Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijgelaten Franse seriemoordenaar landt in Parijs

Vrijgelaten Franse seriemoordenaar landt in Parijs

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse seriemoordenaar Charles Sobhraj, verantwoordelijk voor meerdere moorden in de jaren zeventig in Azië, is zaterdag aangekomen in Parijs. Bij aankomst werd hij door de grenspolitie meegenomen voor "identiteitscontroles", aldus een bron op de luchthaven. Die zegt later zaterdag dat Sobhraj na de controles het vliegveld heeft verlaten en de media die hem opwachtten in de aankomsthal heeft ontweken.

De 78-jarige werd donderdag vrijgelaten uit een gevangenis in Nepal, waar hij bijna twintig jaar vastzat. Tegen persbureau AFP zei hij onschuldig te zijn.

Sobhraj kwam vorig jaar weer in de belangstelling te staan door de Netflixserie The Serpent, die op zijn daden is gebaseerd. Hij wordt in verband gebracht met tientallen moorden, maar veel daarvan zijn niet bewezen. Hij werd vrijgelaten vanwege gezondheidsklachten en vloog vrijdag van Nepal naar Qatar, om vanuit daar terug te keren naar Parijs. In het vliegtuig beweerde hij tegenover AFP dat Nepal "nepdocumenten" heeft gebruikt om hem te veroordelen. Ook zei hij: "Ik voel me fantastisch. Ik heb een hoop te doen. Ik heb een hoop mensen aan te klagen, inclusief Nepal."

Muntte het op westerse toeristen

Sobhraj kwam in 1976 vast te zitten in India, maar wist tien jaar later te ontsnappen door alle bewakers te vergiftigen. Na korte tijd werd hij weer gepakt, maar in 1997 zat zijn celstraf erop. Hij leefde als bekendheid in Parijs en gaf meerdere tv-interviews. In 2003 ging hij terug naar Nepal waar hij werd opgepakt voor moorden uit de jaren zeventig waar hij nog niet voor berecht was.

De Fransman was vooral uit op westerse toeristen, die hij vergiftigde, wurgde of in brand stak. Na de moord op een Nederlands stel kwam de Nederlander Herman Knippenberg hem op het spoor. Knippenberg werkte voor de Nederlandse ambassade in Thailand en legde het verband met een aantal andere moorden in andere landen. Sobhraj werd 'de slang' genoemd omdat hij veel mensen bedroog en net als een slang moeilijk te grijpen was. Hij veranderde vaak van identiteit en gebruikte zelfs paspoorten van slachtoffers om te reizen.

Netflixserie

De succesvolle serie over zijn leven The Serpent werd gemaakt door Netflix en de BBC en kwam begin 2021 uit. In de serie is ook een grote rol voor Knippenberg weggelegd. Eerder waren al vier boeken, drie documentaires en een Indiase speelfilm op de daden van Sobhraj gebaseerd.

Meer uit Buitenland

Doden en honderden gewonden na rellen in Nieuw-Caledonië

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Het dodental door de rellen in het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is opgelopen naar drie. Ook raakten volgens de autoriteiten honderden mensen gewond.

25 minuten geleden
Rellen Nieuw-Caledonië houden aan: dode en veel arrestaties

NOUMÉA (ANP/RTR/AFP) - In het Franse overzeese gebied Nieuw-Caledonië is een dode gevallen bij onrust over een omstreden hervorming. In de hoofdstad Nouméa klonken woensdag schoten en scholen bleven dicht.

1 uur geleden
Poetin prijst 'oprechte wens' China voor vrede in Oekraïne

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft de "oprechte wens" van China om de crisis in Oekraïne te helpen oplossen geprezen. Dat deed hij in een interview met Chinese staatsmedia voorafgaand aan een tweedaags bezoek aan het land.

3 uur geleden
Studie: hittegolven leiden wereldwijd tot 150.000 doden per jaar

SYDNEY (ANP/DPA) - Hittegolven tijdens de warmste maanden van het jaar leiden elk jaar tot meer dan 150.000 doden wereldwijd. Dat blijkt uit onderzoek van de Monash University in Australië.

3 uur geleden
Containerschip had tweemaal panne voor botsing brug Baltimore

BALTIMORE (ANP) - Het containerschip dat eind maart de Francis Scott Key Bridge in Baltimore deed instorten, kampte kort voor de botsing tweemaal met elektrische problemen. Dat melden de Amerikaanse autoriteiten in een voorlopig rapport.

4 uur geleden
Evacuaties in Canadese oliestad om dreiging van grote bosbrand

FORT MCMURRAY (ANP) - Een grote bosbrand nadert gestaag de Canadese stad Fort McMurray in de provincie Alberta, die in een gebied ligt waar veel olie wordt gewonnen. Ongeveer 6000 mensen in vier buitenwijken van de stad hebben te horen gekregen dat zij moeten evacueren, meldden lokale autoriteiten.

4 uur geleden
Musk moet opnieuw getuigen in onderzoek naar overname Twitter

SAN FRANCISCO (ANP) - Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Elon Musk opnieuw moet getuigen in het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) naar zijn overname van het sociale medium Twitter voor 44 miljard dollar. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

7 uur geleden