Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

Vrees voor escalatie in Midden-Oosten duwt beurzen in het rood

AMSTERDAM (ANP) - De Europese beurzen zijn vrijdag overwegend met verliezen het weekend ingegaan door de oplopende spanningen in het Midden-Oosten. De vrees voor een escalatie van het conflict daar laaide weer op na berichten over een mogelijke aanval van Israël op Iran.

De buitenlandministers van de G7-landen hebben bij alle partijen aangedrongen om zo'n escalatie te voorkomen. Daarbij hebben ze Iran opgeroepen af te zien van steun aan Hamas en "verdere destabiliserende acties". Ook veroordeelden ze tijdens een overleg vrijdag op het Italiaanse eiland Capri de Iraanse drone- en raketaanval op Israël van vorige week.

Beleggers hielden de berichten rond het conflict nauwlettend in de gaten. Op de beursvloeren zorgde dat voor een voorzichtige stemming. De AEX-index op de beurs in Amsterdam sloot 0,6 procent lager op 860,01 punten. De MidKap zakte ook 0,6 procent, tot 921,43 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs daalden tot 0,6 procent. In Londen ging de belangrijkste graadmeter wel licht omhoog.

KLM

In de loop van de dag nam de nervositeit bij beleggers duidelijk wat af. In de MidKap zakte Air France-KLM begin van de dag nog dik 2 procent, maar aan het einde van de sessie was sprake van een koerswinst van bijna 1 procent. KLM zou vrijdag weer dagelijks naar Tel Aviv gaan vliegen, maar schortte de vluchten naar de Israëlische stad op tot en met maandag. In Duitsland boog Lufthansa eveneens een koersverlies om in een plus op de beurs.

De olieprijzen schoten aanvankelijk 3 procent omhoog, maar liepen snel weer terug. Een vat Amerikaanse olie werd uiteindelijk 0,4 procent duurder op 83,00 dollar en Brentolie kostte 0,2 procent meer op 87,27 dollar per vat.

Chipbedrijven

Aan het Damrak moesten vooral de chipbedrijven het ontgelden. ASMI, Besi en ASML zakten tot 4 procent in de lijst met hoofdfondsen, nadat het grote chipconcern TSMC in Azië eerder op de dag ook al flink aan beurswaarde inleverde. De Nederlandse fondsen leveren al een paar dagen flink in. Eerder deze week kwam ASML met een tegenvallend kwartaalbericht. Sindsdien lijken beleggers hun belangen in de chipsector opnieuw te bekijken.

De euro was 1,0657 dollar waard, tegen 1,0660 dollar een dag eerder.

Meer uit Financieel

Gazprom lijdt eerste jaarverlies sinds 1999

MOSKOU (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Gazprom heeft vorig jaar voor het eerst sinds 1999 een verlies geleden. Na de grootschalige inval van Rusland in Oekraïne verkocht het Russische staatsgasbedrijf steeds minder gas aan Europa, waarmee een lucratieve exportmarkt is weggevallen.

13 minuten geleden
Media: filmdivisie Sony heeft interesse in Paramount

NEW YORK (ANP) - De filmtak van Sony is geïnteresseerd in een overname van branchegenoot Paramount Global, bekend van de filmstudio en televisiezenders als CBS, MTV en Nickelodeon. Volgens Amerikaanse media heeft Sony Pictures Entertainment samen met investeringsmaatschappij Apollo Global Management een bod van zo'n 26 miljard dollar (24 miljard euro) uitgebracht.

28 minuten geleden
Shell-topman nu niet bezig met beursnotering in New York

LONDEN (ANP/BLOOMBERG) - Olie- en gasconcern Shell heeft vooralsnog geen plannen om de beurs van Londen te verlaten voor New York. "Daar voeren wij op dit moment geen discussie over", zegt topman Wael Sawan in een toelichting op zijn resultaten.

3 uur geleden
Grande en Swift helpen muziekconcern UMG aan betere resultaten

HILVERSUM (ANP) - Muziekconcern Universal Music Group (UMG), dat tal van platenlabels beheert, heeft in de eerste drie maanden meer verdiend aan de muziek van bekende artiesten. De omzet steeg onder andere dankzij succesvolle releases van Taylor Swift, Ariana Grande en Noah Kahan. Zij behoorden in het eerste kwartaal tot de best verkopende artiesten die UMG vertegenwoordigt.

3 uur geleden
ING winnaar op terughoudend Damrak, bouwer BAM hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - ING mocht zich donderdag de grote winnaar noemen onder de hoofdfondsen op het Damrak na een meevallend kwartaalrapport. Het bankconcern zag de winst in het eerste kwartaal minder sterk afnemen dan analisten hadden gevreesd. ING zag de rente-inkomsten dalen, maar de inkomsten uit provisies namen aanzienlijk toe. Volgens topman Steven van Rijswijk zijn de inkomsten van de bank daarmee over de gehele linie "sterk" gebleven. Om de aandeelhouders te belonen gaat ING voor 2,5 miljard euro aan eigen aandelen inkopen. Het aandeel eindigde 6,4 procent hoger, goed voor de eerste plek in de AEX.

3 uur geleden
Amerikaanse oud-olietopman verdacht van samenwerken met OPEC

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse marktwaakhond FTC verdenkt de voormalige topman van olieconcern Pioneer van pogingen tot "samenzwering" met oliekartel OPEC. Het is de ex-baas van Pioneer Scott Sheffield daarom verboden om een bestuursfunctie te vervullen voor ExxonMobil, dat het oliebedrijf overneemt voor 64,4 miljard dollar (60,3 miljard euro).

4 uur geleden
Maaltijdbezorger DoorDash onderuit op Wall Street na cijfers

NEW YORK (ANP) - DoorDash behoorde donderdag tot de grote verliezers op de aandelenbeurzen in New York. De concurrent van Thuisbezorgd-moederbedrijf Just Eat Takeaway zag de omzet en de orders stijgen in het afgelopen kwartaal, maar leed meer verlies dan verwacht. Ook de verwachtingen voor het huidige kwartaal vielen tegen. Het aandeel werd 9,5 procent lager gezet.

5 uur geleden