
Vrijspraak voor Trump in historisch tweede proces in Senaat
WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse Senaat spreekt Donald Trump vrij van het aanzetten tot een opstand. Er was onvoldoende steun om de oud-president te veroordelen. Dat had de instemming vereist van tweederde van de senatoren. Uiteindelijk stemden 57 senatoren voor en 43 tegen.
Het historische tweede impeachmentproces tegen Trump begon afgelopen dinsdag en verliep ongekend snel. Het vorige proces tegen Trump duurde 21 dagen en eindigde eveneens in vrijspraak. Het was ook dit keer vanaf het begin duidelijk dat er onder Republikeinse senatoren onvoldoende draagvlak was om hun partijgenoot Trump te veroordelen.
De vervolging van Trump, die zelf niet getuigde, volgde op de bestorming van het parlementsgebouw door zijn aanhangers. Hij kreeg het verwijt zijn achterban te hebben opgehitst. Trump hield na zijn verkiezingsnederlaag vol dat hij door fraude had verloren van de Democraat Joe Biden. Er vielen vijf doden toen betogers het Capitool binnenvielen toen daar op 6 januari de verkiezingsuitslag werd goedgekeurd.
Kleine groep criminelen
De advocaten van de oud-president betoogden dat Trump niemand had opgeroepen iets strafbaars te doen. Ze vonden dat hun cliënt niet verantwoordelijk gehouden kon worden voor het gedrag van een "kleine groep criminelen". De Senaat was volgens de juristen bovendien niet bevoegd om recht te spreken over een voormalige president.
Veel Republikeinen gingen mee in dat laatste argument. Een motie om het proces als ongrondwettig te laten bestempelen, kreeg vorige maand de steun van 45 van de 50 senatoren uit de partij van Trump. Daarmee leek de benodigde tweederdemeerderheid om de oud-president te veroordelen al voor aanvang van het proces buiten bereik te zijn.
Republikeinen verontwaardigd
Hoewel ook Republikeinen verontwaardigd hadden gereageerd op de dodelijke rellen, kwam de steun voor de vervolging van Trump vooral uit het kamp van de Democraten. Zij konden Trump niet meer afzetten, maar de Senaat had in een afzonderlijke stemming wel kunnen besluiten dat hij in de toekomst geen president meer mag worden.
Dat het proces tegen Trump zaterdag zijn climax zou bereiken, leek eerder op de dag niet vanzelfsprekend. Toen kondigden de aanklagers aan dat ze de Republikeinse afgevaardigde Jaime Herrera Beutler wilden oproepen als getuige. Zij zou van de Republikeinse fractieleider in het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben gehoord dat Trump weigerde het Congres te hulp te schieten tijdens de bestorming.
Verklaring
Het oproepen van Herrera Beutler als getuige had de zaak flink kunnen vertragen. De aanklagers en het team van Trump sloten uiteindelijk een deal waarmee ze konden voorkomen dat het proces zich langer zou voortslepen. Een verklaring van de Republikeinse politica is ingevoerd als bewijs zonder dat ze hoefde te getuigen.
Het proces tegen Trump was om meerdere redenen historisch. Het is de kortste presidentiële impeachmentzaak in de Amerikaanse geschiedenis. Trump gaat ook de geschiedenisboeken in als de eerste president die twee keer met zo'n procedure te maken kreeg. Dat het proces in de Senaat plaatsvond na zijn vertrek uit het Witte Huis, was eveneens een unicum.
Meer uit Buitenland
DUBAI (ANP) - De klimaattop is goed begonnen, maar "we nemen onszelf in de maling als we denken" dat daarmee het belangrijkste behaald is op de COP28. Dat benadrukt Simon Stiell, baas van VN-klimaatorganisatie UNFCCC, woensdag op de top in Dubai.
12 minuten geledenKATHMANDU (ANP/RTR) - De Nepalese politie heeft tien mensen aangehouden die ervan worden verdacht werkloze jongeren te werven voor de Russische strijdkrachten. De jongeren zouden voor veel geld visa krijgen en dan kunnen vertrekken en dienst nemen in het Russische leger.
1 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Francesca Albanese, de speciale VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden, vindt dat niets "behalve pure waanzin" Israëls "bloedbad onder burgers" in Gaza kan rechtvaardigen.
5 uur geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse senator Bernie Sanders heeft in een open brief aan zijn Democratische collega's in de senaat gepleit tegen de 10,1 miljard dollar hulp die de Verenigde Staten op het punt staan aan Israël te geven. Woensdag neemt de senaat een wetsvoorstel voor 110 miljard dollar aan buitenlandse hulp, deels bestemd voor Israël, in behandeling.
7 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Net als een maand geleden rijden veel treinen in België woensdag en donderdag niet door een spoorstaking. Op de intercity's tussen Amsterdam en Brussel kunnen reizigers wel rekenen, meldt spoorwegmaatschappij NMBS. Voor de internationale Eurostar-treinen, die Nederland via België met Londen en Parijs verbinden, wordt ook niet of nauwelijks hinder verwacht.
7 uur geledenGAZA-STAD (ANP) - Ziekenhuizen in centraal en zuidelijk Gaza bevinden zich "op een breekpunt" en hebben moeite de toestroom van patiënten op te vangen te midden van de Israëlische aanvallen op Gaza. Dat zeggen vertegenwoordigers van Artsen zonder Grenzen (AzG) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tegen het Amerikaanse ABC News.
8 uur geledenWASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een resolutie aangenomen waarin het onder meer "duidelijk verklaart dat antizionisme antisemitisme is", melden Amerikaanse media. Zionisme is het streven naar een onafhankelijke Joodse staat.
10 uur geleden