Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijgelaten Huawei-topvrouw als een held onthaald in China

Vrijgelaten Huawei-topvrouw als een held onthaald in China

VANCOUVER (ANP) - China heeft de door Canada vrijgelaten Huawei-bestuurder Meng Wanzhou als een held onthaald. Op de luchthaven in haar woonplaats Shenzhen was de rode loper voor Meng uitgelegd en stond een groep mensen patriottistische liederen voor haar te zingen.

De Chinese staatsomroep CCTV had eerder al een verklaring van Meng naar buiten gebracht toen ze nog in het vliegtuig naar China zat. Naar eigen zeggen stonden de tranen haar in de ogen toen ze "de omhelzing van het grote moederland naderde". "Zonder een sterk moederland, zou ik niet de vrijheid hebben die ik vandaag heb", aldus de topvrouw.

Chinese media hielden zich echter stil over de vrijlating van de twee Canadezen die als vergelding in China zaten opgesloten. De twee mannen werden zaterdag in Calgary door de Canadese premier Justin Trudeau opgevangen.

Huisarrest

Meng mocht Canada verlaten na bijna drie jaar onder huisarrest te hebben gestaan. Zij was daar in afwachting van een eventuele uitlevering aan de Verenigde Staten, die haar wilden vervolgen voor fraude en samenzwering. De Amerikaanse justitie sloot vrijdag een deal met haar. Daarmee kwamen de aanklachten tegen de financieel topvrouw van Huawei te vervallen.

Meng, de dochter van Huawei-oprichter Ren Zhengfei, werd in 2018 in Canada gearresteerd. De VS verdachten haar ervan te hebben gelogen over handelscontacten met een bedrijf uit Iran, waar Amerikaanse sancties tegen zijn ingesteld.

De arrestatie van Meng legde veel druk op de verhoudingen tussen China enerzijds en de VS en Canada anderzijds. Kort na haar aanhouding zette China de twee Canadezen vast.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Financieel

Virgin Galactic keldert op Wall Street door uitstel ruimtereizen

NEW YORK (ANP) - Ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic is vrijdag flink onderuitgegaan op Wall Street. Beleggers reageerden geschrokken op de aankondiging dat een geplande testvlucht wordt uitgesteld en dat pas in het vierde kwartaal van 2022 commerciële ruimtereizen worden aangeboden. De aandacht op de beurzen in New York ging verder vooral uit naar de kwartaalcijfers van zakenbank Goldman Sachs.

7 uur geleden
KLM dreigt met juridische stappen om tariefsverhoging Schiphol

AMSTELVEEN (ANP) - Air France-KLM dreigt met juridische stappen tegen Schiphol, omdat de luchthaven zijn havengelden voor vliegtuigmaatschappijen in drie jaar met meer dan 40 procent wil verhogen. Volgens het luchtvaartconcern is dat "onredelijk en onaanvaardbaar", zeker omdat de sector een flinke klap heeft gekregen van de coronacrisis.

7 uur geleden
Minister De Bruijn: klimaataanpak Wereldbank moet beter

WASHINGTON (ANP) - De Wereldbank moet meer doen voor het tegengaan van klimaatverandering. Dat heeft demissionair minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking Tom de Bruijn gezegd tijdens de jaarvergadering van de internationale organisatie in Washington. Volgens de bewindsman is het belangrijk dat de klimaataanpak van de bank "concreter en resultaatgerichter" wordt.

8 uur geleden
Webwinkel V&D lijft HomeDeco in en wil hard doorgroeien

AMSTERDAM (ANP) - V&D, de webwinkel die is verdergegaan met de merkrechten van het vroegere warenhuis, neemt webshop HomeDeco over. Die deal moet het onlinewarenhuisplatform helpen aan verdere groei. Uiteindelijk hoopt V&D een van de grootste webwinkels van Nederland te worden.

9 uur geleden
Ouderen klagen bij meldpunt over leeftijdsdiscriminatie banken

NIEUWEGEIN (ANP) - Meerdere ouderen voelen zich gediscrimineerd door banken. Ze ergeren zich er bijvoorbeeld aan dat ze minder rood mogen staan en alleen kunnen beschikken over een kredietloze creditcard. Daarop wijst seniorenorganisatie KBO-PCOB, die inmiddels 250 meldingen van financiële leeftijdsdiscriminatie heeft binnengekregen bij het meldpunt Te Grijs Voor Rood.

11 uur geleden
Air France-KLM grote winnaar op groen Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Air France-KLM hoorde vrijdag bij de sterkste stijgers op de Amsterdamse beurs, waar over de gehele linie sprake was van een optimistische stemming. Het luchtvaartconcern was in trek bij beleggers door de aankondiging dat de Verenigde Staten op 8 november de grenzen openen voor reizigers die volledig zijn ingeënt tegen Covid-19. Mensen kunnen dan weer met vliegtuigen of via land de VS binnen.

12 uur geleden
Wall Street hoger na cijfers winkelverkopen VS en Goldman Sachs

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst geopend, na de stevige plussen een dag eerder. De aandacht van beleggers op Wall Street gaat vooral uit naar de kwartaalcijfers van zakenbank Goldman Sachs en de Amerikaanse winkelverkopen. Verder was commercieel ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic een opvallende daler na het nieuws dat een geplande testvlucht wordt uitgesteld en dat pas in het vierde kwartaal van 2022 commerciële ruimtereizen worden aangeboden.

13 uur geleden