Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijspraak in zaak ex-topambtenaar voor vervalsen facturen

Vrijspraak in zaak ex-topambtenaar voor vervalsen facturen

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse oud-antiradicaliseringsambtenaar Saadia A.-T. (37) is donderdag door de rechtbank in Amsterdam vrijgesproken van het vervalsen van facturen. Ook voor medeverdachte Said J. (38) volgde vrijspraak.

Volgens de rechtbank is niet bewezen dat de 38-jarige man valse facturen heeft opgemaakt, omdat niet is gebleken dat hij de werkzaamheden niet had verricht. Dat houdt in dat de ambtenaar ook geen valse facturen heeft goedgekeurd. De drie rekeningen van 18.000 euro hadden betrekking op de geheime zogenoemde grijze campagne, die onlineradicalisering van jongeren moest tegengaan.

Deze campagne moest geheim blijven en werd aangestuurd door de burgemeester. De ambtenaar die werkte als programmamanager voor het team radicalisering en polarisatie, moest ervoor zorgen de kosten daarvan buiten de boeken te houden. Dit plaatste haar volgens de rechtbank in een lastige positie. Mensen die niet op de hoogte waren van de campagne zagen de facturen als onverklaarbaar. Er ontstond een vermoeden van oplichting en fraude.

Vrijspraak

Het Openbaar Ministerie pleitte twee weken geleden al voor vrijspraak voor Saadia A.-T.. Tegen Said J. eiste het OM een taakstraf van 120 uur.

Het proces is zo'n drie jaar nadat A.-T. strafontslag had gekregen. Dat volgde op vermoedens van belangenverstrengeling omdat zij volgens de gemeente een relatie met Said J. had. De vrouw vocht haar ontslag tevergeefs aan bij de rechter. Hierover loopt nog een hoger beroep.

Gevolgen

De gemeente noemt de uitspraak "helder". "De burgemeester zal de gemeenteraad binnenkort uitgebreid informeren over de eventuele gevolgen van de uitspraak en de verdere afhandeling van de zaak", zo laat een woordvoerder van de gemeente weten.

A.-T's advocaat Richard Korver zegt in Het Parool dat hij hoopt dat de gemeente met haar om de tafel gaat om te werken aan haar eerherstel. Fractievoorzitter van DENK in Amsterdam Mourad Taimounti vindt dat "de gemeenteraad zich moet buigen over de zaak en zich moet uitspreken tegen het onrecht dat Saaida A.-T. is aangedaan". Hij diende donderdag een aanvraag in om haar zaak op 27 augustus in de gemeenteraad te bespreken.

Meer uit Binnenland

Confrontatie tussen groepen Eritreeërs in Amersfoort voorkomen

AMERSFOORT (ANP) - De politie heeft de gespannen situatie die zaterdagavond ontstond rond een Eritrees feest in Amersfoort in de kiem weten te smoren. Buiten aan de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp stond een groep Eritreeërs die de confrontatie zocht met de tientallen mensen binnen. Volgens een woordvoerder van de politie wisten agenten de groepen uit elkaar te houden en was er rond 23.15 uur geen gevaar meer voor een confrontatie.

4 uur geleden
Optreden Nicki Minaj in Manchester vervalt na arrestatie Schiphol

MANCHESTER (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj treedt zaterdagavond niet op in de Engelse stad Manchester. Concertzaal Co-op Live laat dat weten. Eerder op de dag werd ze gearresteerd toen ze wilde vertrekken vanaf vliegveld Schiphol. In haar bagage zaten softdrugs. Kort voor 22.00 uur werd Minaj vrijgelaten na het betalen van een boete van 350 euro.

4 uur geleden
Confrontatie tussen groepen Eritreeërs dreigt in Amersfoort

AMERSFOORT (ANP) - In Amersfoort is zaterdagavond een gespannen situatie ontstaan rond een Eritrees feest. Buiten aan de Van Galenstraat in de wijk Kruiskamp staat een groep Eritreeërs die de confrontatie zoekt met de tientallen mensen binnen. De politie vermoedt dat het om voor- en tegenstanders van het bewind in het Afrikaanse land gaat, maar weet niet welke groep aan welke kant staat.

5 uur geleden
Rapper Minaj vrijgelaten met geldboete voor uitvoeren softdrugs

SCHIPHOL (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj is vrijgelaten uit de marechausseekazerne op Schiphol. De artiest heeft na overleg met het Openbaar Ministerie een boete van 350 euro gekregen. Ze werd zaterdagmiddag gearresteerd omdat ze softdrugs wilde uitvoeren, "en dat is verboden", zegt een woordvoerder van de marechaussee.

6 uur geleden
Recordopbrengst bij marathon waar overleden Brink aan zou meedoen

ARNHEM (ANP) - De derde editie van de Mega Wandel Marathon, een loopevenement om geld in te zamelen voor kinderen met een handicap, heeft een recordbedrag van 200.080 euro opgeleverd. Het meeste sponsorgeld werd opgehaald door Rick Brink, de CDA-politicus uit Overijssel die op 11 mei op 38-jarige leeftijd overleed. Brink, de eerste officieuze minister van gehandicaptenzaken in Nederland, had een dag voor zijn overlijden via zijn kanalen op sociale media nog een oproep gedaan om geld te doneren.

8 uur geleden
Rapper Nicki Minaj op Schiphol vast om bezit softdrugs

SCHIPHOL (ANP) - De Amerikaanse rapper Nicki Minaj is zaterdagmiddag aangehouden op Schiphol-Oost voor het bezit van softdrugs. Een woordvoerder van de marechaussee bevestigt de aanhouding van "een Amerikaanse mevrouw" na berichtgeving van NU.nl. Ook de ster zelf maakt er melding van op X.

9 uur geleden
Rutte vindt dat premierschap niet te groot moet worden gemaakt

NIEUWEGEIN (ANP) - Het premierschap moet niet te groot worden gemaakt, zei demissionair premier Mark Rutte in de wandelgangen van het VVD-congres. Hij ging niet in op vragen van de pers over wie de premier moet worden in het nieuwe kabinet van de liberalen met PVV, NSC en BBB. "Ik ga daar helemaal niets over zeggen."

9 uur geleden