Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vragen in Kamer over vrijwillige evacuatie diplomaten uit Kiev

Vragen in Kamer over vrijwillige evacuatie diplomaten uit Kiev

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer zet vraagtekens bij het besluit van het kabinet om op basis van vrijwilligheid niet-essentieel diplomatiek personeel en hun familieleden uit Oekraïne te laten terugkeren. Volgens VVD'er Ruben Brekelmans is het kabinet "Russische roulette" aan het spelen.

Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) zei in het Vragenuurtje in de Kamer dat de situatie constant in de gaten wordt gehouden. Maar "op dit moment ziet Nederland geen aanleiding om het personeel terug te halen".

Schreinemacher verving collega Wopke Hoekstra van Buitenlandse Zaken die elders is. Hij kondigde maandag na een vergadering van de EU aan dat medewerkers van de ambassade in Kiev naar huis mogen als zij dat willen. Andere EU-lidstaten gaan ook niet over tot evacuatie van diplomaten.

Dilemma

De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk halen al wel een deel van hun diplomaten terug uit Oekraïne. Hoekstra vindt het een dilemma. Te vroeg terughalen van diplomaten zou de hoog opgelopen spanningen met Rusland verder kunnen escaleren.

Ook onder meer DENK, PvdA en GroenLinks stelden vragen over het besluit om niet over te gaan tot evacuatie. Waarin verschilt de dreigingsanalyse van Nederland met die van de VS en het VK, wilde Kati Piri (PvdA) weten. Het kabinet weet niet op basis van welke informatie Washington en Londen tot hun besluit zijn gekomen, zei Schreinemacher.

Afghanistan

De Kamer wil dat er geen herhaling komt van de chaotische internationale evacuatie uit Afghanistan vorig jaar nadat de Taliban er de hoofdstad hadden ingenomen. Dat is een nachtmerrie voor de Kamerleden. De VVD vindt ook dat het kabinet alle reizen naar Oekraïne moet ontraden. Buitenlandse Zaken roept mensen op alleen als het hoogst noodzakelijk is naar het land te reizen.

De spanningen lopen op door de opbouw van Russische militaire eenheden bij de grens met Oekraïne. Mocht het tot een invasie komen dan zal het Westen forse sancties tegen Rusland nemen.

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

Kabinet trekt nog eens 680 miljoen euro uit voor Groningen

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet maakt in de Voorjaarsnota nog eens 680 miljoen euro vrij voor Groningen, aldus staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw). Het geld is bedoeld voor de afhandeling van de gevolgen van de aardbevingen veroorzaakt door de gaswinning.

6 uur geleden
Minister Helder: geen pgb meer voor kleine woonzorggroepen

DEN HAAG (ANP) - Minister Conny Helder (Medische Zorg) wil dat kleinschalige wooninitiatieven voor zorg straks niet meer structureel worden bekostigd via persoonsgebonden budgetten (pgb's) van meerdere cliënten. Het gaat Helder vooral om woonvormen waarin zorgaanbieders een grote rol hebben. Volgens Helder "past dit niet bij de kerngedachte van het pgb" om cliënten juist op individueel niveau zorg op maat in te laten kopen, zo schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

8 uur geleden
Oppositie: verhoging AOW is sigaar uit eigen doos

DEN HAAG (ANP) - Bij de oppositie vallen een aantal plannen uit de Voorjaarsnota niet goed. Vooral de manier waarop de verhoging van de AOW wordt gefinancierd, valt slecht bij partijen. Wel zijn ze tevreden dat de ouderdomsvoorziening aan het minimumloon gekoppeld blijft.

9 uur geleden
Ondernemers ontstemd over doorschuiven spaartaksrekening

DEN HAAG (ANP) - Het voelt onjuist dat het kabinet de rekening voor de onterecht betaalde spaartaks op het bordje van de ondernemers legt. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een reactie op de voorjaarsplannen van het kabinet. Volgens de ondernemersorganisaties leeft er onder de achterban een gevoel van onrechtvaardigheid. Ook omdat het kabinet ervoor had kunnen kiezen de staatsschuld iets verder te laten oplopen nu Nederland wat dat betreft "ver beneden" de EU-normen zit.

9 uur geleden
Rutte ziet verhit debat over gewiste sms'jes als ''familieruzie''

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte ziet het verhitte debat dat hij donderdag in de Tweede Kamer had over zijn sms'jes als een "familieruzie". Het is volgens hem niet slecht om dingen die je "echt dwarszitten en waar je helemaal klaar mee bent" in "stevige bewoordingen te uiten", zei hij vrijdag in zijn persconferentie na de wekelijkse ministerraad.

11 uur geleden
Terreurbestrijding komende jaren meer in teken uiterst rechts

DEN HAAG (ANP) - Extremisme uit uiterst rechtse hoek zal de komende jaren een grotere rol spelen in de terrorismebestrijding in Nederland. Ook eenlingen met extremistische denkbeelden, "vaak in combinatie met extreme anti-overheidssentimenten en complotdenkbeelden", vragen meer aandacht. Dat staat in de Nationale Contraterrorisme Strategie voor de komende vier jaar, die minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yeşilgöz aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

11 uur geleden
Kabinet stuurt 47 miljoen euro naar VN voor acute voedselhulp

BRUSSEL (ANP) - Minister Liesje Schreinemacher (Ontwikkelingssamenwerking) maakt 47 miljoen euro extra vrij voor acute voedselhulp. Dat geld gaat via de Verenigde Naties naar onder meer het Wereldvoedselprogramma, maakte ze na afloop van een vergadering met haar Europese collega's in Brussel bekend. De 27 EU-ministers overlegden er onder andere over de hoge voedselprijzen en dreigende voedselschaarste door de Russische invasie in Oekraïne.

12 uur geleden