de Landelijke Opschoondag in maart vorig jaar vonden de ongeveer 30.000 deelnemende vrijwilligers vooral veel sigarettenfilters, blikjes en snoep- of koekwikkels. Maar ook 'corona-afval' werd toen vaak gevonden. Rondslingerende mondkapjes maakten toen bijvoorbeeld 2,1 procent uit van de in totaal 87.794 geregistreerde stuks zwerfafval. Ze belandden daarmee op de 7e plek op de lijst van meest gevonden afval.

Meer uit Binnenland

XR stopt blokkade A12 om 'onveilige situatie met tegendemonstranten'

DEN HAAG (ANP) - Extinction Rebellion heeft demonstranten die zondagmiddag de A12 blokkeren gevraagd de actie voortijdig te beëindigen. Volgens de activisten was het niet meer veilig door de aanwezigheid van een groep die was afgekomen op een oproep om tegen de blokkade te demonstreren. "We hebben een dringende oproep gedaan om zelf te vertrekken", zei een woordvoerder van XR.

59 minuten geleden
Brand in woning Gouda met dode en gewonden onder controle

GOUDA (ANP) - De brand in een woning aan de Westerkade in Gouda, waarbij iemand overleed en drie mensen gewond raakten, is onder controle, meldt Veiligheidsregio Hollands Midden. Er wordt nog nageblust, waarna het pand wordt overgedragen aan de politie voor onderzoek, aldus de veiligheidsregio.

1 uur geleden
Ruim 380 kilo cocaïne onderschept in haven Vlissingen

VLISSINGEN (ANP) - Ruim 380 kilo cocaïne is zaterdag dankzij twee vondsten onderschept in de haven van Vlissingen, meldt het Openbaar Ministerie. De drugs met een straatwaarde van 28,5 miljoen euro zaten in tassen die vastgemaakt waren aan twee boeien en in een loods met bananen.

2 uur geleden
Explosie bij Utrechtse horecazaak

UTRECHT (ANP) - Bij een horecazaak aan de Amsterdamsestraatweg in de Utrechtse wijk Pijlsweerd is in de nacht van zaterdag op zondag een explosie geweest. De politie bevestigt berichtgeving hierover door RTV Utrecht. Het pand raakte beschadigd. Er is niemand gewond geraakt en nog niemand opgepakt.

2 uur geleden
Tientallen mensen geven gehoor aan tegendemonstratie A12-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Tientallen mensen zijn zondag afgekomen op de dagelijkse blokkade van de A12 door Extinction Rebellion na een oproep op sociale media voor een tegendemonstratie. De groep bestaat vooral uit mannen en wordt door de politie gescheiden gehouden van de klimaatdemonstranten, die rond het middaguur de A12 betraden.

2 uur geleden
Derde explosie in een week bij woning in Amsterdam-Noord

AMSTERDAM (ANP) - In Amsterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag twee explosies geweest. Bij een woning aan de Volendammerweg in Amsterdam-Noord was het voor de derde keer in een week raak. De gemeente heeft zondag naar aanleiding van deze derde explosie een camera opgehangen.

2 uur geleden
Nagel roept 50PLUS op rijen te sluiten, vreest einde van partij

DEN HAAG (ANP) - Erevoorzitter Jan Nagel van 50PLUS roept het bestuur en de leden van de ouderenpartij op "met spoed" de rijen te sluiten en alsnog een kandidatenlijst vast te stellen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november. Hij zou het "een schande" vinden als 50PLUS door intern gedoe niet aan de verkiezingen mee zou kunnen doen.

2 uur geleden