Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vreugde over beslissing hof: belangrijke stap voor mensenrechten

Vreugde over beslissing hof: belangrijke stap voor mensenrechten

WILLEMSTAD/DEN HAAG (ANP) - Op Curaçao en Aruba is emotioneel gereageerd op de uitspraak van het Hof op Curaçao over het openstellen van het huwelijk voor mensen van hetzelfde geslacht in beide landen. "Een heel belangrijke stap voor de mensenrechten op Curaçao en Aruba", aldus Janice Tjon Sien Kie van de Stichting Human Rights Caribbean, initiatiefneemster van de zaak op Curaçao.

Partners van hetzelfde geslacht op Aruba en Curaçao moeten met elkaar kunnen trouwen, zo heeft het gemeenschappelijk Hof van Justitie van Aruba, Curaçao, Sint-Maarten en van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba dinsdag geoordeeld. In de landen is dat momenteel niet mogelijk.

Volgens Tjon Sien Kie is het "een onverwacht sinterklaascadeautje, dat we niet hadden zien aankomen." Ze vindt vooral de duidelijkheid van de rechter opvallend. In eerste aanleg werd het initiatief gelegd bij het Curaçaose parlement om met wetgeving te komen.

Onverenigbaar met discriminatieverbod

Nu komt het Hof, voor zowel een zaak die in Aruba is aangespannen als op Curaçao, tot de conclusie dat het uitsluiten van een huwelijk voor personen van gelijk geslacht in strijd is met het discriminatieverbod en onverenigbaar met de staatsregelingen.

Ook staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) is positief over de uitspraak. "Het is goed dat er nu duidelijkheid is voor alle stellen die met elkaar in het huwelijksbootje willen stappen, dat het in ons Koninkrijk niet uitmaakt wáár je woont en wie je liefhebt", aldus de bewindsvrouw.

Terechtwijzing rechter

Journalist Mariano Heyden, geboren op Aruba en werkzaam op Curaçao, stelt dat met de uitspraak van de rechter duidelijk is "dat de regering en het parlement hebben gefaald in hun taak om wetten op te stellen hierover". Ze worden volgens hem nu terechtgewezen door de rechter.

Ook het COC in Nederland is blij met de beslissing van het hof om het huwelijk toegankelijk te maken voor mensen van hetzelfde geslacht. "Het is een bevestiging en erkenning van hun rechten en dat betekent veel", zegt een woordvoerder. De belangenorganisatie hoopt dat er geen cassatie volgt zodat het huwelijk zo snel mogelijk kan worden opengesteld.

Meer uit Buitenland

Israël: burgers bij aanval Rafah mogelijk omgekomen door brand

RAFAH (ANP/RTR) - De burgers die zondagavond bij de Palestijnse stad Rafah om het leven zijn gekomen, zijn mogelijk gestorven door een brand, zegt Israël. Dat vuur zou veroorzaakt zijn door een luchtaanval.

1 uur geleden
Franse president verontwaardigd over Israëlische aanval bij Rafah

PARIJS (ANP) - De Franse president Emmanuel Macron is "verontwaardigd" over de Israëlische aanval bij Rafah waar zondag 45 doden bij vielen. "Deze operaties moeten stoppen", schrijft hij op X.

1 uur geleden
FBI onderzoekt verkoop stukken British Museum via eBay

LONDEN (ANP) - De Amerikaanse FBI onderzoekt de verkoop van antieke voorwerpen die zijn gestolen uit het British Museum, schrijft de BBC. De museumstukken stonden te koop op het onlineplatform eBay.

2 uur geleden
Rusland meldt nieuwe veroveringen in oosten van Oekraïne

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Rusland heeft nieuwe militaire successen geclaimd in het oosten van Oekraïne. De strijdkrachten veroverden daar de plaatsen Ivanivka in de regio Charkiv en Netajlove in Donetsk, zegt het Russische ministerie van Defensie.

2 uur geleden
Oekraïense drone raakt Russische radar op recordafstand

ORSK (ANP/RTR) - Een Oekraïense drone heeft volgens een inlichtingenbron in Kyiv een Russisch radarsysteem in Orsk geraakt. Dat is een stad die op meer dan 1500 kilometer van de grens met Oekraïne ligt en dat zou een recordafstand zijn voor de Oekraïense drone.

3 uur geleden
Polen presenteert plannen voor versterking oostelijke grens

WARSCHAU (ANP/RTR) - Polen heeft plannen gepresenteerd om de grens met Rusland en Belarus te versterken. Er moeten onder meer verdedigingswerken worden aangelegd. Minister van Defensie Wladyslaw Kosiniak-Kamysz sprak over de grootste operatie om de Poolse oostgrens, en daarmee de oostelijke NAVO-flank, weerbaarder te maken sinds 1945.

3 uur geleden
China en Zuid-Korea willen denuclearisatie Koreaans schiereiland

SEOUL (ANP/AFP) - China, Zuid-Korea en Japan hebben op een zeldzame top uitgesproken voor de "denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland" te zijn. De vrede daar "is in ons gezamenlijk belang en onze gezamenlijke verantwoordelijkheid", schrijven de landen in een verklaring.

3 uur geleden