
Vredesactivist Mient Jan Faber op 81-jarige leeftijd overleden
UTRECHT (ANP) - Vredesactivist Mient Jan Faber is zondag overleden. Dat meldt vredesorganisatie Pax zondag. Mient Jan Faber verwierf als secretaris van het Interkerkelijk Vredesberaad (IKV) bekendheid als organisator van de grote demonstraties tegen de kernwapens in de jaren tachtig. Mient Jan Faber is 81 jaar geworden. Hij laat een vrouw, twee dochters en vijf kleinkinderen achter, zo meldt Pax.
Faber werd secretaris van het IKV in 1974. De organisatie ging later samen met Pax Christi op in Pax. Hij was een van de bedenkers van de IKV-campagne tegen de kernwapens, met de alom bekende leus: Help de kernwapens de wereld uit, om te beginnen uit Nederland! Hij stond aan de wieg van twee grote demonstraties: op 21 november 1981 in Amsterdam en op 29 oktober 1983 in Den Haag, waaraan honderdduizenden mensen deelnamen.
Miriam Struyk, directeur bij Pax, benadrukt dat Faber in Nederland het denken over vrede en veiligheid veranderde. "De betekenis van Mient Jan Faber reikt veel verder dan zijn rol binnen de Nederlandse vredesbeweging", zegt ze in een verklaring.
Ouderling
Faber werd op 14 december 1940 geboren in Coevorden. Hij komt uit een gereformeerd gezin met zes kinderen. Zijn vader, een Friese ambtenaar, was ouderling binnen de kerk en had een druk verenigings- en bestuursleven. Zoon Faber volgde alle gewoonten van zijn milieu en ging abstracte wiskunde studeren aan de Vrije Universiteit. Een wetenschappelijke carrière lag voor de hand, tot het moment dat hij in aanraking kwam met de vredesbeweging. Faber joeg daarna regelmatig de kerken tegen zich in het harnas toen hij zich openlijk uitsprak voor het omverwerpen van het regime van Saddam Hussein in Irak.
Faber kreeg van tegenstanders van binnen en buiten de kerken het etiket van een vriend van de Russen opgeplakt, maar de communistische regeringen hielden de deur voor Faber en zijn medewerkers gesloten, omdat het IKV nauwe banden nastreefde met dissidente bewegingen als Charta '77 in Tsjechoslowakije en Van zwaarden tot ploegscharen in de DDR.
In 2002 kwam het tot een conflict tussen Mient Jan Faber en het IKV-bestuur over de oorlog in Irak. Faber trad in 2003 terug als algemeen secretaris. Daarna werd hij bijzonder hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en bekleedde de door het IKV gefinancierde leerstoel Citizens’ Involvement in War Situations tot aan 2012. Ook was hij bijzonder hoogleraar aan de universiteit in Houston (VS). Faber schreef vijf boeken, waaronder een over Srebrenica.
Meer uit Binnenland
TER AAR (ANP) - De brand in meerdere bedrijfspanden in Ter Aar (Zuid-Holland) is na middernacht nog altijd niet onder controle. Een woordvoerder van de brandweer meldt dat het nog de hele nacht gaat duren om het vuur te blussen. De brand en de rookwolken zijn volgens hem nog altijd niet afgenomen. Voor zover bekend zijn er geen slachtoffers.
2 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Loep 2022, prijs voor de beste onderzoeksjournalistiek, gaat naar de artikelen van NRC en Dagblad van het Noorden (DVHN) over de gaswinning in Groningen en de parlementaire enquête. De producties hebben in de categorie Controlerende onderzoeksjournalistiek gewonnen. Alle winnaars van de Loep 2022 zijn vrijdag op de Avond voor de Onderzoeksjournalistiek bekendgemaakt.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Jacobine Geel legt haar functie als voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) tijdelijk neer. Ze doet dat, schrijft ze in een brief aan collega's, omdat ze ze ziek is geworden van de situatie die is ontstaan na een melding van intimidatie, discriminatie en vriendjespolitiek over haar. Ze ervaart de situatie als onveilig.
6 uur geledenDEN BOSCH (ANP) - Tegen de vermeende drugs- en wapenhandelaar Martien R. uit Oss is vrijdag in hoger beroep bij het gerechtshof in Den Bosch opnieuw zestien jaar cel geëist. Een hogere straf is voor de feiten waarvan hij is verdacht niet mogelijk.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Hulporganisatie Cordaid heeft vrijdag het gironummer 667 geopend om geld in te zamelen voor slachtoffers van de damdoorbraak in Oekraïne. In het zuiden van het land is dinsdag de Kachovka-dam in de rivier Dnipro doorgebroken waardoor er duizenden mensen zijn geëvacueerd. Ook zijn er meerdere doden.
10 uur geledenHOUTEN (ANP) - Voor het eerst dit jaar is de temperatuur ergens in Nederland boven de 30 graden uitgekomen. In het Limburgse Arcen ging het kwik om 15.30 uur naar 30,5 graden. Daarmee is sprake van de eerste lokale tropische dag, meldt Weeronline.
11 uur geledenGRONINGEN (ANP) - De hoogste alarmfase voor het risico op een natuurbrand geldt vanaf dit weekeinde ook voor Groningen, Drenthe en Friesland. Tot nu toe was het in de drie noordelijke provincies nog nat genoeg, maar de brandweer constateert dat het steeds droger wordt en dat het bovendien flink waait, waardoor extra alertheid nodig is. De hoogste alarmfase gold al sinds het midden van de week voor de rest van Nederland.
13 uur geleden