Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrijdag ruim 1000 kilometer file op Franse wegen

Vrijdag ruim 1000 kilometer file op Franse wegen

DEN HAAG (ANP) - Vakantiegangers die de beruchte Zwarte Zaterdag wilden vermijden en al op vrijdag vertrokken om de files voor te zijn, kwamen bedrogen uit. Vrijdag stond op de Franse snelwegen naar de vakantieregio's ruim 1000 kilometer file. Op het hoogtepunt stond er in totaal 1015 kilometer file, meldt de ANWB.

Omdat veel vakantiegangers vrijdag al de weg opgingen, kwamen veel mensen alsnog in files terecht met urenlange vertraging tot gevolg. In de regio Auvergne - Rhône- Alpen stond bijna 300 kilometer file en langs de zuidkust was het aansluiten in een totaal van 125 kilometer file. De Franse verkeersinformatiedienst adviseert automobilisten om niet vrijdagnacht of zaterdag te gaan rijden, maar pas zondag als dat mogelijk is, aldus de ANWB.

Ook op de A10 van Parijs richting Bordeaux stonden lange files met wachttijden van zo’n drie uur. Hetzelfde gold voor de A75 tussen Parijs en Clermont Ferrand, waar automobilisten ook uren in de file stonden.

Terugkomers

Zaterdag wordt ook weer veel drukte verwacht op de snelwegen in Frankrijk, niet alleen door mensen die naar hun vakantieadres rijden maar ook door terugkomers.

Ook in Zuid-Duitsland was vrijdag al veel vakantieverkeer onderweg en stonden er op de A8 van Karlsruhe richting München lange files. Op de Zwitserse A2 vanaf Chiasso richting Luzern moesten automobilisten lang wachten voor de Gotthardtunnel.

Omleidingsroutes

Ook Duitsland rekent zaterdag op 'Staus', omdat in een aantal deelstaten vrijdag de zomervakantie is begonnen, terwijl die in andere regio's juist voorbij is.

De ADAC, de Duitse zusterorganisatie van de ANWB, waarschuwt vakantiegangers dat de veelgebruikte snelwegen A1 en A61 in Duitsland deels onbegaanbaar zijn door de schade die het hoogwater deze maand heeft aangericht. Er zijn omleidingsroutes, maar bestuurders moeten overal rekening houden met lange files. Omrijden over lokale wegen in Noordrijn-Westfalen en Rijnland-Palts heeft volgens de autoclub geen zin, want daar zijn ook veel afzettingen wegens herstelwerkzaamheden.

.

Meer uit Binnenland

Nieuwe Tweede Kamer wordt geïnstalleerd, met 68 nieuwkomers

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wordt woensdag in haar nieuwe samenstelling geïnstalleerd. De Kamer krijgt 68 nieuwe leden, van wie er veel in de nieuwe fractie van verkiezingswinnaar PVV komen. Ook NSC, dat in één klap met twintig zetels in de Kamer komt, levert veel nieuwe Kamerleden. Samen met dertien terugkerende Kamerleden en 69 blijvers leggen de nieuwelingen hun eed of belofte af.

1 uur geleden
Onderzoeksraad komt met rapport bootongeluk Terschelling

DEN HAAG (ANP) - De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het onderzoeksrapport naar de aanvaring tussen een watertaxi en een veerboot bij Terschelling in oktober 2022. Bij dat bootongeluk kwamen drie mannen en een kind om het leven en raakten vier anderen gewond. Het lichaam van de 12-jarige jongen werd nooit gevonden.

1 uur geleden
Onderzoek: 8,8 miljard fossiele subsidie naar 10 grote bedrijven

AMSTERDAM (ANP) - Tien grote energie- en industriebedrijven in Nederland krijgen samen ieder jaar gemiddeld 8,8 miljard euro aan fossiele subsidies, concludeert onderzoeksbureau Profundo na een inventarisatie in opdracht van Milieudefensie.

3 uur geleden
Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in de Randstad

DEN HAAG (ANP) - Migranten van buiten Europa wonen relatief vaak in gemeenten in de Randstad. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In Amstelveen is hun aandeel het grootst. Het gaat daar om 25,2 procent van alle inwoners. In Amsterdam en Den Haag is het net iets minder dan een kwart.

4 uur geleden
CBS: minder kinderen per vrouw, maar aantal per moeder gelijk

DEN HAAG (ANP) - Dat er in Nederland al sinds 2010 minder kinderen gemiddeld per vrouw worden geboren, komt doordat meer vrouwen kinderloos blijven. Het aantal kinderen per moeder blijft namelijk gelijk.

4 uur geleden
UNICEF: Nederland heeft kinderarmoede niet kunnen verminderen

DEN HAAG (ANP) - Nederland is er de afgelopen jaren niet in geslaagd om armoede onder kinderen te verminderen. Dat concludeert UNICEF in een woensdag gepubliceerd rapport over kinderarmoede in 39 landen, waarbij de periode 2012-2014 is vergeleken met de jaren 2019-2021.

4 uur geleden
Zomercarnaval Rotterdam en graslandbevloeiing immaterieel erfgoed

DEN HAAG (ANP) - Het Zomercarnaval Rotterdam en de zogeheten techniek van graslandbevloeiing zijn op de internationale Unesco-lijst van immaterieel erfgoed gezet. Dat is dinsdag besloten tijdens de jaarlijkse bijeenkomst van het Unesco Immaterieel Erfgoed Comité in Botswana, meldt de Nederlandse Unesco Commissie.

6 uur geleden