Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vragen bij Zuid-Hollandse Staten over opslag van afval Chemours

Vragen bij Zuid-Hollandse Staten over opslag van afval Chemours

DEN HAAG (ANP) - Een groot deel van Provinciale Staten in Zuid-Holland heeft het provinciebestuur vragen gesteld over de afvalstromen van de Chemours-fabriek in Dordrecht. Ze willen onder meer weten wat de risico's zijn nu Chemours afvalwater met daarin een herbruikbare PFAS-stof voorlopig niet naar de Verenigde Staten mag transporteren, maar op het eigen terrein moet opslaan. De partijen zijn ook benieuwd naar hoeveel afval Chemours volgens de vergunning in Dordrecht mag bewaren.

Chemours had een vergunning om afvalwater vanuit Dordrecht in grote bakken per boot naar de vestiging in het Amerikaanse Fayetteville (North Carolina) te transporteren. Daar zou een stof die wordt gebruikt in het productieproces (HFPO-DA, via GenX) uit het water worden gefilterd en dan voor hergebruik teruggaan naar Dordrecht. Recentelijk is dat transport na protest van omwonenden van de fabriek in de VS stilgelegd. Chemours zegt in een reactie het "waardevolle" afvalwater voorlopig op te slaan in Dordrecht tot de transporten hervat kunnen worden.

Om hoeveel afvalwater het gaat en hoeveel ruimte Chemours heeft voor die opslag, is niet bekend. De Zuid-Hollandse Staten willen dat het college van Gedeputeerde Staten helderheid geeft.

Vergunningsverlening

De provincie gaat over de vergunningverlening, het toezicht daarop en de handhaving. Vrijwel de hele oppositie en ook de coalitiepartijen GroenLinks-PvdA en CDA hebben op initiatief van de ChristenUnie schriftelijke vragen gesteld over de situatie. Ze richten zich niet alleen op Chemours, maar ze willen ook weten hoe de andere circa 350 industriƫle bedrijven in Zuid-Holland hun afval transporteren en verwerken.

De omgeving van de Chemours-fabriek in Dordrecht is in de afgelopen tientallen jaren vervuild geraakt door de uitstoot van grote hoeveelheden PFAS. Omwonenden kregen te maken met gezondheidsklachten. De gemeenten Dordrecht, Papendrecht, Sliedrecht en Molenlanden hebben Chemours juridisch aansprakelijk gesteld voor de vervuiling van hun grondgebied. De rechter acht dit in ieder geval voor de periode tussen 1984 en 1998 bewezen.

VN

De Verenigde Naties hebben Chemours en zowel de Nederlandse als Amerikaanse overheid om opheldering gevraagd over het afvaltransport tussen Dordrecht en Fayetteville. Mogelijk zouden daarmee mensenrechten worden geschonden, omdat het PFAS-afval een gevaar vormt voor omwonenden in het toch al zo vervuilde gebied in North Carolina.

Meer uit Politiek

Formerende partijen stoppen met het Nationaal Groeifonds

DEN HAAG (ANP) - De nieuwe coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB stopt met het Nationaal Groeifonds. In het hoofdlijnenakkoord spreken de partijen van "uitfaseren". De eerste drie rondes worden nog nagekomen, maar de geplande vierde en vijfde ronde vervallen. De vier partijen geven daarmee 6,8 miljard euro minder uit dan de bedoeling was van het demissionaire kabinet.

3 uur geleden
Nieuwe coalitie wil in Europa niet voorop lopen met klimaatbeleid

DEN HAAG (ANP) - De coalitie in wording wil zich met klimaatbeleid houden aan de bestaande afspraken, maar vindt het niet nodig om in Europa voorop te lopen. In het hoofdlijnenakkoord is te lezen dat zij tegen nieuwe klimaatregels zijn die een schepje bovenop de Europese afspraken doen. Verder moet klimaatbeleid vooral "draagbaar, haalbaar en uitvoerbaar" zijn.

3 uur geleden
Akkoord: lager eigen risico, harder rijden en geen spreidingswet

DEN HAAG (ANP) - Het beoogde nieuwe kabinet wil dat het eigen risico in de zorg wordt gehalveerd en dat 130 kilometer per uur mag worden gereden op de snelweg. Ook moet de NPO 100 miljoen euro inleveren en wordt de al aangenomen spreidingswet voor de opvang van asielzoekers niet uitgevoerd. Ingewijden bevestigen berichtgeving hierover van diverse media.

11 uur geleden
NSC-fractie zegt unaniem ja tegen kabinet met PVV, VVD en BBB

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerfractie van NSC stemt unaniem in met het akkoord dat partijleider Pieter Omtzigt heeft gesloten met PVV, VVD en BBB over een nieuw kabinet. Dat meldde Omtzigt na afloop van een fractievergadering waarin hij de plannen toelichtte. Er zijn volgens hem nog wel enkele kleine puntjes die mogelijk anders kunnen worden geformuleerd. "En dan komt het allemaal goed", zei Omtzigt.

12 uur geleden
BBB-fractie stemt in met akkoord over kabinet met PVV, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - De fractie van BBB in de Tweede Kamer heeft ingestemd met het akkoord dat partijleider Caroline van der Plas en haar medeonderhandelaars hebben gesloten met PVV, VVD en NSC over de vorming van een rechts kabinet. Dat meldde Van der Plas na afloop van een urenlang fractieberaad. Er zijn wel een paar punten die ze nog willen bespreken met de informateurs, maar dat zijn kleine zaken, zegt ze.

12 uur geleden
Verslag woensdagavond naar Kamer, maar akkoord nog niet duidelijk

DEN HAAG (ANP) - Het is nog niet duidelijk of het akkoord van PVV, VVD, NSC en BBB woensdagavond nog naar de Tweede Kamer gaat. Wel zeker is dat de twee informateurs hun eindverslag voor middernacht aanbieden aan Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma. Dan verloopt de deadline zoals die eerder was afgesproken met de Kamer.

14 uur geleden
PVV-fractie steunt akkoord dat Wilders sloot over nieuw kabinet

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamerleden van de PVV hebben unaniem ingestemd met de voorwaarden waaronder hun leider Geert Wilders een kabinet wil vormen met VVD, NSC en BBB. Zij staan achter het onderhandelaarsakkoord dat hij met deze partijen sloot, zo maakte Wilders bekend nadat hij de afspraken met hen had doorgenomen. Wilders sprak van "een blije fractie".

14 uur geleden