Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

Vrees voor veiligheid centrale Zaporizja bij topoverleg in Lviv

LVIV (ANP/DPA/RTR/AFP) - De deelnemers aan het topoverleg in de Oekraïense stad Lviv vrezen voor de veiligheid van de kerncentrale van Zaporizja. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en VN-chef António Guterres spraken hun zorgen uit in gesprek met de Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Rusland en Oekraïne geven elkaar de schuld van aanvallen en het plannen van provocerende acties. "We willen niet nog een Tsjernobyl meemaken", zei Erdogan na afloop tijdens een gezamenlijke persconferentie, verwijzend naar de kernramp die in 1986 plaatsvond in Oekraïne.

Guterres herhaalde zijn oproep om het gebied rondom de bezette centrale te demilitariseren, waar Rusland op tegen is. De secretaris-generaal vindt dat het complex niet mag worden gebruikt als "onderdeel van een militaire operatie". De kerncentrale, de grootste van Europa, is aan het begin van de oorlog veroverd door Russische troepen.

Graandeal

Zelenski heeft de VN opgeroepen te zorgen voor veiligheid rond de centrale, iets waar volgens Guterres een akkoord over moet worden gesloten. Hij zei in Lviv ook dat er met Guterres overeenstemming is bereikt over een mogelijke missie van de VN-atoomwaakhond IAEA naar de kerncentrale.

Er is ook gesproken over de graandeal en het stoppen van de bijna zes maanden durende oorlog. Het akkoord dat heeft gezorgd voor de hervatting van de export van Oekraïens graan over zee is volgens Guterres "slechts het begin". Erdogan stelde dat de door het akkoord ontstane "positieve sfeer" moet worden gebruikt om vrede te sluiten. VN en Turkije hielpen bij de totstandkoming van het akkoord.

Grote verwoestingen

De vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland liggen al maanden stil. Beide partijen geven daar elkaar de schuld van. Zelenski zei in Lviv dat vrede onmogelijk is als Russische troepen Oekraïne niet verlaten. Sinds de Russische invasie in februari hebben in het land hevige gevechten en grote verwoestingen plaatsgevonden. De strijd woedt nu vooral in het oosten en zuiden.

Erdogan zei in Lviv dat Turkije alle benodigde hulp zal leveren voor de wederopbouw van Oekraïne. Voor de Turkse president is het zijn eerste bezoek aan Oekraïne sinds het land op 24 februari werd binnengevallen door het Russische leger. Guterres bracht eerder al een bezoek aan Oekraïne.

Meer uit Buitenland

Meer Russen naar EU sinds mobilisatie

WARSCHAU (ANP) - Na de afkondiging van de gedeeltelijke mobilisatie in Rusland zijn meer Russen naar de Europese Unie gekomen. Volgens cijfers van het Europese grensbewakingsagentschap Frontex staken vorige week bijna 66.000 Russen de grens van een EU-lidstaat over. Dat is 30 procent meer dan een week eerder.

1 uur geleden
Europese Commissie: straf voor organisatoren referenda Oekraïne

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De Europese Commissie wil deelnemers aan de organisatie van de Russische referenda in de bezette delen van Oekraïne op de sanctielijst van de EU zetten. Ook "internationale waarnemers" die Moskou voor de volksstemming over aansluiting bij Rusland naar Oekraïne heeft gestuurd, komen volgens de woordvoerder van EU-buitenlandchef Josep Borrell in aanmerking voor strafmaatregelen.

2 uur geleden
Oekraïne laat zich door referenda niet tegenhouden op slagveld

KIEV (ANP/AFP) - De militaire doelen van Oekraïne zullen op geen enkele manier veranderen door de referenda over Russische annexatie van vier Oekraïense regio's. "Deze acties van Poetin zullen geen invloed hebben op de politiek, de diplomatie en de acties van Oekraïne op het slagveld", zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Koeleba dinsdag tijdens een persconferentie met zijn Franse collega Catherine Colonna.

2 uur geleden
Glasgow of Liverpool gaat Eurovisie Songfestival organiseren

LONDEN (ANP) - De komende editie van het Eurovisie Songfestival in het Verenigd Koninkrijk vindt plaats in Glasgow of Liverpool. Dat heeft de BBC dinsdag bekendgemaakt. De twee steden zijn als laatste overgebleven van de zeven Britse steden die op de shortlist stonden.

3 uur geleden
Russische staatsmedia: Oekraïense regio's stemmen voor toetreding

DONETSK (ANP) - Volgens de eerste uitslagen van de referenda in de bezette Oekraïense gebieden die bij Russische staatsmedia verschijnen, hebben de inwoners voor toetreding tot Rusland gestemd. In de regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja zou met een overweldigende meerderheid van meer dan 96 procent zijn gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie.

3 uur geleden
Mogelijk eerste vrouwelijke premier Italië op zoek naar kabinet

ROME (ANP/AFP) - De grote winnaar van de Italiaanse parlementsverkiezingen, Giorgia Meloni, is op zoek naar een kabinet om als eerste vrouwelijke premier van het land te leiden. De conservatieve en nationalistische Meloni won met haar voorheen kleine rechts-radicale partij Fratelli d'Italia 26 procent van de stemmen en laat de andere kopstukken uit haar rechtse alliantie, Matteo Salvini en Silvio Berlusconi, ver achter zich.

3 uur geleden
Poetin wil de mensen in de bezette gebieden 'redden'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin wil de mensen "redden" in de bezette Oekraïense gebieden waar referenda worden gehouden over aansluiting bij Rusland. Op de laatste dag dat de mensen kunnen stemmen, zei Poetin op televisie dat "de hele Russische maatschappij" gefocust is op die redding.

4 uur geleden