Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijspraak voor 'tattookillers'

Vrijspraak voor 'tattookillers'

ROTTERDAM (ANP) - De vier zogenoemde 'tattookillers' die worden verdacht van de liquidatie in 2009 van Onno Kuut, zijn donderdag vrijgesproken. Volgens de rechtbank zijn er zeker aanwijzingen dat de mannen "in meer of mindere" mate betrokken waren bij de moord, maar er is niet voldoende bewijs.

Er was levenslang tegen hen geëist. Het Openbaar Ministerie bekijkt of er voldoende gronden zijn om in hoger beroep te gaan tegen de vrijspraak. De mannen hebben altijd ontkend.

Bij de uitspraak in de rechtbank in Rotterdam was alleen verdachte Evert S. aanwezig. Hij zit momenteel vast voor een andere zaak. Toen hij hoorde dat hij was vrijgesproken, draaide hij zich om naar de publieke tribune en stak lachend zijn duim op. Vanaf de tribune klonk applaus.

Voortvluchtig

Een van de vier verdachten is voortvluchtig. Deze Cor Pijnen (36) knipte zijn enkelband vorige maand door. Hij droeg die, omdat hij in het laatste deel van zijn celstraf zat die hij had gekregen wegens de mislukte liquidatie van Marlon D., ook in 2009. Zijn broer Brian P. (32) is op vrije voeten maar draagt om dezelfde reden een enkelband. Hij kwam twee weken geleden naar de zitting, net als de vrij rondlopende Henk S. (45). Evert S. zit momenteel nog vast vanwege de mislukte liquidatie.

De tattookillers danken hun naam aan de Chinese karakters die leden op hun rug hebben laten tatoeëren en 'wees daadkrachtig' betekenen.

Onvoldoende bewijs

Het OM eiste vorig voorjaar al levenslange celstraffen. Het vonnis werd eind mei opeens uitgesteld om nog vijf getuigen te kunnen horen. Vorige maand handhaafden de aanklagers hun eis. De rechtbank noemt de getuigenissen echter niet voldoende om de mannen te veroordelen.

"De bewijsconstructie van het OM is naar het oordeel van de rechtbank gebaseerd op een te beperkte hoeveelheid (indirect) bewijs", aldus het vonnis. Wie de 30-jarige Kuut dan heeft gemarteld en omgebracht, blijft dus onduidelijk. Kuuts lichaam werd in de duinen van Hoek van Holland begraven. Hij behoorde ook tot de 'tattookillers'.

Meer uit Binnenland

Jeugdzorg en onderwijs: stop met verplaatsen asielkinderen

DEN HAAG/ (ANP) - Beroepskrachten uit jeugdgezondheidszorg en onderwijs vinden dat het afgelopen moet zijn met de in hun ogen "zinloze" verplaatsingen van kinderen in de asielopvang. Die veroorzaken in hun optiek "onnodige ontwikkelingsschade en psychosociale problematiek", maar ze zouden ook een verspilling van arbeid, tijd en geld van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en andere betrokken organisaties betekenen.

1 uur geleden
Complotdenker Micha Kat staat terecht voor opruiing en bedreiging

DEN HAAG (ANP) - Complotdenker Micha Kat (59) staat dinsdag terecht bij de rechtbank in Den Haag. Hij wordt onder meer verdacht van opruiing. Hij riep volgens het Openbaar Ministerie op tot geweld tegen de gemeente Bodegraven-Reeuwijk. Ook zou hij hebben opgeroepen RIVM-directeur Jaap van Dissel te ontvoeren en te bedreigen.

4 uur geleden
Relatief meer burgerhulpverleners reageren op hartstilstand

DEN HAAG (ANP) - Na "een grote opschoning" van het systeem voor reanimatie is het percentage burgerhulpverleners dat reageert wanneer er iemand in de buurt gereanimeerd moet worden, gestegen. Bij een melding van een hartstilstand reageert nu 85 procent van hen, tegenover 70 procent begin januari, meldt de Hartstichting.

7 uur geleden
Staat voor rechter om schadevergoeding na roof privédata bij GGD

DEN HAAG (ANP) - De Staat wordt voor de rechter gesleept, met als doel dat die wordt veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding na een grote roof van privégegevens uit de computersystemen van de GGD'en. Stichting ICAM, de organisatie achter een massaclaim, overhandigt dinsdag dagvaardingen aan 35 instanties, waaronder het ministerie van Volksgezondheid, de landelijke GGD GHOR Nederland, regionale GGD'en, veiligheidsregio's en de gemeenten Amsterdam en Rotterdam

8 uur geleden
Sanquin bedankt overleden PSV-perschef voor inzet bloeddonatie

AMSTERDAM (ANP) - Bloedbank Sanquin prijst de overleden perschef van PSV Thijs Slegers voor zijn hulp bij het werven van bloeddonors. "Hij vroeg aandacht voor donorschap, in de wetenschap dat hij zelf niet lang meer te leven had. Zo heeft hij Nederland in beweging gebracht", aldus Sanquin.

12 uur geleden
ProRail: dinsdag mogelijk meer duidelijk over treinverkeer Brabant

ESCH (ANP) - ProRail verwacht dinsdagmiddag meer duidelijkheid te kunnen geven over hervatting van het treinverkeer tussen Den Bosch en Boxtel. Daar rijden dan inmiddels een week geen treinen omdat dassen burchten hadden gegraven onder het spoor. Op verschillende plekken op het traject verwijdert de spoorbeheerder de gangenstelsels.

12 uur geleden
Schikking RTL en KRO-NCRV over rechten docu Kees Momma

HILVERSUM (ANP) - RTL en KRO-NCRV staan dinsdag niet tegenover elkaar in de rechtbank in een zaak over de uitzendrechten van de documentaire Het beste voor Kees uit 2014. De partijen hebben in plaats daarvan een schikking getroffen, meldt KRO-NCRV aan het ANP. De uitkomst daarvan is dat de film over de autistische Kees Momma niet bij RTL's streamingdienst Videoland zal worden uitgebracht, maar te zien zal zijn bij KRO-NCRV en NPO Start.

14 uur geleden