Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwel hele oppositie steunt motie van wantrouwen tegen kabinet

Vrijwel hele oppositie steunt motie van wantrouwen tegen kabinet

DEN HAAG (ANP) - De motie van wantrouwen die het kabinet voor zijn kiezen krijgt als het zelf niet tot aftreden besluit, kan op brede steun in de oppositie rekenen. GroenLinks-leider Jesse Klaver kondigde aan met zo'n motie te komen na het vernietigende toeslagenrapport van de Kamercommissie.

Normaal gesproken houden oppositiepartijen liever hun kaarten tegen de borst, maar nu al is duidelijk dat naar verwachting 63 Kamerleden tijdens het debat volgende week het vertrouwen zullen opzeggen. De PVV, SP, Partij voor de Dieren, DENK, FVD, Femke Merel van Kooten-Arissen en Henk Krol stemmen sowieso voor de motie van wantrouwen. 50PLUS "neigt naar ja", maar wil de kabinetsreactie en het debat afwachten.

De PvdA twijfelt nog, vermoedelijk ook gezien de rol die politiek leider Lodewijk Asscher als voormalig minister speelde in de affaire, maar sluit steun aan de motie niet uit. Ook wat de SGP betreft ligt de vertrouwensvraag serieus op tafel. Daarmee steunt geen enkele oppositiepartij de coalitie nog onvoorwaardelijk.

Inhoudelijke reactie

Het kabinet werkt momenteel een inhoudelijke reactie op het rapport, maar ook de politieke vraag komt daarbij aan de orde. Op het Binnenhof valt te horen dat het kabinet weinig zin heeft om aan te blijven als de hele oppositie het vertrouwen opzegt. De motie van wantrouwen van GroenLinks richt zich overigens op het voltallige kabinet, maar partijen als DENK richten hun pijlen ook op individuele ministers, zoals Eric Wiebes (als voormalig staatssecretaris jarenlang verantwoordelijk voor de Belastingdienst).

De officiële reactie komt naar verwachting vrijdag na de ministerraad. Dinsdagavond spreekt het kabinet in een extra raad ook over het rapport Ongekend Onrecht, waarin wordt geconcludeerd dat de "beginselen van de rechtstaat" zijn geschonden.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kamer wil snel debat met Rutte over achterhouden informatie

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil opheldering van demissionair minister-president Mark Rutte over de beschuldiging dat het kabinet doelbewust gevoelige informatie over de toeslagenaffaire heeft achtergehouden. Daar moet zo snel mogelijk een debat over worden gehouden met de premier en andere betrokken ministers.

31 minuten geleden
Wilders: toeslagenkwestie roept ook vragen op over CDA en D66

DEN HAAG (ANP) - Als de ministers uit het inmiddels demissionaire kabinet-Rutte inderdaad bewust informatie hebben achtergehouden voor de Tweede Kamer, zoals RTL Nieuws woensdag meldt, is dat voor PVV-leider Geert Wilders reden om ook het vertrouwen op te zeggen in andere partijleiders die in dat kabinet zitten. Wilders vindt dat het formatieproces waar de Kamer nu in zit dan opgeschort moet worden, zei hij na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

35 minuten geleden
Hoekstra zwijgt over achterhouden informatie door kabinet

DEN HAAG (ANP) - CDA-leider en demissionair minister van Financiën Wopke Hoekstra weigerde na zijn gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink te reageren op beschuldigingen dat het inmiddels demissionaire kabinet bewust informatie heeft achtergehouden voor de Tweede Kamer. Hij verwacht dat daarover snel een Kamerdebat zal worden gehouden. "Ik ga daar nu niet over speculeren."

1 uur geleden
SP-vertrouwen in Rutte verder geslonken na toeslagenaffairenieuws

DEN HAAG (ANP) - De SP zou een voorstander zijn van een regeerakkoord op hoofdlijnen, maar denkt niet dat dat de oplossing zal zijn voor de veelbesproken bestuurscultuur in het kabinet. Partijleider Lilian Marijnissen vindt dat de andere partijen duidelijk moeten maken hoe zij vinden dat het kabinet moet omgaan met de Tweede Kamer. Ze herhaalde na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink dat zij geen vertrouwen meer heeft in VVD-leider Mark Rutte, en wil van de andere partijen weten hoe die dat zien.

2 uur geleden
Oppositie wil notulen ministerraad over toeslagenaffaire openbaar

DEN HAAG (ANP) - Oppositiepartijen willen dat notulen van een of meer ministerraden waarin werd gesproken over de toeslagenaffaire (deels) openbaar worden gemaakt. Het gaat in ieder geval om de ministerraad van 15 november 2019. Aanleiding is berichtgeving van RTL Nieuws woensdag dat het kabinet in die vergadering de afspraak maakte dat er géén volledige tijdlijn openbaar zou worden gemaakt van de toeslagenaffaire. Dit terwijl de Kamer hierom had gevraagd.

2 uur geleden
Ploumen ziet geen beweging bij Rutte om vertrouwen te herstellen

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft wat de PvdA betreft de afgelopen weken geen stappen gezet om het vertrouwen te herstellen. "Ik zie daar geen beweging", zei partijleider Lilianne Ploumen na een gesprek met informateur Herman Tjeenk Willink.

4 uur geleden
Klaver vindt regeerakkoord op hoofdlijnen niet essentieel

DEN HAAG (ANP) - Voor GroenLinks-leider Jesse Klaver is een regeerakkoord op hoofdlijnen niet echt nodig. Het gaat om "de kwaliteit, niet om de hoeveelheid pagina's", zei hij woensdag na overleg met informateur Herman Tjeenk Willink. Die spreekt deze dag met de leiders van de grootste partijen, nadat hij een dag eerder de leiders van de kleine partijen had ontvangen.

6 uur geleden