Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijspraak voor 'tattookillers'

Vrijspraak voor 'tattookillers'

ROTTERDAM (ANP) - De vier zogenoemde 'tattookillers' die worden verdacht van de liquidatie in 2009 van Onno Kuut, zijn donderdag vrijgesproken. Volgens de rechtbank zijn er zeker aanwijzingen dat de mannen "in meer of mindere" mate betrokken waren bij de moord, maar er is niet voldoende bewijs.

Er was levenslang tegen hen geëist. Het Openbaar Ministerie bekijkt of er voldoende gronden zijn om in hoger beroep te gaan tegen de vrijspraak. De mannen hebben altijd ontkend.

Bij de uitspraak in de rechtbank in Rotterdam was alleen verdachte Evert S. aanwezig. Hij zit momenteel vast voor een andere zaak. Toen hij hoorde dat hij was vrijgesproken, draaide hij zich om naar de publieke tribune en stak lachend zijn duim op. Vanaf de tribune klonk applaus.

Voortvluchtig

Een van de vier verdachten is voortvluchtig. Deze Cor Pijnen (36) knipte zijn enkelband vorige maand door. Hij droeg die, omdat hij in het laatste deel van zijn celstraf zat die hij had gekregen wegens de mislukte liquidatie van Marlon D., ook in 2009. Zijn broer Brian P. (32) is op vrije voeten maar draagt om dezelfde reden een enkelband. Hij kwam twee weken geleden naar de zitting, net als de vrij rondlopende Henk S. (45). Evert S. zit momenteel nog vast vanwege de mislukte liquidatie.

De tattookillers danken hun naam aan de Chinese karakters die leden op hun rug hebben laten tatoeëren en 'wees daadkrachtig' betekenen.

Onvoldoende bewijs

Het OM eiste vorig voorjaar al levenslange celstraffen. Het vonnis werd eind mei opeens uitgesteld om nog vijf getuigen te kunnen horen. Vorige maand handhaafden de aanklagers hun eis. De rechtbank noemt de getuigenissen echter niet voldoende om de mannen te veroordelen.

"De bewijsconstructie van het OM is naar het oordeel van de rechtbank gebaseerd op een te beperkte hoeveelheid (indirect) bewijs", aldus het vonnis. Wie de 30-jarige Kuut dan heeft gemarteld en omgebracht, blijft dus onduidelijk. Kuuts lichaam werd in de duinen van Hoek van Holland begraven. Hij behoorde ook tot de 'tattookillers'.

Meer uit Binnenland

Wakker Dier: 7 supermarkten zetten stappen naar meer plantaardig

AMSTERDAM (ANP) - Ook Aldi, Dirk, Lidl en Plus hebben beloofd ambitieuze stappen te zetten om meer plantaardige producten te verkopen, meldt Wakker Dier zaterdag. Eerder zeiden Albert Heijn, Ekoplaza en Odin dit te doen, waarmee nu zeven supermarkten de doelstelling van Wakker Dier omarmen "voor een transitie naar meer plantaardige eiwitten", aldus de organisatie.

29 minuten geleden
Máxima maakt zich zorgen over jongeren die kopen op krediet

BOGATA (ANP) - Koningin Máxima is bezorgd over het gemak waarmee jongeren aankopen kunnen doen op krediet. "Ik maak me veel zorgen over de vele koop-nu-betaal-later-aanbiedingen die bijvoorbeeld jongeren in Nederland krijgen", zegt de vorstin in een interview met het AD.

4 uur geleden
Nieuwe partijleider Jimmy Dijk spreekt geplaagd SP toe op congres

DEN HAAG (ANP) - Jimmy Dijk staat zaterdag voor het eerst als partijleider op het podium bij het congres van de SP. De leden kunnen wel wat opbeurende woorden gebruiken in het theater 't Spant in Bussum: in november verloor Dijks voorganger Lilian Marijnissen de zevende verkiezingen op rij. Kort daarna besloot ze om uit de politiek te stappen. Bij de partij is sowieso sprake van een grote wisseling van de wacht. Tiny Kox is vorige maand na ruim twintig jaar vertrokken als senator en bovendien kiezen de leden een nieuw bestuur.

5 uur geleden
Winsum neemt afscheid van omgebracht meisje

WINSUM (ANP) - De inwoners van het Groningse dorp Winsum nemen zaterdag afscheid van een 17-jarig meisje, dat vorige week om het leven werd gebracht. Haar ex-vriend van 19 jaar is daarvoor gearresteerd. De uitvaart is in sporthal De Tirrel in het dorp. De begrafenis is in besloten kring.

5 uur geleden
Automobilist omgekomen door aanrijding op A27 bij Almere

ALMERE (ANP) - Een automobilist is vrijdagavond om het leven gekomen door een ongeluk op de A27 ter hoogte van Almere. Het dodelijke ongeval werd voorafgegaan door een aanrijding tussen de auto van het slachtoffer en een vrachtwagen. De automobilist is daarop uitgestapt en werd toen vermoedelijk aangereden door een andere passerende vrachtwagen, meldt de politie.

10 uur geleden
Nederlandse militairen aangehouden door Hezbollah in Beiroet

DEN HAAG (ANP) - Drie leden van het defensieteam dat momenteel de Nederlandse ambassade in Beiroet ondersteunt, zijn aangehouden door de militante beweging Hezbollah. Dat gebeurde in een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad. De militairen zijn inmiddels via het Libanese leger teruggekeerd op de ambassade en maken het goed.

11 uur geleden
Honderden bij afscheidsdienst doodgeschoten rapper Bigidagoe

AMSTERDAM (ANP) - Op het afscheid in Amsterdam-Zuidoost van de doodgeschoten rapper Bigidagoe zijn vrijdagavond zes- à zevenhonderd mensen afgekomen. Dat laat de uitvaartplanner en organisator van de afscheidsbijeenkomst weten. "Het was emotioneel en zoals verwacht erg druk."

11 uur geleden