Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vreugde bij Lavreysen, berusting bij Hoogland

Vreugde bij Lavreysen, berusting bij Hoogland

ROUBAIX (ANP) - Harrie Lavreysen was zondag in Roubaix opnieuw te sterk voor Jeffrey Hoogland in een grote finale. Het was de derde keer dat de twee elkaar troffen in de sprintfinale op een WK baanwielrennen, zoals ook de strijd om olympisch goud tussen de trainingsmaatjes ging. De afloop was telkens identiek.

"Het is een hele mooie week geweest", aldus Lavreysen, die drie wereldtitels veroverde. Hoogland sloot het toernooi in Roubaix af met twee gouden en twee zilveren medailles. "Het hoogst haalbare", was zijn conclusie.

Hoogland had na de teamsprint en de keirin op vrijdag ook nog de kilometer tijdrit gereden, met goud als beloning. "Ik wilde hier alles doen omdat ik daar sterker van word", legde de 28-jarige Nijverdaller uit. Zijn vier jaar jongere opponent had daarom de zege op de sprint zien aankomen. "Ik had ook de indruk dat 'Jeff' zich er na de eerste heat al een beetje bij neerlegde. En ik had natuurlijk zijn eerdere ritten en tijden gezien", aldus Lavreysen.

Olympische Spelen

De wereldtitelstrijd gold niet als het hoogtepunt van het jaar. "Als ik later terugdenk aan dit jaar, zal het toch vooral om de Olympische Spelen gaan." Daar won Lavreysen goud op de teamsprint en sprint en brons op de keirin. Het toernooi in Roubaix werd daardoor net iets anders beleefd. "Er stond minder spanning op. Dat merk je aan alles: bij de Spelen of vorige WK's was ik toch meer gefocust en namen Jeffrey en ik ook onderling wat meer afstand."

Maar vrijblijvend was zijn optreden in het Vélodrome Jean Stablinski natuurlijk ook niet. "Zeker na het goud op de teamsprint en keirin wilde ik net als in Berlijn gaan voor de hattrick. En ik wil de rest van het jaar ook gewoon op alle onderdelen in de regenboogtrui rijden."

Haperingen

Voor Hoogland was de weg naar de finale er een met haperingen. Hij reed in totaal drie heats meer dan de titelverdediger. "Het was overleven, beide dagen. Het werd spannend in die halve finale tegen Bötticher. Als ik die verloren had, was het ook geen brons geworden. Het was een heftig toernooi, ik kan me blijkbaar leegtrekken en er de volgende dag weer staan. Dat neem ik mee naar de Spelen van Parijs."

Lavreysen vond het vooral een mooie week. "Omdat ik ook in het toernooi groeide. De teamsprint was nog echt spannend, vandaag was ik vrij zeker van mijn zaak. Geen fouten maken en een goede tactische rit rijden, dan komt het wel goed. Maar je moet ook niet te zeker van jezelf zijn, zeker niet op de sprint."

Meer uit Sport

Neymar dankt God voor zijn snelle herstel

DOHA (ANP) - Neymar dankt God dat hij alweer in actie kon komen in de achtste finale van het WK tegen Zuid-Korea (4-1). "Ik kan Hem alleen maar dankbaar zijn", zei hij op een persconferentie. "Ik ben echt even bang geweest dat het WK voor mij voorbij zou zijn. Maar gelukkig was het mij gegund om weer te spelen."

5 uur geleden
Duplantis en McLaughlin gekroond tot atleten van het jaar

MONACO (ANP) - Polsstokhoogspringer Armand 'Mondo' Duplantis en hordeloopster Sydney McLaughlin zijn door de internationale atletiekbond World Athletics gekroond tot atleten van het jaar. De Zweed Duplantis brak dit jaar drie keer het wereldrecord en werd zowel indoor als outdoor wereldkampioen. McLaughlin verbeterde het afgelopen jaar twee keer het wereldrecord op de 400 meter horden en won twee gouden medailles op de WK.

7 uur geleden
Breuk Nike en Irving definitief na promotie antisemitische film

NEW YORK (ANP) - Sportmerk Nike heeft alle banden met basketballer Kyrie Irving verbroken. Dat gebeurde naar aanleiding van eerdere posts van de NBA-ster op sociale media. Daarin verwees hij naar een documentaire uit 2018 die als antisemitisch wordt ervaren, met name door de Joodse gemeenschap. Irving werd daarvoor al geschorst door zijn club Brooklyn Nets, ook al omdat hij aanvankelijk weigerde excuses te maken.

7 uur geleden
Hertesten op doping Spelen Londen 2012 levert 73 overtredingen op

LAUSANNE (ANP) - Het hertesten van de stalen van antidopingtesten van de Olympische Spelen van Londen 2012 heeft in totaal 73 overtredingen van de dopingregels aan het licht gebracht. De afgelopen jaren werden daardoor 46 medailles aan andere atleten overhandigd. Dat meldt het International Testing Agency (ITA) nadat 2727 samples, met name van "verdachte" atleten, aan een test met de nieuwste technieken werden onderworpen.

8 uur geleden
IOC wil sancties tegen Rusland en Belarus nog niet opheffen

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft nog geen plannen de sancties tegen Rusland en Belarus op te heffen die werden genomen na de Russische inval in Oekraïne begin dit jaar. Dat heeft de sportorganisatie laten weten, hoewel het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs binnenkort volledig gaat losbarsten.

9 uur geleden
Red Bull-teambaas Horner wil niet overstappen naar Ferrari

MARANELLO (ANP) - Red Bull-teambaas Christian Horner voelt niets voor een overstap naar het concurrerende Formule 1-team van Ferrari. Die mogelijkheid is er omdat de Italiaanse renstal eind dit jaar afscheid neemt van Mattia Binotto. "Maar ik ben vanaf het begin bij Red Bull en voel hier een zeer sterke band", zegt de 49-jarige Brit tegen Sky Sports.

12 uur geleden
Vier Nederlandse schakers in challengertoernooi Wijk aan Zee

WIJK AAN ZEE (ANP) - Aan het challengertoernooi van Tata Steel Chess in Wijk aan Zee doen in januari vier Nederlandse schakers mee. Dat zijn Eline Roebers, Max Warmerdam, Erwin l'Ami en Thomas Beerdsen. Vorige maand maakte de organisatie al bekend dat de Nederlanders Anish Giri en Jorden van Foreest van de partij zijn in het elitetoernooi.

17 uur geleden