Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrij reizen voor EU-inwoners naar Italië weer mogelijk

Vrij reizen voor EU-inwoners naar Italië weer mogelijk

ROME (ANP/DPA) - Na drie maanden van coronabeperkingen is het voor burgers uit de EU-landen weer mogelijk vrij naar Italië te reizen.

Het land opende woensdag zijn grenzen voor vakantiegangers uit de andere 26 EU-landen en landen zoals Groot-Brittannië, Noorwegen en Zwitserland. Een quarantaine van twee weken is niet langer vereist.

Daarnaast zijn de Italianen zelf vrij om weer heen en weer te reizen tussen de twintig regio's in het land. Alle vliegvelden in het land zijn weer open.

Nieuwe versoepelingen

Van de luchthaven Rome Fiumicino zouden woensdag in totaal zo'n honderd vluchten starten en landen. Een week geleden lag dat aantal aanzienlijk lager, aldus een woordvoerder. In normale tijden zouden dat wel zo'n duizend vluchten zijn, zei hij.

Veel van de 60 miljoen inwoners van Italië keken uit naar de nieuwe versoepelingen. Ze kunnen nu weer zonder opgaaf van redenen familieleden en vrienden bezoeken die verder weg wonen.

Zorgen

Sommige politici en deskundigen waren echter bezorgd dat dit tot meer besmettingen zou kunnen leiden. Daarom willen enkele regio's altijd de temperatuur laten meten van reizigers op luchthavens en treinstations om mogelijke zieken onmiddellijk op te sporen.

De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Luigi Di Maio benadrukte: "Vandaag is een zeer belangrijke datum." Het land start weer op en bereidt zich voor om weer normaal te worden, schreef hij op Facebook.

Minder nieuwe besmettingen

Italië werd in Europa vroeg en met volle kracht getroffen door de corona-uitbraak. Tot dusver zijn er sinds februari ongeveer 33.530 mensen overleden aan de gevolgen van het virus.

Op 10 maart legde de regering in Rome strenge uitgaans- en reisbeperkingen op. Deze regels werden in verschillende stappen versoepeld. De besmettingsaantallen zijn inmiddels sterk gedaald.

Meer uit Buitenland

Venetië rouwt na dodelijke crash met toeristenbus

ROME (ANP/AFP/DPA) - In de streek van Venetië worden vlaggen halfstok gehangen na een dodelijk busongeval bij de stad. Daar stortte een voertuig met toeristen van een viaduct, met 21 doden en 15 gewonden tot gevolg. Over de oorzaak van de crash bestaat nog onduidelijkheid. "We snappen niet hoe zoiets kon gebeuren", zei burgemeester Luigi Brugnaro. Aanklagers hebben een onderzoek ingesteld.

44 minuten geleden
Congreslid stelt Trump voor als voorzitter Huis

WASHINGTON (ANP) - Een Republikeins parlementslid uit Texas, Troy Nehls, gaat naar eigen zeggen deze week ex-president Donald Trump voordragen als nieuwe voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Nehls stemde dinsdag niet voor de afzetting van voorzitter Kevin McCarthy, maar hij is net als andere Republikeinen op zoek naar een opvolger voor McCarthy.

1 uur geleden
Russische journaliste veroordeeld na protestacties tegen oorlog

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - Een Russische journaliste heeft bij verstek een gevangenisstraf van ruim acht jaar opgelegd gekregen voor het verspreiden van nepnieuws. Marina Ovsjannikova kreeg internationale bekendheid door een geruchtmakend protest op de Russische staatstelevisie. Ze verstoorde een nieuwsuitzending en liet een bord zien met teksten als "ze liegen tegen jullie" en "stop de oorlog". Dat gebeurde enkele weken na het begin van de Russische invasie van Oekraïne.

2 uur geleden
VK: Rusland lijkt eigen straaljager neergeschoten te hebben

TOKMAK (ANP) - De Britse militaire inlichtingendienst denkt dat Rusland een eigen straaljager uit de lucht heeft geschoten. Dat zou donderdag gebeurd zijn boven Tokmak in het zuiden van het land. De Britse inlichtingendienst stelt met 80 tot 90 procent zekerheid te weten dat er een Soechoj Soe-35S, ook wel de Flanker M genoemd, is neergehaald. Dat is een van de meest geavanceerde gevechtsvliegtuigen waar de Russische krijgsmacht over beschikt.

2 uur geleden
Republikeinen willen af van hardliner Gaetz om afzetting McCarthy

WASHINGTON (ANP) - Binnen de Republikeinse Partij gaan volgens The Washington Post stemmen op om afgevaardigde Matt Gaetz uit de fractie te zetten. Die hardliner uit Florida leidde de succesvolle poging om zijn partijgenoot Kevin McCarthy af te zetten als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Critici vrezen politieke chaos en verwijten Gaetz de toch al wankele positie van hun partij in het Huis te ondermijnen.

3 uur geleden
Rusland meldt neerhalen tientallen drones uit Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR) - Rusland zegt 31 drones te hebben neergehaald boven het eigen grondgebied. Dat gebeurde volgens het ministerie van Defensie 's nachts in de regio's Belgorod, Brjansk en Koersk bij de grens met buurland Oekraïne. De autoriteiten hebben niets bekendgemaakt over schade of slachtoffers door de luchtaanvallen met onbemande vliegtuigjes.

4 uur geleden
Nobelprijs voor de Scheikunde toegekend

STOCKHOLM (ANP) - De derde Nobelprijs van het jaar wordt woensdag toegekend, die voor de Scheikunde. Het Nobelcomité maakt rond 11.45 uur in de Zweedse hoofdstad Stockholm de namen bekend van de wetenschappers die dit jaar de belangrijke prijs krijgen.

7 uur geleden