Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vragen in Kamer over vrijwillige evacuatie diplomaten uit Kiev

Vragen in Kamer over vrijwillige evacuatie diplomaten uit Kiev

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer zet vraagtekens bij het besluit van het kabinet om op basis van vrijwilligheid niet-essentieel diplomatiek personeel en hun familieleden uit Oekraïne te laten terugkeren. Volgens VVD'er Ruben Brekelmans is het kabinet "Russische roulette" aan het spelen.

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zei in het Vragenuurtje in de Kamer dat de situatie constant in de gaten wordt gehouden. Maar "op dit moment ziet Nederland geen aanleiding om het personeel terug te halen".

Schreinemacher verving collega Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken die elders is. Hij kondigde maandag na een vergadering van de EU aan dat medewerkers van de ambassade in Kiev naar huis mogen als zij dat willen. Andere EU-lidstaten gaan ook niet over tot evacuatie van diplomaten.

Dilemma

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk halen al wel een deel van hun diplomaten terug uit Oekraïne. Hoekstra vindt het een dilemma. Te vroeg terughalen van diplomaten zou de hoog opgelopen spanningen met Rusland verder kunnen escaleren.

Ook onder meer DENK, PvdA en GroenLinks stelden vragen over het besluit om niet over te gaan tot evacuatie. Waarin verschilt de dreigingsanalyse van Nederland met die van de VS en het VK, wilde Kati Piri (PvdA) weten. Het kabinet weet niet op basis van welke informatie Washington en Londen tot hun besluit zijn gekomen, zei Schreinemacher.

Afghanistan

De Kamer wil dat er geen herhaling komt van de chaotische internationale evacuatie uit Afghanistan vorig jaar nadat de Taliban er de hoofdstad hadden ingenomen. Dat is een nachtmerrie voor de Kamerleden. De VVD vindt ook dat het kabinet alle reizen naar Oekraïne moet ontraden. Buitenlandse Zaken roept mensen op alleen als het hoogst noodzakelijk is naar het land te reizen.

De spanningen lopen op door de opbouw van Russische militaire eenheden bij de grens met Oekraïne. Mocht het tot een invasie komen dan zal het Westen forse sancties tegen Rusland nemen.

Meer uit Politiek

Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

16 uur geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

20 uur geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

1 dag geleden
Tweede Kamer stemt voor hertelling van vier stembureaus Tilburg

DEN HAAG (ANP) - De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering op zaterdag besloten. De kans is minimaal dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer verandert.

1 dag geleden
D66: kans op extra zetel heel klein bij mogelijke hertelling

DEN HAAG (ANP) - D66 acht de kans "heel klein" dat een mogelijke hertelling bij vier stembureaus in Tilburg nog tot een extra zetel in de Tweede Kamer kan leiden. "Die kans is heel klein. Want dan moeten in vier stembureaus nog 160 stemmen naar ons gaan en moet er bij de SP niks veranderen", laat een woordvoerder van de partij weten.

1 dag geleden
Politiek Den Haag maakt zich op voor grote stoelendans

DEN HAAG (ANP) - Politiek Den Haag maakt zich op voor een stoelendans. Een groot deel van de leden van de oude Tweede Kamer vertrekt en daar komen 81 nieuwe parlementariërs voor in de plaats. Daar zitten ook bekende gezichten bij: zeven zetels worden vanaf 6 december gevuld door bewindslieden van het nu demissionaire kabinet.

1 dag geleden
Kamer zaterdag bijeen om te besluiten over hertelling stemmen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer komt zaterdag onverwacht bijeen om te besluiten over een mogelijke hertelling van de stemmen die zijn uitgebracht tijdens de Tweede Kamerverkiezingen. Er staat een korte vergadering geagendeerd om te stemmen over een hertelling.

1 dag geleden