Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vrachtvervoer Suezkanaal met helft gedaald sinds Houthi-aanvallen

Vrachtvervoer Suezkanaal met helft gedaald sinds Houthi-aanvallen

BRUSSEL (ANP/RTR) - Het vrachtvervoer door het Suezkanaal is met bijna de helft gedaald sinds de aanvallen door de Houthi-rebellen op schepen begonnen. Dat meldt UNCTAD, de Conferentie van de Verenigde Naties voor Handel en Ontwikkeling. De VN-organisatie waarschuwt voor de negatieve gevolgen die dit kan hebben voor de inflatie, voedselvoorziening en uitstoot van broeikasgassen.

Rederijen moeten veel schepen omleiden sinds de door Iran gesteunde Houthi-beweging schepen begon aan te vallen om naar eigen zeggen de Palestijnen in Gaza te steunen. UNCTAD maakt zich grote zorgen over de situatie. Eerder werd de olie- en graanexport uit Oekraïne verstoord door de oorlog met Rusland. En het Panamakanaal kampt met zo'n laag waterpeil als gevolg van droogte dat de scheepvaart daar met ruim 60 procent afnam ten opzichte van twee jaar geleden.

Het Suezkanaal verwerkt 12 tot 15 procent van de wereldhandel en 25 tot 30 procent van het containervervoer. Het containervervoer door het kanaal daalde deze maand met 82 procent ten opzichte van begin december, terwijl de daling voor vloeibaar gemaakt aardgas (LNG) nog groter was. De daling voor droge bulk was kleiner, waardoor de totale afname op 45 procent uitkwam.

Volgens UNCTAD kan het nog wel enige tijd duren voordat consumenten de effecten zullen merken van de hogere vrachtprijzen.

Meer uit Financieel

Rentehoop stuwt Wall Street, Boeing omlaag na nieuw onderzoek

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters gingen maandag voor de derde handelsdag op rij omhoog. Dat kwam door een groeiend vertrouwen onder beleggers dat de Federal Reserve de rente dit jaar gaat verlagen, wat over het algemeen gunstig is voor de beurskoersen.

2 uur geleden
Batterijproject Bill Gates vraagt faillissementsbescherming aan

NEW YORK (ANP) - Het Amerikaanse accubedrijf Ambri, waarin Microsoft-medeoprichter Bill Gates veel geld stak, heeft faillissementsbescherming aangevraagd. Al veertien jaar probeert de onderneming een batterij op industriële schaal te bouwen, maar nu is het geld van de investeerders op, zo werd maandag bekend.

3 uur geleden
Nieuwssite: ontslagronde Tesla bij software- en engineeringteams

AUSTIN (ANP/RTR) - Tesla heeft maandag een nieuwe ontslagronde doorgevoerd. Deze keer zijn medewerkers van de software-, service- en engineeringafdelingen getroffen, meldt de Amerikaanse nieuwssite Electrek die doorgaans goed ingevoerd is over de producent van elektrische auto's.

5 uur geleden
AEX sluit op nieuw recordniveau, beleggers straffen PostNL af

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers waren maandag niet te spreken over het kwartaalverlies van PostNL. De post- en pakketbezorger maakte bekend dat het bedrijfsresultaat de eerste maanden van dit jaar 9 miljoen euro negatief was en ook de omzet viel lager uit. Als tegenmaatregel maakt PostNL de postzegels in juli tussentijds 5 cent duurder. Het aandeel verloor bijna 4 procent op het Damrak.

6 uur geleden
Supermarkten moeten gaan betalen voor duurzame groenten en fruit

DEN HAAG (ANP) - Stichting Milieukeur mag supermarkten en hun leveranciers verplichten om een extra duurzaamheidsvergoeding te betalen voor groenten en fruit met het On the Way to PlanetProof-keurmerk (OPP). Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten op basis van een in januari opgestelde richtlijn voor landbouwers om legaal gezamenlijke duurzaamheidsinitiatieven op te zetten. OPP is het eerste keurmerk dat zo'n goedkeuring krijgt.

6 uur geleden
Shell wil af van activiteiten in Zuid-Afrika

KAAPSTAD (ANP/BLOOMBERG) - Shell is van plan om zich terug te trekken uit Zuid-Afrika, waar het olie- en gasconcern ongeveer zeshonderd tankstations heeft en sinds 1902 actief is. Het concern heeft daar ook transport- en raffinaderijactiviteiten. Shell nam het besluit na een evaluatie van de zogeheten downstream-activiteiten daar, bevestigde het bedrijf. Dat is het deel dat zich bezighoudt met raffinage, verkoop en transport.

7 uur geleden
Filmstudio Paramount stijgt op Wall Street na stuklopen deal

NEW YORK (ANP) - Paramount Global hoorde bij de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De exclusieve onderhandelingen die de Hollywoodstudio voerde over een fusie met branchegenoot Skydance hebben geen deal opgeleverd. Voor Paramount is de weg daarmee vrij om andere biedingen te overwegen. Het aandeel steeg ruim 4 procent.

8 uur geleden