Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vreugde over beslissing hof: belangrijke stap voor mensenrechten

Vreugde over beslissing hof: belangrijke stap voor mensenrechten

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - Op Curaçao en Aruba is emotioneel gereageerd op de uitspraak van het Hof op Curaçao over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in beide landen. "Een heel belangrijke stap voor de mensenrechten op Curaçao en Aruba", aldus Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean, initiatiefneemster van de zaak op Curaçao.

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, zo heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba dinsdag geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Volgens Tjon Sien Kie is het "een onverwacht sinterklaascadeautje, dat we niet hadden zien aankomen." Ze vindt vooral de duidelijkheid van de rechter opvallend. In eerste aanleg werd het initiatief gelegd bij het Curaçaose parlement om met wetgeving te komen.

Onverenigbaar met discriminatieverbod

Nu komt het Hof, voor zowel een zaak die in Aruba is aangespannen als op Curaçao, tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.

Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) is positief over de uitspraak. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor alle stellen die met elkaar in het huwelijksbootje willen stappen, dat het in ons Koninkrijk niet uitmaakt wáár je woont en wie je liefhebt", aldus de bewindsvrouw.

Terechtwijzing rechter

Journalist Mariano Heyden, geboren op Aruba en werkzaam op Curaçao, stelt dat met de uitspraak van de rechter duidelijk is "dat de regering en het parlement hebben gefaald in hun taak om wetten op te stellen hierover". Ze worden volgens hem nu terechtgewezen door de rechter.

Ook het COC in Nederland is blij met de beslissing van het hof om het huwelijk toegankelijk te maken voor mensen van hetzelfde geslacht. "Het is een bevestiging en erkenning van hun rechten en dat betekent veel", zegt een woordvoerder. De belangenorganisatie hoopt dat er geen cassatie volgt zodat het huwelijk zo snel mogelijk kan worden opengesteld.

Meer uit Buitenland

Rusland oefent met intercontinentale ballistische raketten

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische strategische troepen zijn begonnen met oefeningen met mobiele nucleaire intercontinentale ballistische raketsystemen van het type Yars, meldt het Russische ministerie van Defensie op Telegram. In totaal zijn meer dan 3000 militairen en zo'n 300 stuks materieel bij de oefeningen betrokken.

25 minuten geleden
VN-stemming over klimaatadvies Internationaal Gerechtshof

NEW YORK (ANP) - De Verenigde Naties (VN) stemmen woensdag over een voorstel om het Internationaal Gerechtshof te vragen om advies over het tegengaan van klimaatverandering. De stemming in de Algemene Vergadering wordt gehouden op verzoek van eilandstaat Vanuatu, dat wordt bedreigd door de zeespiegelstijging. De verwachting is dat er genoeg steun voor het plan is. Europese landen, waaronder ook Nederland, steunen de resolutie.

2 uur geleden
Biden hoopt dat Netanyahu afziet van juridische hervormingen

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden zegt te hopen dat de Israëlische premier Benjamin Netanyahu afziet van de voorgenomen juridische hervormingen die tot protesten in Israël en een politieke crisis binnen zijn regering hebben geleid. "Zoals meerdere bondgenoten van Israël maak ik me grote zorgen", zei Biden. "Ze kunnen niet doorgaan op deze weg, en dat heb ik min of meer duidelijk gemaakt.' Na enig aandringen door journalisten zei Biden: 'Ik hoop dat hij (Netanyahu) ervan afziet."

5 uur geleden
Biden: Poetins plan voor kernwapens in Belarus 'gevaarlijke praat'

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Amerikaanse president Joe Biden heeft het zaterdag aangekondigde plan van de Russische president Vladimir Poetin om kernwapens in buurland Belarus te plaatsen bestempeld als "gevaarlijke" praat. "Dit is een gevaarlijke manier van praten en het is zorgwekkend", zei Biden.

5 uur geleden
Aardbeving met kracht van 4.7 gevoeld op Aruba

ORANJESTAD (ANP) - Een aardbeving met een kracht van 4.7 en een epicentrum in Venezuela, is dinsdag door veel Arubanen gevoeld. De nieuwszender 24ora meldt dat veel mensen op het eiland naar de zender hebben gebeld over trillingen die ze voelden.

8 uur geleden
Schutter Nashville werd behandeld voor 'emotionele stoornis'

NASHVILLE (ANP/RTR) - De schutter die maandagochtend (lokale tijd) op een christelijke basisschool in Nashville drie kinderen en drie volwassenen doodschoot was onder behandeling voor een "emotionele stoornis", maakte politiechef John Drake dinsdag bekend. De 28-jarige Audrey Hale was daarnaast in het bezit van zeven vuurwapens die legaal waren verkregen. Daarvan werden er drie gebruikt tijdens de aanslag.

8 uur geleden
Prins Harry in rechtbank: familie heeft informatie achtergehouden

LONDEN (ANP) - De Britse koninklijke familie heeft informatie achtergehouden voor prins Harry. Dat beweerde de Britse prins dinsdag in de rechtbank van Londen, waar hij samen met enkele andere bekende Britten tegenover uitgever Associated Newspapers staat.

9 uur geleden