Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrij veel steun voor PVV in Haagse Schilderswijk, lage opkomst

Vrij veel steun voor PVV in Haagse Schilderswijk, lage opkomst

DEN HAAG (ANP) - In de Schilderswijk en Transvaal, twee achterstandswijken in Den Haag waar veel mensen met een migratie-achtergrond wonen, hebben relatief veel mensen op de PVV van Geert Wilders gestemd voor het Europees Parlement. De opkomst in de buurten was echter bijzonder laag, blijkt uit de uitslagen per stembureau, die de gemeente heeft vrijgegeven.

De beide wijken hebben in totaal achttien stembureaus, waar bijna 4800 geldige stemmen zijn uitgebracht. GroenLinks-PvdA werd er de grootste partij met bijna 1600 stemmen, oftewel 33,4 procent. De PVV kreeg iets meer dan duizend stemmen, goed voor 21,3 procent. Dat is vrijwel evenveel als de Partij voor de Dieren (derde), SP (vierde) en D66 (vijfde) bij elkaar.

Op twee stembureaus in de wijken was de PVV de grootste partij. Dit zijn de Bibliotheek Transvaal aan het Hobbemaplein en een buurthuis aan het Mandelaplein. Bij ontmoetingsplek Juliana Plaza in Transvaal was het verschil één stem: 55 voor GroenLinks-PvdA, 54 voor de PVV.

Opkomstcijfers

De PVV deed het in de Schilderswijk en Transvaal zelfs beter dan in sommige andere delen van Den Haag. In totaal kreeg de partij van Wilders namelijk 16,2 procent van de Haagse stemmen.

De opkomst in de beide buurten was ongeveer 14 procent. Bij buurtcentrum De Burcht kwam 8 procent van de opgeroepen kiezers opdagen en bij sporthal Oranjeplein zo'n 9 procent. In heel Den Haag stemde 40,5 procent van de kiezers. Dat is lager dan de landelijke opkomst van 46,1 procent.

DENK

Opkomstcijfers zeggen niet alles. Mensen mogen overal in hun eigen gemeente hun stem uitbrengen, ze hoeven dat niet in hun eigen wijk te doen. En de opkomst bij Europese verkiezingen is vaak heel laag. Maar bij de Tweede Kamerverkiezingen in november kwam bij dezelfde stembureaus zo'n 53 procent van de opgeroepen kiezers opdagen. Toen stemden veel inwoners van de twee wijken op DENK. Die partij deed niet mee aan de Europese verkiezingen.

In heel Nederland zijn juist relatief veel mensen die in november op de PVV hadden gestemd, thuisgebleven bij de Europese verkiezingen, kwam uit kiezersonderzoeken naar voren.

Meer uit Politiek

GroenLinks en PvdA voor gezamenlijke fractie Amsterdam per 2026

AMSTERDAM (ANP) - GroenLinks (GL) en de Partij van de Arbeid (PvdA) in Amsterdam willen na de gemeenteraadsverkiezingen van 2026 gezamenlijk verder in één fractie in de raad. De leden van beide partijen hebben via een digitale peiling "met een grote meerderheid hun enthousiasme uitgesproken voor verregaande samenwerking", aldus de Amsterdamse PvdA. Het definitieve besluit volgt in september via een referendum.

10 uur geleden
Minister Veldkamp stelt Jordanië gerust na rel over tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) heeft tegenover zijn Jordaanse collega benadrukt dat het Nederland nog steeds achter de tweestatenoplossing staat, waarbij een veilig Israël en levensvatbare Palestijnse staat in vrede naast elkaar bestaan. Hij hoopt zo een diplomatieke rel met het bevriende land snel de kop in te drukken.

12 uur geleden
Kamerleden: computerstoring laat zien dat weerbaarheid beter moet

DEN HAAG (ANP) - De computerstoring vrijdag in Nederland en andere landen legt een kwetsbaarheid bloot waar de overheid meer tegen moet doen, vinden verschillende Kamerleden. "We moeten toe naar een samenleving waarin de ziekenhuizen spoedeisende hulp kunnen aanbieden, bussen kunnen blijven rijden en vliegtuigen blijven vliegen op het moment dat de systemen uitvallen", vindt Jesse Six Dijkstra (NSC). Kamerleden van VVD en GroenLinks-PvdA pleiten ook voor maatregelen om de weerbaarheid te vergroten.

18 uur geleden
Europese Commissie: EU-landen moeten internet beter beveiligen

BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft geen last van de wereldwijde internetstoring, zegt een woordvoerder tegen het ANP. Het is wel van "cruciaal belang" dat de EU-lidstaten hun internetbeveiligingscapaciteit vergroten. Ook vindt de Commissie dat de EU-landen hun inwoners bewuster moeten maken van het belang van internetbeveiliging.

20 uur geleden
Veldkamp belt collega Jordanië na diplomatieke rel om tweet Wilders

DEN HAAG (ANP) - Minister van Buitenlandse Zaken Caspar Veldkamp belt later vrijdag met zijn Jordaanse evenknie naar aanleiding van een tweet van PVV-leider Geert Wilders. Dat zei de minister in het NOS Radio 1 Journaal.

21 uur geleden
BuZa heeft last van storing, geen hinder bij andere ministeries

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft last van de wereldwijde computerstoring, bevestigt een woordvoerster na een rondgang door het ANP. Waar het departement precies last van heeft, kon ze nog niet zeggen.

22 uur geleden
Diverse Europese landen willen migratiedeal zoals met Albanië

WOODSTOCK (ANP) - Verschillende Europese landen voelen voor vergelijkbare migratie-overeenkomsten zoals Italië die heeft gesloten met Albanië. Premier Dick Schoof zei na afloop van de top van de Europese Politieke Gemeenschap dat het hem op de top was opgevallen dat ook Albanië duidelijk had aangegeven deze constructie te willen.

1 dag geleden