Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijspraak in zaak ex-topambtenaar voor vervalsen facturen

Vrijspraak in zaak ex-topambtenaar voor vervalsen facturen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse oud-antiradicaliseringsambtenaar Saadia A.-T. (37) is donderdag door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van het vervalsen van facturen. Ook voor medeverdachte Said J. (38) volgde vrijspraak.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de 38-jarige man valse facturen heeft opgemaakt, omdat niet is gebleken dat hij de werkzaamheden niet had verricht. Dat houdt in dat de ambtenaar ook geen valse facturen heeft goedgekeurd. De drie rekeningen van 18.000 euro hadden betrekking op de geheime zogenoemde grijze campagne, die onlineradicalisering van jongeren moest tegengaan.

Deze campagne moest geheim blijven en werd aangestuurd door de burgemeester. De ambtenaar die werkte als programmamanager voor het team radicalisering en polarisatie, moest ervoor zorgen de kosten daarvan buiten de boeken te houden. Dit plaatste haar volgens de rechtbank in een lastige positie. Mensen die niet op de hoogte waren van de campagne zagen de facturen als onverklaarbaar. Er ontstond een vermoeden van oplichting en fraude.

Vrijspraak

Het Openbaar Ministerie pleitte twee weken geleden al voor vrijspraak voor Saadia A.-T.. Tegen Said J. eiste het OM een taakstraf van 120 uur.

Het proces is zo'n drie jaar nadat A.-T. strafontslag had gekregen. Dat volgde op vermoedens van belangenverstrengeling omdat zij volgens de gemeente een relatie met Said J. had. De vrouw vocht haar ontslag tevergeefs aan bij de rechter. Hierover loopt nog een hoger beroep.

Gevolgen

De gemeente noemt de uitspraak "helder". "De burgemeester zal de gemeenteraad binnenkort uitgebreid informeren over de eventuele gevolgen van de uitspraak en de verdere afhandeling van de zaak", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

A.-T's advocaat Richard Korver zegt in Het Parool dat hij hoopt dat de gemeente met haar om de tafel gaat om te werken aan haar eerherstel. Fractievoorzitter van DENK in Amsterdam Mourad Taimounti vindt dat "de gemeenteraad zich moet buigen over de zaak en zich moet uitspreken tegen het onrecht dat Saaida A.-T. is aangedaan". Hij diende donderdag een aanvraag in om haar zaak op 27 augustus in de gemeenteraad te bespreken.

Meer uit Binnenland

Politiebond: politie moet harder optreden tegen racisme

DEN HAAG (ANP) - Er moet onder politiemensen meer kennis komen over racisme en discriminatie in de maatschappij, en de politie moet structureel harder gaan optreden tegen dit probleem. Dat zegt voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) Jan Struijs in een reactie op de uitspraken van politiechef Janny Knol van de eenheid Oost-Nederland. In een interview in het AD zegt ze dat racisme structureel voorkomt bij de politie en als een structureel probleem moet worden aangepakt.

4 minuten geleden
Honderden kantoormedewerkers en beveiligers springen bij in trein

UTRECHT (ANP) - Bijspringend kantoorpersoneel en tijdelijk ingehuurde beveiligers moeten de NS in april weer zichtbaarder maken in de trein. In de loop van de maand gaan honderden extra krachten meerijden op treinen om de werkdruk van conducteurs te verlichten. Reizigers merken dat, doordat ze dan vaker weer iemand met een NS-jasje voorbij zien lopen, laat een woordvoerder weten.

1 uur geleden
Weer duizenden koopwoningen open voor publiek

UTRECHT (ANP) - Makelaarsorganisatie NVM houdt zaterdag weer een Open Huizen Dag. De verwachtingen zijn extra hooggespannen, nu de woningmarkt aan het afkoelen is. Zo'n 13.600 huizenverkopers zetten hun deuren open voor potentiƫle kopers, ongeveer 2600 meer vergeleken met de laatste ronde in oktober.

5 uur geleden
Statiegeld van 15 cent op blikjes gaat zaterdag officieel in

DEN HAAG (ANP) - Vanaf zaterdag zit er 15 eurocent statiegeld op het gros van de blikjes bier, fris en andere dranken. Die blikjes zijn voorzien van een speciaal statiegeldlogo en kunnen worden ingeleverd bij onder meer grote supermarkten en tankstations langs snelwegen waar consumenten dat statiegeld dan terug kunnen krijgen. Om het statiegeld op blik onder de publieke aandacht te brengen komt er een voorlichtingscampagne.

5 uur geleden
Agractie: berichten uit Den Haag komen over als totale chaos

DEN HAAG (ANP) - Agractie spreekt van "totale chaos" over de boodschap die het kabinet vrijdagavond heeft afgegeven over de stikstofaanpak. Premier Mark Rutte zei na urenlang kabinetsberaad "versnelling aan te brengen" in het terugbrengen van de uitstoot van stikstof. Concreet werd Rutte niet.

11 uur geleden
Gegevens klagende omwonenden Tata Steel niet goed beschermd

VELSEN (ANP) - De persoonlijke gegevens van klagende omwonenden van staalfabriek Tata Steel zijn niet goed beveiligd geweest. Een ethisch hacker ontdekte dat hij voor- en achternamen, adressen, telefoonnummers en mailadressen van de klagers kon zien. Hij meldde dat vervolgens bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied, die toezicht houdt op Tata Steel.

14 uur geleden
Helft Groningse gasputten gaat dit weekeinde dicht

DEN HAAG (ANP) - Zes van de elf resterende productielocaties voor Gronings aardgas gaan op 1 april dicht. De overige vijf boorputten blijven voorlopig nog op de waakvlamstand, zodat ze in geval van nood direct kunnen worden ingezet om extra gas te winnen. Dat meldt staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw).

16 uur geleden