Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijspraak voor vermeend brein achter moord Slowaakse journalist

Vrijspraak voor vermeend brein achter moord Slowaakse journalist

BRATISLAVA (ANP/RTR/AFP) - Een Slowaakse rechtbank heeft een invloedrijke zakenman vrijgesproken van de geruchtmakende moord op een onderzoeksjournalist. Het hof acht niet bewezen dat Marián Kočner en een medeverdachte opdracht hebben gegeven om de verslaggever te laten doodschieten.

Journalist Ján Kuciak en zijn verloofde zijn in 2018 omgebracht in hun huis. Dat leidde tot grote maatschappelijke onrust en het aftreden van premier Robert Fico. De dader, een oud-militair, kreeg later een gevangenisstraf van 23 jaar opgelegd voor de moorden. Een tussenpersoon moest 15 jaar de gevangenis in.

Aanklagers beschuldigden de rijke zakenman Kočner ervan opdracht te hebben gegeven voor de moord op de journalist. Hij wilde volgens justitie wraak nemen omdat Kuciak kritische berichten over hem had geschreven.

Boete

Kočner ontkende alle beschuldigingen. "Ik ben geen heilige, maar ook geen moordenaar", zei hij tijdens zijn proces. "En ik ben zeker geen idioot die niet beseft waar de moord op een journalist toe zou leiden."

Hoewel de zakenman niet schuldig is bevonden aan de moorden, moet hij wel een boete van 5000 euro betalen voor illegaal wapenbezit. Er was munitie aangetroffen in zijn huis. Kočner zit voorlopig nog wel in de gevangenis. Hij kreeg eerder dit jaar een celstraf van 19 jaar opgelegd vanwege een fraudezaak.

Meer uit Buitenland

Poolse krant: raket die Pools dorp raakte was Oekraïens

WARSCHAU (ANP/RTR) - De raket die vorig jaar een Pools dorp raakte met twee doden tot gevolg, was Oekraïens. Dat is volgens de Poolse krant Rzeczpospolita bevestigd door experts in Polen. Oekraïne heeft tot dusver ontkend dat een van zijn raketten in de NAVO-lidstaat is neergekomen.

20 minuten geleden
Duitse politiebond is tegen grenscontroles bij Polen en Tsjechië

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse politievakbond GdP vindt het niet verstandig om weer vaste controles in te voeren aan de grens met Polen en Tsjechië. De bond reageert daarmee op uitspraken van de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Nancy Faeser, die het toezicht wil aanscherpen in de strijd tegen mensensmokkel. Volgens haar woordvoerder zijn extra politiecontroles een optie.

21 minuten geleden
Kapitein cruiseschip krijgt 5 jaar cel voor fatale botsing Donau

BOEDAPEST (ANP/RTR) - De kapitein van een cruiseschip dat in 2019 betrokken was bij een dodelijke aanvaring op de Donau in Boedapest, is veroordeeld tot 5,5 jaar gevangenisstraf. Er vielen 27 doden toen het schip in de Hongaarse hoofdstad tegen een rondvaartboot botste. Het was de grootste ramp in een halve eeuw op de Donau.

50 minuten geleden
Zeker twintig doden bij explosie brandstofopslag Nagorno-Karabach

STEPANAKERT (ANP/AFP/RTR) - De explosie op maandag in een brandstofopslag in Nagorno-Karabach heeft aan zeker twintig mensen het leven gekost. Nog eens 290 mensen zijn gewond geraakt, van wie een deel in levensgevaar is, zeggen de Armeense autoriteiten in het gebied. In Nagorno-Karabach zijn ruim 13.000 mensen op de vlucht geslagen en naar Armenië getrokken.

2 uur geleden
Oekraïne: 26 van 38 Russische drones neergehaald

KYIV (ANP/AFP) - Rusland heeft in de nacht van maandag op dinsdag 38 drones ingezet voor aanvallen op Oekraïne. De meeste zouden zijn neergehaald, maar toch werd de voor de graanexport belangrijke havenstad aan de Donau Izmajil opnieuw getroffen, meldt de Oekraïense luchtmacht.

3 uur geleden
Rusland en VS beschuldigen elkaar van onrust Nagorno-Karabach

WASHINGTON/MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland en de VS hebben elkaar beschuldigd van het veroorzaken van instabiliteit rond Nagorno-Karabach. Maandag zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken dat Rusland een onbetrouwbare bondgenoot was voor Armenië. De Russische ambassadeur in de VS noemt die uitspraken "schandelijk" en zegt dat de VS alleen maar Rusland willen beschadigen.

3 uur geleden
Thaise protestleider krijgt vier jaar cel om majesteitsschennis

BANGKOK (ANP/AFP) - Een Thaise rechtbank heeft dinsdag een van de leidende figuren in de door jongeren geleide pro-democratische protestbeweging in het land tot vier jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat hij de koning zou hebben beledigd.

3 uur geleden