Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrees voor 670 doden bij aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

Vrees voor 670 doden bij aardverschuiving Papoea-Nieuw-Guinea

PORT MORESBY (ANP/RTR) - De verwoestende aardverschuiving in Papoea-Nieuw-Guinea heeft waarschijnlijk het leven gekost aan meer dan 670 mensen. Dat zei een VN-functionaris tegen persbureau AFP.

De aardverschuiving verwoestte vrijdag het dorp Kaokalam in de provincie Enga. Dat gebeurde in de vroege ochtend, toen veel mensen lagen te slapen. Er zijn tot dusver zeker vijf lichamen aangetroffen. Over het aantal gewonden en vermisten bestaat nog onduidelijkheid.

Plaatselijke media hebben bericht dat 1100 huizen zijn bedolven. Serhan Aktoprak van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) sprak over 150 bedolven woningen. Het verwachte dodental valt volgens hem hoger uit, omdat het dorp meer inwoners telt dan gedacht.

Weg onbegaanbaar

Een bestuurder van hulporganisatie CARE zei eerder tegen de Australische omroep ABC dat in het rampgebied minstens 4000 mensen zijn getroffen door de aardverschuiving. "Maar omdat deze gemeenschappen ook mensen opvingen die ontheemd waren geraakt door tribale conflicten, kan dat aantal ook veel hoger uitvallen."

Kaokalam ligt vele honderden kilometers van de hoofdstad van Papoea-Nieuw-Guinea, Port Moresby. De aardverschuiving heeft wegen onbegaanbaar gemaakt en dat bemoeilijkt de hulpverlening. Meerdere landen hebben hulp aangeboden.

Ontheemd

VN-functionaris Aktoprak zei dat meer dan duizend dorpsbewoners ontheemd zijn geraakt door het natuurgeweld en sprak over "verschrikkelijke" omstandigheden. Ook moestuinen en de watervoorziening zouden grotendeels zijn weggevaagd.

Inwoners van het gebied hebben aangegeven dat de enorme aardverschuiving mogelijk is veroorzaakt door zware regenval. Er wordt in het gebied met scheppen en stokken in het puin gezocht naar lichamen. In de loop van zondag wordt zwaarder materieel verwacht in het rampgebied.

Meer uit Buitenland

Gemengde reacties op doorgaan Europese natuurherstelwet

LUXEMBURG (ANP) - De reacties op de nieuwe Europese natuurherstelwet, die door de bocht van de Oostenrijkse minister van milieu is aangenomen en deze zomer al ingaat, zijn gemengd.

19 minuten geleden
UNRWA: strijd Gaza gaat door ondanks aankondiging gevechtspauzes

RAFAH (ANP/RTR) - De gevechten in het zuiden van de Gazastrook zijn maandag gewoon doorgegaan, meldt de VN-hulporganisatie UNRWA. Zondag kondigde het Israëlische leger aan gevechtspauzes in te stellen voor de levering van humanitaire hulp.

23 minuten geleden
Oostenrijk naar EU-hof na soloactie minister om natuurherstelwet

WENEN (ANP) - Oostenrijk stapt naar de Europese rechter om de maandag aangenomen natuurherstelwet te laten intrekken. De Oostenrijkse milieuminister die de wet aan een meerderheid hielp, sprak volgens bondskanselier Karl Nehammer niet namens Oostenrijk. Ze zou daarmee "niet volgens de grondwet" hebben gehandeld.

33 minuten geleden
Kremlin: Oekraïnetop Zwitserland heeft vrijwel niets opgeleverd

MOSKOU (ANP/RTR) - De Oekraïnetop in Zwitserland van afgelopen weekend heeft volgens het Kremlin "vrijwel niets" opgeleverd. Volgens woordvoerder Dmitri Peskov toonde de bijeenkomst aan hoe zinloos het is om te praten over vrede in Oekraïne zonder Rusland erbij te betrekken.

36 minuten geleden
Oekraïne waarschuwt voor meer elektriciteitsproblemen

KYIV (ANP/AFP) - Oekraïners moeten de komende weken rekening houden met meer geplande stroomuitval en black-outs, waarschuwt netbeheerder Ukrenergo. Er wordt spaarzaam omgegaan met de beschikbare elektriciteit, omdat er tekorten zijn als gevolg van door Rusland veroorzaakte schade aan het stroomnet.

41 minuten geleden
BBC: Griekse kustwacht gooide mensen overboord

ATHENE (ANP) - De Griekse kustwacht is direct verantwoordelijk voor de dood van meer dan veertig migranten, concludeert de Britse omroep BBC op basis van getuigen. De kustwacht zou onder meer negen mensen opzettelijk overboord in het water hebben gegooid.

1 uur geleden
Israëlische premier Netanyahu ontbindt oorlogskabinet

JERUZALEM (ANP/RTR) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft het oorlogskabinet ontbonden, meldt een Israëlische functionaris. Het kabinet werd opgericht nadat Hamas Israël op 7 oktober had aangevallen. Een van de leden, Benny Gantz, stapte eerder deze maand uit het kabinet.

2 uur geleden