Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vriendin Peter R. de Vries: elke idioot kan de trekker overhalen

Vriendin Peter R. de Vries: elke idioot kan de trekker overhalen

AMSTERDAM (ANP) - "Elke idioot kan de trekker overhalen, dat blijkt weer. Maar om te praten, daar is lef voor nodig." Dat zei Tahmina Akefi, de vriendin van de vorig jaar gedode Peter R. de Vries, in de rechtbank in Amsterdam. De strafzaak tegen de twee mannen die verdacht worden van de moord is woensdag hervat. Vorige week werden levenslange gevangenisstraffen geëist tegen Delano G. en Kamil E.

De 22-jarige G. is volgens het Openbaar Ministerie de schutter. Hij heeft tot nu toe gezwegen. E. (36) - verdacht van onder meer het uitvoeren van voorverkenningen - ontkent iedere betrokkenheid. "Stuitend is de minachting van de schutter door te zwijgen", zei Akefi in haar slachtofferverklaring.

Ze hekelde "de gewetenloze wijze" waarop de verdachten over De Vries hadden gesproken. "Ik weet zeker dat heel Nederland de chatberichten met afschuw heeft gelezen." In ontsleutelde chatberichten spraken de verdachten op schokkende wijze over de moord, meldde het OM eerder al. Zo wisselden E. en G. en een nog onbekende opdrachtgever berichten waarin ze schreven dat De Vries "dwars door zijn kk hoofd en lichaam" is geschoten en dat het slachtoffer dood is, "kk-dood".

Vastberaden

In haar slachtofferverklaring vertelde Akefi waar De Vries mee bezig was de dagen voor de moord: de lancering van de stichting De Gouden Tip, waarmee hij een doorbraak wilde forceren in de zaak van de onopgeloste moord op Tanja Groen in 1993. "Hij was vastberaden opnieuw een pijnlijke zaak op te lossen. En in deze dagen waren de twee verdachten bezig hem van het leven te beroven." Ze noemde het "een helse beproeving" om in de rechtbank op amper twee meter te zitten "van twee kille moordenaars".

Vorige week maakten de kinderen van De Vries gebruik van hun spreekrecht. Dochter Kelly sprak op indrukwekkende wijze de verdachten rechtstreeks aan. "Delano, ik kijk naar jou zoals je niet naar mijn vader durfde te kijken toen je hem van achter neerschoot."

De Vries verliet op 6 juli vorig jaar om 19.26 uur de studio van RTL Boulevard aan de Lange Leidsedwarsstraat en liep richting de parkeergarage verderop in die straat, waar zijn auto stond. In de buurt van de garage werd hij nauwelijks drie minuten later met meerdere kogels neergeschoten. Negen dagen na de aanslag bezweek hij in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. Een motief voor de moord is niet bekend, maar er wordt vermoed dat het te maken heeft met zijn rol als vertrouwenspersoon voor de kroongetuige in het omvangrijke liquidatieproces Marengo.

Meer uit Binnenland

Korte tussentijdse zitting in zaak over dood Gino

MAASTRICHT (ANP) - Acht minuten duurde maandagochtend de tussentijdse zitting van de rechtbank in Maastricht in de zaak rond de vorig jaar omgebrachte 9-jarige Gino. De rechtbank maakte vooral een afspraak met de verdediging van de 24-jarige verdachte Donny M. over de invulling van de vier zittingsdagen in oktober. Daarvoor worden op 17 juli direct na de laatste tussentijdse zitting de agenda's naast elkaar gelegd.

31 minuten geleden
Inspectie krijgt steeds meer meldingen van geweld op scholen

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie van het Onderwijs gaat strenger controleren wat middelbare scholen doen voor de veiligheid van hun leerlingen. Dat bevestigt de toezichthouder na berichtgeving door RTL Nieuws. "We zien al enkele jaren dat het aantal meldingen over veiligheid omhooggaat, maar dat er ook een verharding in zit, de meldingen worden steviger. Verharding van de samenleving komt de klas binnen", zegt een woordvoerder.

1 uur geleden
Zoektocht drenkelingen in Maas bij Venlo hervat

VENLO (ANP) - De politie heeft maandagochtend de zoektocht naar twee drenkelingen in de Maas bij Venlo hervat. Eerder liet de politie weten dat die pas in de middag zou worden hervat, maar dat bleek onjuist. De mannen naar wie gezocht wordt, waren zondagochtend vroeg de Maas in gesprongen nadat het mobieltje van een van hen in het water gevallen was.

1 uur geleden
Vertraging op A12 door werkzaamheden, maar niet 'ontwrichtend'

DEN HAAG (ANP) - Er staat maandagochtend zoals verwacht file op de A12 richting Utrecht, maar die is volgens ANWB Verkeersinformatie niet "ontwrichtend". Door werkzaamheden zijn deze week van Nieuwerbrug tot De Meern twee van de vier rijstroken dicht. "Natuurlijk geeft dat vertraging, maar de weg is wel gewoon open", aldus de ANWB.

2 uur geleden
Al vroeg file op A12 door geplande werkzaamheden

DEN HAAG (ANP) - Het is maandagochtend zoals verwacht druk op de A12 richting Utrecht. Rond 07.00 staat er 15 kilometer file tussen Gouda en De Meern met een vertraging van zo'n drie kwartier, laat ANWB Verkeersinformatie weten. De file ontstond volgens de ANWB ook eerder dan normaal: iets na 06.00 uur sloten de eerste auto's aan.

4 uur geleden
HSL tussen Amsterdam en Rotterdam opnieuw plat door seinstoring

UTRECHT (ANP) - Door een seinstoring rijden er maandagochtend geen treinen op het traject van de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Rotterdam. De NS verwachtte eerder dat de storing om ongeveer 09.30 uur verholpen zou zijn, maar heeft de prognose inmiddels bijgesteld naar 12.30 uur.

4 uur geleden
Kans op ergste file ooit op A12 van Den Haag naar Utrecht 

DEN HAAG (ANP) - De ANWB en Rijkswaterstaat verwachten maandag op de A12 van Den Haag naar Utrecht enorme hinder vanwege werkzaamheden. "Als weggebruikers hun reisgedrag niet aanpassen, kan dit zomaar de ergste file ooit op de A12 worden", zegt omgevingsmanager van Rijkswaterstaat Leonie de Vries.

7 uur geleden