Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrienden Kamminga en Corbeau helpen elkaar aan schoolslagsucces

Vrienden Kamminga en Corbeau helpen elkaar aan schoolslagsucces

DOHA (ANP) - Als vrienden én als elkaars grote concurrenten halen schoolslagspecialisten Arno Kamminga en Caspar Corbeau het beste in elkaar naar boven in de jacht op de grootste internationale prijzen. De 28-jarige Katwijker en in de Verenigde Staten geboren en getogen Corbeau (22) trainen sinds afgelopen zomer samen onder coach Mark Faber en hebben daar volop profijt van. Maandag staan de teamgenoten samen in de WK-finale van de 100 meter schoolslag, een bijzondere prestatie in de Nederlandse zwemgeschiedenis.

Faber denkt dan ook dat Kamminga en Corbeau, die in de halve finale in Doha derde en zesde werden, geluk met elkaar hebben. "Als je normaal als Nederlander op het wereldtoneel meedoet, heb je niet snel een gelijkwaardige factor in de training en ben je op jezelf aangewezen. Maar als een van hen nu even niet wakker is op een training krijgt hij het gelijk om de oren. Dat is een welkome aanvulling."

Titelkandidaat Kamminga herkent de jongere versie van zichzelf in Corbeau, die er jaren geleden met het oog op zijn carrière voor koos om voor het land van zijn opa en oma uit te komen. "Voor Caspar is alles nog nieuw, leuk en geweldig. Dan zit je op een roze wolk en blijf je gaan. Dat had ik ook in mijn eerste jaren bij Mark en dat vind ik mooi om nu bij hem te zien."

Nieuwe elan

In deze fase van zijn carrière profiteert de winnaar van twee keer olympisch zilver in 2021 juist van "het nieuwe elan" dat Corbeau met zich meebrengt. "Hij heeft me zeker wakker geschud. Ik maak hem beter en hij mij. Hij is ook nog een geweldige vriend. Ik vind het hartstikke mooi dat we hier met zijn tweeën staan."

Volgens Faber lijken zijn twee pupillen in weinig opzichten op elkaar. "Arno en zwemmen is een synoniem. Die leeft, doet en droomt zwemmen. Daar heeft Caspar minder van. Hij is wat meer naar buiten gericht en kan de ontspanning beter zoeken. Maar in wat hij kan leren over de sport zwemmen is hij ongelooflijk scherp. Hij is één brok potentie en het is altijd mijn wens geweest om daar mijn tanden in te zetten."

Eerste Nederlandse wereldkampioen sinds 1998

Corbeau zag Kamminga voor zijn komst naar Nederland afgelopen zomer nog meer als een rivaal. "Maar nu ik elke dag met hem train, merk ik hoe erg hij mij helpt. Hij is een van de grootsten en daardoor ik leer veel belangrijke dingen van hem, vooral op het gebied van techniek."

Kamminga en Corbeau zwemmen vlak na 17.00 uur om de medailles in de Aspire Dome in Doha. Beiden gaan proberen de eerste Nederlandse wereldkampioen bij de mannen sinds Marcel Wouda in 1998 te worden. Sinds 2011 kwam het niet meer voor dat twee Nederlandse mannen samen in de finalerace van een WK stonden.

Meer uit Sport

Tennisser Griekspoor bereikt derde ronde masterstoernooi Madrid

MADRID (ANP) - Tallon Griekspoor heeft zich geplaatst voor de derde ronde van het masterstoernooi in Madrid. Nederlands beste tennisser rekende op het Spaanse gravel in drie sets af met de Japanner Taro Daniel: 4-6 6-3 6-4.

10 uur geleden
Overdracht olympische vlam in Athene met zang van Nana Mouskouri

ATHENE (ANP/DPA) - Griekenland heeft de olympische vlam overgedragen aan de organisatie van de Olympische Spelen in Parijs. Dat gebeurde tijdens een plechtige ceremonie in het antieke, marmeren Stadion Panathinaiko in Athene, waar in 1896 de eerste moderne Spelen werden gehouden.

10 uur geleden
Turner De Munck wint EK-zilver op voltige

RIMINI (ANP) - Turner Loran de Munck (24) heeft bij de EK in het Italiaanse Rimini het zilver gegrepen op voltige. De Munck kwam in de finale tot 14,933 punten. Daarmee hoefde hij alleen de Ierse wereldkampioen Rhys McClenaghan (15,300) voor zich te dulden. Europees meerkampkampioen Marios Georgiou uit Cyprus pakte het brons (14,800).

13 uur geleden
Tennisser Van de Zandschulp buigt voor Fransman Humbert in Madrid

MADRID (ANP) - Botic van de Zandschulp is niet verder gekomen dan de tweede ronde van het masterstoernooi in Madrid. De Nederlandse tennisser boog op het Spaanse gravel voor de Fransman Ugo Humbert, die beduidend beter was en won in twee sets: 6-3 6-3.

13 uur geleden
Judoka De Wit houdt zilver over aan eerste EK-finale

ZAGREB (ANP) - Judoka Frank de Wit heeft bij de EK in Zagreb genoegen moeten nemen met zilver. De 28-jarige Noord-Hollander verloor in de klasse tot 81 kilogram in de finale van Tato Grigalasjvili uit Georgië met ippon. De regerend wereldkampioen wierp De Wit na 44 seconden op zijn rug.

13 uur geleden
Wielerploeg SD Worx-Protime aast met Vollering op Vuelta-zege

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg SD Worx-Protime gaat met Demi Vollering op jacht naar de eindoverwinning in de Vuelta España Femenina. De 27-jarige wielrenster krijgt in de Ronde van Spanje, die zondag van start gaat met een ploegentijdrit in Valencia, hulp van onder anderen Europees kampioene Mischa Bredewold.

14 uur geleden
McNulty wint tijdrit in Ronde van Romandië, Ayuso nieuwe leider

ORON (ANP) - De Amerikaanse wielrenner Brandon McNulty heeft de derde etappe van de Ronde van Romandië gewonnen. De renner van UAE Team Emirates was de snelste in een individuele tijdrit over 15,5 kilometer met start en finish in Oron. McNulty profiteerde van droge omstandigheden. De meeste klassementsrenners werkten hun tijdrit af in de regen.

14 uur geleden