Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwel hele Kamer achter wijziging 2 miljard in rijksbegroting

Vrijwel hele Kamer achter wijziging 2 miljard in rijksbegroting

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft in grote meerderheid ingestemd met een aanpassing van de rijksbegroting van 2022 van 2 miljard euro. Alleen BIJ1 stemde tegen.

De motie van de VVD kwam aan het eind van twee dagen debatteren over de Prinsjesdagplannen die het demissionaire kabinet dinsdag presenteerde. Het was een verdubbeling van het bedrag dat de liberalen aanvankelijk in petto hadden om tegemoet te komen aan wensen van de Tweede Kamer. Oppositiepartijen gaven al aan dat zij dit veel te weinig vonden voor de problemen die in hun ogen snel moeten worden aangepakt.

Het extra geld is verdeeld in vier onderdelen van 500 miljoen euro. Het wordt gebuikt om de lonen van leraren op basisscholen te verhogen en de energierekening te verlagen, voor burgers en kleinere bedrijven Ook wordt de verhuurderheffing voor woningcorporaties verlaagd zodat zij meer geld overhouden om sociale huurwoningen te bouwen. De rest van het geld gaat naar veiligheid, 300 miljoen naar defensie om onderhoudsachterstanden te verkleinen en 200 miljoen naar veiligheid, bijvoorbeeld om meer wijkagenten en handhavers (boa's) aan te kunnen stellen.

De negentien partijen in de Kamer dienden in totaal 72 moties in.

Meer uit Politiek

D66 wil na 2023 gedwongen stikstofmaatregelen, VVD en CDA boos

DEN HAAG (ANP) - D66 vindt dat na 2023 de tijd van vrijwilligheid in het stikstofdossier voorbij is. Kamerlid Tjeerd de Groot wijst erop dat door de stikstofcrisis de bouw van 900.000 woningen vertraging oploopt en ongeveer 28 miljard euro aan investeringen niet zijn doorgegaan. Daarom wil hij bijvoorbeeld dat het intrekken van stikstofvergunningen mogelijk wordt als het te lang duurt met de vrijwillige verkoop door uitstoters.

4 uur geleden
FVD'er Van Meijeren voor rechter voor rijden zonder rijbewijs

DEN HAAG (ANP) - Kamerlid Gideon van Meijeren (Forum voor Democratie) moet vrijdag voor de rechtbank verschijnen. Hij reed bijna een jaar geleden met zijn snorfiets door rood licht, terwijl zijn rijbewijs eerder door de rechter was ontnomen. Dat gebeurde nadat hij had geweigerd mee te werken aan een blaastest, zegt Van Meijeren tegen het AD.

7 uur geleden
Voor- en tegenstanders: pil bij huisarts verlaagt drempel abortus

HILVERSUM (ANP) - Dat vrouwen straks ook bij de huisarts terechtkunnen om met een pil hun zwangerschap te laten beƫindigen, maakt de drempel voor een abortus lager. Dat zeggen zowel voor- als tegenstanders. Waarover ze van mening verschillen, is of dat een goede zaak is.

7 uur geleden
Kamer: kopstuk NPO mag niet meer verdienen dan minister

DEN HAAG (ANP) - De hele Tweede Kamer wil dat het kabinet ervoor zorgt dat kopstukken bij de publieke omroep niet meer verdienen dan een minister. De SP heeft hiertoe opgeroepen in een motie en die is gesteund door alle twintig fracties. Het stuit de partij tegen de borst dat presentatoren vaak via productiebedrijven veel meer verdienen dan deze ministersnorm van rond de 220.000 euro.

7 uur geleden
Kamer: kabinet moet opkopen boeren door Schiphol tegengaan

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet moet voorkomen dat Schiphol Group (nog meer) boeren uitkoopt om stikstofruimte te verwerven voor Schiphol en Lelystad Airport. Een meerderheid van de Kamer schaarde zich achter een oproep hiertoe van GroenLinks en de Partij voor de Dieren. Maandag werd bekend dat het concern met een aantal boeren een overeenkomst had bereikt.

8 uur geleden
Gratis tampons en maandverband voor mensen met laag inkomen

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat menstruatieproducten gratis worden voor mensen met lage inkomens. Een voorstel dat D66 heeft ingediend met Volt en de PvdA krijgt voldoende steun, zegt de partij. De Kamer vindt dat nodig omdat een op de tien meisjes en vrouwen die in armoede leeft soms geen tampons of maandverband kunnen betalen.

11 uur geleden
Ook senaat stemt in met verstrekking abortuspil via de huisarts

DEN HAAG (ANP) - Vrouwen die een ongewenste zwangerschap willen afbreken, kunnen hiervoor binnen afzienbare tijd ook terecht bij hun huisarts voor een abortuspil. Na de Tweede Kamer stemde dinsdag ook de Eerste Kamer in met de verstrekking van de abortuspil via de huisarts. Een ruime meerderheid steunde een initiatiefwetsvoorstel dat dit mogelijk maakt, dat was ingediend door D66, VVD, PvdA en GroenLinks.

11 uur geleden