Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van aanvallen en het plannen van provocerende acties. "We willen niet nog een Tsjernobyl meemaken", zei Erdogan na afloop tijdens een gezamenlijke persconferentie, verwijzend naar de kernramp die in 1986 plaatsvond in Oekraïne.

Guterres herhaalde zijn oproep om het gebied rondom de bezette centrale te demilitariseren, waar Rusland op tegen is. De secretaris-generaal vindt dat het complex niet mag worden gebruikt als "onderdeel van een militaire operatie". De kerncentrale, de grootste van Europa, is aan het begin van de oorlog veroverd door Russische troepen.

Graandeal

Zelenski heeft de VN opgeroepen te zorgen voor veiligheid rond de centrale, iets waar volgens Guterres een akkoord over moet worden gesloten. Hij zei in Lviv ook dat er met Guterres overeenstemming is bereikt over een mogelijke missie van de VN-atoomwaakhond IAEA naar de kerncentrale.

Er is ook gesproken over de graandeal en het stoppen van de bijna zes maanden durende oorlog. Het akkoord dat heeft gezorgd voor de hervatting van de export van Oekraïens graan over zee is volgens Guterres "slechts het begin". Erdogan stelde dat de door het akkoord ontstane "positieve sfeer" moet worden gebruikt om vrede te sluiten. VN en Turkije hielpen bij de totstandkoming van het akkoord.

Grote verwoestingen

De vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland liggen al maanden stil. Beide partijen geven daar elkaar de schuld van. Zelenski zei in Lviv dat vrede onmogelijk is als Russische troepen Oekraïne niet verlaten. Sinds de Russische invasie in februari hebben in het land hevige gevechten en grote verwoestingen plaatsgevonden. De strijd woedt nu vooral in het oosten en zuiden.

Erdogan zei in Lviv dat Turkije alle benodigde hulp zal leveren voor de wederopbouw van Oekraïne. Voor de Turkse president is het zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds het land op 24 februari werd binnengevallen door het Russische leger. Guterres bracht eerder al een bezoek aan Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Amerikaanse pier voor hulpgoederen weer verbonden aan kust Gaza

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Amerikaanse leger heeft een in moeilijkheden verkerende drijvende pier opnieuw aan de kust van de Gazastrook bevestigd. Dat meldt persbureau Reuters op gezag van Amerikaanse functionarissen. De pier was onlangs tijdelijk verwijderd van de kust om de slechte omstandigheden op zee.

2 uur geleden
Laatste rivaal Rutte maakt zich op om weg naar NAVO vrij te maken

BRUSSEL/BOEKAREST (ANP) - De Roemeense president Klaus Iohannis laat donderdag weten of hij de leiding over de NAVO aan demissionair premier Mark Rutte laat. Als Iohannis zich terugtrekt uit de race - zoals iedereen verwacht - en de Nederlander steunt, staat niets Rutte meer in de weg om NAVO-secretaris-generaal te worden.

3 uur geleden
Stroomvoorziening in Ecuador nagenoeg hersteld

QUITO (ANP/RTR) - In Ecuador komt de stroomvoorziening geleidelijk weer op gang na een landelijke stroomstoring die ongeveer vier uur duurde, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. Inmiddels heeft zo'n 95 procent van de Ecuadoranen weer stroom.

3 uur geleden
Oxfam: meer klimaatvluchtelingen door droogte en overstromingen

DEN HAAG (ANP) - Wereldwijd slaan steeds meer mensen op de vlucht door klimaatgerelateerde rampen, zoals overstromingen en extreme droogte. Volgens een overzicht dat Oxfam Novib donderdag op Wereldvluchtelingendag publiceerde, is het aantal klimaatvluchtelingen in de tien zwaarst getroffen landen meer dan verdubbeld in tien jaar tijd.

7 uur geleden
Heel Ecuador zit zonder stroom

QUITO (ANP/RTR) - Ecuador is getroffen door een landelijke stroomstoring, meldt minister Roberto Luque van Openbare Werken op X. De autoriteiten werken aan een oplossing van het probleem.

7 uur geleden
Dodental onder deelnemers hadj opgelopen

MEKKA (ANP/AFP) - Het aantal sterfgevallen tijdens de hadj in Saudi-Arabië is opgelopen tot boven de negenhonderd. Deelnemers van de pelgrimstocht hebben dit jaar te maken met zeer hoge temperaturen en die hitte is honderden mensen fataal geworden.

9 uur geleden
Poetin aangekomen in Vietnam

HANOI (ANP/AFP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin is aangekomen in Vietnam, melden Russische persbureaus. Hij bezoekt het Zuidoost-Aziatische land voor het eerst sinds 2017 om de banden aan te halen.

9 uur geleden