Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrachtwagenchauffeur drama Nieuw-Beijerland op vrije voeten

Vrachtwagenchauffeur drama Nieuw-Beijerland op vrije voeten

ROTTERDAM (ANP) - De Spaanse vrachtwagenchauffeur die eind augustus een dodelijk ongeluk veroorzaakte in Nieuw-Beijerland mag zijn proces in vrijheid afwachten. Dit heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam donderdag besloten. Bij het drama op een buurtfeest kwamen zes volwassenen om het leven onder wie een hoogzwangere vrouw, waardoor het dodental uitkwam op zeven. Het Openbaar Ministerie gaat in beroep tegen de beslissing.

Het OM wilde de voorlopige hechtenis van de 45-jarige chauffeur laten verlengen vanwege het herhalingsgevaar, maar de raadkamer ziet dit herhalingsgevaar niet meer, zo legt het OM uit. De rechtbank laat weten dat het "voor het onderzoek niet van belang is dat hij langer vast blijft zitten". De man kan, als hij dat wil, terugkeren naar Spanje. Als het tot een rechtszaak komt, zou de rechtbank hem kunnen verplichten erbij te zijn.

Het rijbewijs van de chauffeur is door het OM ingenomen. "Dit betekent dat hij niet achter het stuur van een voertuig mag plaatsnemen." Volgens een woordvoerder van de rechtbank heeft hij gezegd dat hij "nooit meer achter het stuur van een vrachtwagen zou gaan zitten".

Schorsing

Overigens heeft het OM zich niet verzet tegen een schorsing van de voorlopige hechtenis, als er aan die schorsing strenge voorwaarden zouden worden verbonden. Een van die voorwaarden zou dan zijn dat de chauffeur zowel in Spanje als Nederland aan iedere oproep van politie of justitie direct gehoor zou geven. Maar aangezien de raadkamer heeft besloten de voorlopige hechtenis op te heffen, zijn deze voorwaarden nu niet van toepassing. Het is nog niet bekend wanneer het beroep van het OM behandeld gaat worden.

Het onderzoek naar het drama met de truck loopt nog en is niet "op korte termijn afgerond. Zo is het nog wachten op het aanvullende bloedonderzoek en op medische gegevens uit Spanje om te kunnen vaststellen of een medische aandoening of medicatie mogelijk een rol kan hebben gespeeld", meldt het OM. De advocaten van de man maakten eerder deze week bekend dat zij denken dat de chauffeur een epileptische aanval had ten tijde van het ongeluk.

Meer uit Binnenland

Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij uit kabinet stapte

DEN HAAG (ANP) - Voormalig zorgminister Ernst Kuipers had nog geen nieuwe baan toen hij begin dit jaar opeens uit het demissionaire kabinet stapte. Hij wilde ingaan op een aanbieding uit Singapore om daar voor een gerenommeerde technische universiteit te komen werken. En om te solliciteren kun je in zijn ogen niet nog als minister dienen, bovendien moest hij vaak naar Singapore voor gesprekken.

3 uur geleden
Brennerautobahn weer open, vakantiegangers kunnen naar huis

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse vakantiegangers die vrijdag langere tijd stilstonden op de Oostenrijkse Brennerautobahn (A13) kunnen hun weg naar huis vervolgen. Dit laat een woordvoerder van de ANWB weten. De snelweg was sinds vrijdagmiddag dicht doordat verschillende vrachtwagens na sneeuwval waren gestrand. De ANWB kreeg meldingen van meerdere Nederlanders die hierdoor niet naar huis konden.

3 uur geleden
3000 gedupeerden van Babboe-bakfiets melden zich op website

AMSTERDAM (ANP) - Meer dan 3000 bezitters van Babboe-bakfietsen hebben zich als gedupeerde gemeld via de website bakfietsclaim.nl, meldt het advocatenkantoor Birkway dat het meldpunt vrijdag heeft gelanceerd. Op de website wordt onder meer geïnventariseerd hoeveel gedupeerden er zijn en worden de problemen met de bakfietsen in kaart gebracht.

8 uur geleden
Weer vier mensen weg uit Gaza met hulp Nederlandse overheid

DEN HAAG (ANP) - Vier mensen hebben vrijdag met behulp van de Nederlandse overheid Gaza verlaten via de grensovergang bij Rafah. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken, die in contact stond met hen. "Het gaat om mensen met een positief besluit van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) in het kader van gezinshereniging."

10 uur geleden
Verdachten van rellen Eritreeërs Den Haag blijven in cel

DEN HAAG (ANP) - Twee mannen die woensdag zijn opgepakt in het onderzoek naar de rellen bij zalencentrum Opera in Den Haag blijven in de cel. Het gaat om een 48-jarige man uit Utrecht en een 23-jarige man uit Den Haag, meldt het Openbaar Ministerie.

11 uur geleden
Tien grote opvanglocaties COA sluiten begin april

DEN HAAG (ANP) - De tien relatief grootste opvanglocaties voor honderden asielzoekers in Nederland waarvan de contracten begin april aflopen, liggen in de gemeenten Amsterdam, Biddinghuizen, Nijmegen, Breda, Almere, Assen, Goes, Den Bosch en Schagen. Dat blijkt uit data van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), opgevraagd door het ANP. De noodopvang in Amsterdam is na het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel de grootste opvanglocatie in Nederland.

13 uur geleden
Diverse ideeën voor besteding dwangsom bij fracties Westerwolde

TER APEL (ANP) - Raadsfracties in Westerwolde hebben uiteenlopende ideeën voor de besteding van het geld dat het COA als dwangsom moet betalen. Volgens de gemeente moet de raad beslissen wat er met het geld gebeurt.

14 uur geleden