
Vrijspraak in zaak ex-topambtenaar voor vervalsen facturen
AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse oud-antiradicaliseringsambtenaar Saadia A.-T. (37) is donderdag door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van het vervalsen van facturen. Ook voor medeverdachte Said J. (38) volgde vrijspraak.
Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de 38-jarige man valse facturen heeft opgemaakt, omdat niet is gebleken dat hij de werkzaamheden niet had verricht. Dat houdt in dat de ambtenaar ook geen valse facturen heeft goedgekeurd. De drie rekeningen van 18.000 euro hadden betrekking op de geheime zogenoemde grijze campagne, die onlineradicalisering van jongeren moest tegengaan.
Deze campagne moest geheim blijven en werd aangestuurd door de burgemeester. De ambtenaar die werkte als programmamanager voor het team radicalisering en polarisatie, moest ervoor zorgen de kosten daarvan buiten de boeken te houden. Dit plaatste haar volgens de rechtbank in een lastige positie. Mensen die niet op de hoogte waren van de campagne zagen de facturen als onverklaarbaar. Er ontstond een vermoeden van oplichting en fraude.
Vrijspraak
Het Openbaar Ministerie pleitte twee weken geleden al voor vrijspraak voor Saadia A.-T.. Tegen Said J. eiste het OM een taakstraf van 120 uur.
Het proces is zo'n drie jaar nadat A.-T. strafontslag had gekregen. Dat volgde op vermoedens van belangenverstrengeling omdat zij volgens de gemeente een relatie met Said J. had. De vrouw vocht haar ontslag tevergeefs aan bij de rechter. Hierover loopt nog een hoger beroep.
Gevolgen
De gemeente noemt de uitspraak "helder". "De burgemeester zal de gemeenteraad binnenkort uitgebreid informeren over de eventuele gevolgen van de uitspraak en de verdere afhandeling van de zaak", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.
A.-T's advocaat Richard Korver zegt in Het Parool dat hij hoopt dat de gemeente met haar om de tafel gaat om te werken aan haar eerherstel. Fractievoorzitter van DENK in Amsterdam Mourad Taimounti vindt dat "de gemeenteraad zich moet buigen over de zaak en zich moet uitspreken tegen het onrecht dat Saaida A.-T. is aangedaan". Hij diende donderdag een aanvraag in om haar zaak op 27 augustus in de gemeenteraad te bespreken.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Door de aanhoudende droogte beginnen op diverse plaatsen in het land beekjes droog te vallen. Ook is de schadelijke blauwalg al opgedoken in meerdere gebieden. Verder drogen landbouwgronden steeds meer uit, waardoor boeren vaker overgaan tot het beregenen van hun gewassen.
3 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland belooft advocaten te beschermen met een verdrag dat staatssecretaris Teun Struycken (Rechtsbescherming) dinsdag heeft ondertekend. De NSC-staatssecretaris is "verheugd" dat hij dit mag doen, zegt hij in een verklaring. "Dit verdrag vormt een belangrijke stap in de bescherming van hun onafhankelijkheid."
6 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Het kabinet komt eind 2026 met meer informatie over geld voor de Lelylijn, het gestrande spoorproject om de Randstad met Noord-Nederland te verbinden. Dat is de "intentie" van ov-staatssecretaris Chris Jansen, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.
21 minuten geledenDENDERMONDE (ANP/BELGA) - Justitie in België heeft dinsdag tien jaar cel geëist tegen Jos Leijdekkers. De voortvluchtige Brabander wordt ervan verdacht de opdrachtgever te zijn van een cocaïnetransport dat op 26 juni 2020 werd onderschept in de haven van Antwerpen.
29 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Bij een woning aan de Leeuw van Vlaanderenstraat in Amsterdam Nieuw-West is dinsdagochtend vroeg een explosie geweest. Het is volgens de politie de vierde ontploffing in korte tijd bij het huis. Begin februari besloot burgemeester Femke Halsema cameratoezicht in te stellen in de straat.
41 minuten geledenENSCHEDE (ANP) - De herdenking van de vuurwerkramp in Enschede, precies 25 jaar geleden, was dinsdagmiddag druk bezocht. Volgens de gemeente kwamen er naar schatting tussen de 1000 en 1500 mensen naar het monument Het verdwenen huis tussen hemel en aarde.
47 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De Nederlandse Loterij, het moederbedrijf van onder meer de Staatsloterij, Lotto en Toto, blijft in overheidshanden. Dat schrijft staatssecretaris Tjebbe van Oostenbruggen (Financiën) aan de Tweede Kamer. De afgelopen jaren zijn verschillende mogelijkheden tot privatisering in kaart gebracht, maar het kabinet wil het bedrijf toch als staatsdeelneming behouden.
1 uur geleden