Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijwel heel Europa op hoogste waarschuwingsniveau corona

Vrijwel heel Europa op hoogste waarschuwingsniveau corona

SOLNA (ANP) - Het aantal coronabesmettingen neemt in Europa zo snel toe, dat vrijwel het hele continent nu op het hoogste waarschuwingsniveau staat. Nederland en 26 andere landen kleuren volledig donkerrood.

De coronakaart wordt elke week vastgesteld door de Europese gezondheidsdienst ECDC. Op de kaart van donderdag zijn alleen Roemenië, grote delen van Polen en het oosten van Hongarije niet donkerrood. Zij staan een stapje lager, op rood.

Voor Nederland is het de negende week op rij dat alle twaalf provincies op het hoogste niveau staan.

Brandhaard

Binnen Nederland is Noord-Holland de grootste brandhaard, net als in de vorige lijst. In de provincie zijn in de afgelopen twee kalenderweken 59.228 inwoners positief getest. Dat komt neer op 2057 nieuwe gevallen op elke 100.000 mensen, een toename van bijna 63 procent ten opzichte van een week geleden. Binnen Europa staat Noord-Holland op plek 87.

In Amsterdam zelf steeg het aantal gevallen met bijna 87 procent. Op elke 38 inwoners van de hoofdstad is er één besmet.

Achter Noord-Holland staat de provincie Utrecht. Daar zijn in de afgelopen twee weken 1771 op elke 100.000 inwoners positief getest. Daarna volgen Zuid-Holland (1693), Flevoland (1603), Noord-Brabant (1557), Overijssel (1439), Groningen (1425), Zeeland (1373), Gelderland (1319), Friesland (1308), Drenthe (1266) en tot slot Limburg (1179). In december was Limburg een van de grootste brandhaarden van heel Europa.

Navarra

De Spaanse regio Navarra heeft naar verhouding de meeste gevallen. Daar zijn in de afgelopen twee kalenderweken 48.600 inwoners positief getest. Omgerekend zijn dat 7403 gevallen op elke 100.000 mensen. Ook in de regio Parijs en Spaans Baskenland zijn veel coronagevallen, net als op Cyprus en het Portugese Madeira. De snelste stijger is Noordoost-Bulgarije, waar het aantal bevestigde besmettingen in een week tijd met meer dan 500 procent toenam.

In totaal staan nu 186 van de 211 regio's op het hoogste alarmniveau. Vorige week gold dit voor 156 gebieden, een week eerder 147.

Bij het maken van de kaart kijkt het ECDC naar het aantal en het percentage positieve tests in de twee vorige kalenderweken. Voor het nieuwe overzicht is dat de periode van 27 december tot en met 9 januari. De kaart van het ECDC heeft vier kleuren. Van laag naar hoog zijn dat groen, oranje, rood en donkerrood.

Meer uit Binnenland

Nederlandse film Sweet Dreams dingt mee naar European Film Awards

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse film Sweet Dreams van regisseur Ena Sendijarević is geselecteerd voor de European Film Awards. Dat maakte de EFA woensdag bekend. De film maakt dus kans op prijzen bij de uitreiking in december, inclusief de prijs voor beste Europese film van het jaar. De nominaties worden binnenkort bekendgemaakt.

8 minuten geleden
FNV krijgt 'verontrustende signalen' na openen covidregeling

UTRECHT (ANP) - Vakbond FNV krijgt "verontrustende signalen" nu de regeling voor zorgmedewerkers met langdurige covid is geopend. Zo zouden sommige artsen geen verklaring willen afgeven, omdat langdurige covid volgens hen "niet te constateren" is. Ook heeft de UWV-keuring bij sommige gedupeerden nog niet plaatsgevonden, waardoor ze dreigen buiten de boot te vallen.

1 uur geleden
Opvang: geen afname, maar juist toename aantal daklozen

AMSTERDAM (ANP) - Dat het aantal dakloze mensen vorig jaar zou zijn gedaald, is exact het tegenovergestelde van wat in de praktijk is te zien. Dat zegt bestuurder Douwe van Riet van HVO-Querido, dat opvang en begeleiding biedt aan mensen die dakloos zijn in Amsterdam, Haarlem en regiogemeenten. "We zien dat veel meer mensen op straat leven. De druk op onze dag- en nachtopvang neemt toe." Ook de Haagse organisatie Straat Consulaat stelt dat de dagelijkse realiteit haaks staat op de gepresenteerde cijfers.

3 uur geleden
Kinderen langs deuren voor verkoop 75e editie kinderpostzegels

LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.

6 uur geleden
In Nederland geboren panda Fan Xing verhuist naar China

RHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.

6 uur geleden
Forse kritiek op VVD na intrekken steun spreidingswet asielzoekers

DEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.

7 uur geleden
Aantal dakloze mensen in Nederland vorig jaar gedaald

DEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.

9 uur geleden