Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vriendin Peter R. de Vries: elke idioot kan de trekker overhalen

Vriendin Peter R. de Vries: elke idioot kan de trekker overhalen

AMSTERDAM (ANP) - "Elke idioot kan de trekker overhalen, dat blijkt weer. Maar om te praten, daar is lef voor nodig." Dat zei Tahmina Akefi, de vriendin van de vorig jaar gedode Peter R. de Vries, in de rechtbank in Amsterdam. De strafzaak tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord is woensdag hervat. Vorige week werden levenslange gevangenisstraffen geëist tegen Delano G. en Kamil E.

De 22-jarige G. is volgens het Openbaar Ministerie de schutter. Hij heeft tot nu toe gezwegen. E. (36) - verdacht van onder meer het uitvoeren van voorverkenningen - ontkent iedere betrokkenheid. "Stuitend is de minachting van de schutter door te zwijgen", zei Akefi in haar slachtofferverklaring.

Ze hekelde "de gewetenloze wijze" waarop de verdachten over De Vries hadden gesproken. "Ik weet zeker dat heel Nederland de chatberichten met afschuw heeft gelezen." In ontsleutelde chatberichten spraken de verdachten op schokkende wijze over de moord, meldde het OM eerder al. Zo wisselden E. en G. en een nog onbekende opdrachtgever berichten waarin ze schreven dat De Vries "dwars door zijn kk hoofd en lichaam" is geschoten en dat het slachtoffer dood is, "kk-dood".

Vastberaden

In haar slachtofferverklaring vertelde Akefi waar De Vries mee bezig was de dagen voor de moord: de lancering van de stichting De Gouden Tip, waarmee hij een doorbraak wilde forceren in de zaak van de onopgeloste moord op Tanja Groen in 1993. "Hij was vastberaden opnieuw een pijnlijke zaak op te lossen. En in deze dagen waren de twee verdachten bezig hem van het leven te beroven." Ze noemde het "een helse beproeving" om in de rechtbank op amper twee meter te zitten "van twee kille moordenaars".

Vorige week maakten de kinderen van De Vries gebruik van hun spreekrecht. Dochter Kelly sprak op indrukwekkende wijze de verdachten rechtstreeks aan. "Delano, ik kijk naar jou zoals je niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achter neerschoot."

De Vries verliet op 6 juli vorig jaar om 19.26 uur de studio van RTL Boulevard aan de Lange Leidsedwarsstraat en liep richting de parkeergarage verderop in die straat, waar zijn auto stond. In de buurt van de garage werd hij nauwelijks drie minuten later met meerdere kogels neergeschoten. Negen dagen na de aanslag bezweek hij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt vermoed dat het te maken heeft met zijn rol als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Meer uit Binnenland

Man (21) uit Delft opgepakt om explosie in Pijnacker vorige week

PIJNACKER (ANP) - Een 21-jarige man uit Delft is vrijdag opgepakt in verband met een ontploffing bij een woning aan de Thorbeckelaan in het Zuid-Hollandse Pijnacker. Dit meldt de politie zaterdagmiddag. De woning liep in de nacht van 6 op 7 april veel schade op.

2 uur geleden
Cyberaanval op boekenleverancier, mogelijk bankgegevens gestolen

EDE (ANP) - Distributeur van onder meer schoolboeken Iddink Learning Materials in Ede is donderdag geraakt door een cyberaanval. Er zijn vermoedelijk persoonlijke data buitgemaakt of ingezien, maar het bedrijf zoekt nog uit hoeveel en welke. Iddink Learning Materials levert boeken en lesmateriaal aan middelbare scholen en aan leerlingen rechtstreeks. Het bedrijf zegt meteen te hebben ingegrepen.

3 uur geleden
KLM vliegt niet meer over Iran en Israël

SCHIPHOL (ANP) - KLM vliegt per direct niet meer over Iran en het grootste deel van Israël. Dit doet de luchtvaartmaatschappij "uit voorzorg" na signalen dat een Iraanse aanval op Israëlische doelen ophanden is. KLM blijft wel vliegen op de Israëlische stad Tel Aviv, aan de kust van de Middellandse Zee.

4 uur geleden
Wegblokkade klimaatactivisten bij provinciehuis Haarlem beëindigd

HAARLEM (ANP) - Een blokkade van een weg langs het Noord-Hollandse provinciehuis in Haarlem door Extinction Rebellion (XR) en de actiegroep Kappen met Kolen is zaterdagochtend beëindigd. Dat meldt de gemeente Haarlem. Vijf mensen zijn opgepakt.

5 uur geleden
Politie onderzoekt ontvoering in Amsterdam, slachtoffer ongedeerd

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse politie onderzoekt een ontvoering die woensdagmiddag plaatsvond in Amsterdam-Buitenveldert. Dit meldt de politie zaterdagochtend. De ontvoerde man is later ongedeerd teruggevonden. Een verdachte is opgepakt.

7 uur geleden
Vertegenwoordiging in Teheran en Erbil zondag dicht om spanningen

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse ambassade in Teheran (Iran) en het consulaat in Erbil (Irak) blijven zondag 14 april uit voorzorg gesloten voor publiek. Dat heeft het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken besloten vanwege de oplopende spanningen tussen Iran en Israël.

8 uur geleden
Week overlast door werkzaamheden aan het spoor

DEN HAAG (ANP) - Door werkzaamheden aan het spoor rijden er tot en met vrijdag geen treinen tussen Gouda en Den Haag Ypenburg, het laatste station voor het Prins Clausplein. Deze zaterdag en op de ochtenden van het weekend van 20 en 21 april rijden er geen treinen tussen Gouda en Den Haag Centraal. Vanaf die zaterdag en zondag om 11.30 uur hoopt de NS de normale dienstregeling te hervatten.

13 uur geleden