
Vraag naar woningen stuwt bouwconcern BAM naar winst
BUNNIK (ANP) - Bouwconcern BAM heeft in de eerste helft van dit jaar geprofiteerd van de sterke vraag naar huizen in Nederland. Ook in landen als België, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland gingen de zaken goed. Buitenbeentje is de Nederlandse infrastructuurtak. Door oplopende kosten van grote projecten was dat het enige onderdeel waar de zaken er niet beter voor stonden dan een jaar geleden.
De vraag naar nieuwe woningen in Nederland blijft sterk en dat komt BAM goed uit. Het bouwconcern leverde in de eerste zes maanden 1446 woningen op. In andere landen, als het Verenigd Koninkrijk en Ierland, sleepte BAM enkele grote projecten in de wacht. Daarbij gaat het niet alleen om woningen, maar ook bijvoorbeeld kantoren, scholen en ziekenhuizen.
De infrastructuurtak groeide ook hard, maar dat kwam met name door het Verenigd Koninkrijk waar de overheid veel geld in projecten stak om zo de economie te helpen uit de coronacrisis te komen. Het Nederlandse onderdeel leed een operationeel verlies. De kosten bij grote projecten stegen waardoor die niet meer goed werden gemaakt vanwege de afgesproken prijzen. BAM wil niet ingaan op welke projecten dat zijn.
Concurrentie
Nieuwe infrastructuuropdrachten binnenhalen in Nederland is verder moeilijk, waarschuwt het bedrijf. Er is veel concurrentie. Bovendien zorgt het uitblijven van een nieuwe regering er ook voor dat investeringsbeslissingen worden uitgesteld.
In totaal kwam de omzet uit op 3,6 miljard euro tegen net geen 3 miljard in de eerste zes maanden van coronajaar 2020. Het orderboek zit ook nog erg vol. Met 13,8 miljard euro aan nieuwe opdrachten heeft BAM nog net zo veel waarde aan opdrachten als eind vorig jaar.
Vertrouwen en risico's
De aangepaste operationele winst, waarbij zaken als belastingen, eenmalige lasten en baten en wisselkoersverschillen niet meetellen, kwam uit op 157,1 miljoen euro. Onder de streep bleef een winst van 20 miljoen euro over. Een jaar eerder was nog een verlies van 234,5 miljoen euro de boeken in gegaan.
BAM kijkt met vertrouwen vooruit naar de rest van het jaar, maar ziet ook risico's. Zo blijft de coronasituatie onduidelijk en heeft het bouwbedrijf last van leveringsproblemen van materialen, maar ook hogere personeelskosten door krapte. Ook praat het bedrijf nog over de timing van het betalen van een aantal "aanzienlijke" schadevergoedingen waardoor die nog in de tweede jaarhelft op de resultaten kunnen komen te drukken. Het bedrijf wil hierover verder niet in detail treden.
Meer uit Financieel
PARAMARIBO (ANP/RTR) - Het Maleisische oliebedrijf Petronas begint zondag met het boren naar olie voor de kust van Suriname. De proefboringen zijn bedoeld om extra oliereserves op te sporen, maakte het Surinaamse staatsoliebedrijf Staatsolie zaterdag bekend.
3 uur geledenPARIJS (ANP) - Vanaf 2028 kan Europa het zonder Russisch gas stellen, doordat er in de Verenigde Staten en Qatar volop nieuwe exportinstallaties voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng) worden gebouwd. Dat zei Patrick Pouyanné, topman van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies.
4 uur geledenMOSKOU (ANP/BLOOMBERG) - Rusland heeft zijn exportheffing op tarwe voor het eerst naar nul verlaagd sinds de invoering in juni 2021, om de stagnerende graanverkoop aan te jagen. De maatregel volgt op een sterke daling van de Russische export van tarwe. Het land is wereldwijd de grootste exporteur van deze graansoort, maar voerde in juni slechts 1,12 miljoen ton uit. Dat is een kwart van de hoeveelheid van een jaar geleden.
4 uur geledenSJANGHAI (ANP/AFP) - China heeft zaterdag zijn eerste Legoland geopend, het grootste attractiepark van de Legoketen ter wereld. Duizenden bezoekers trokken naar het nieuwe park in Shanghai, dat het toerisme in China moet aanjagen.
6 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het oliekartel OPEC+ gaat de olieproductie volgende maand aanzienlijk sterker verhogen dan eerder voorzien. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 548.000 vaten per dag. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd. Dit was al drie keer zo veel als oorspronkelijk gepland.
6 uur geledenHANOI (ANP/BLOOMBERG) - De economie van Vietnam is in de eerste helft van dit jaar met ruim 7,5 procent gegroeid, de hoogste groei in meer dan tien jaar. Dat komt vooral door een sterke export. De Vietnamese economie profiteert ook in toenemende mate van het toerisme.
7 uur geledenWENEN (ANP/BLOOMBERG) - Het oliekartel OPEC+ zal in augustus de olieproductie fors sterker opvoeren dan aanvankelijk verwacht. Onder leiding van Saudi-Arabië en Rusland verhoogt de alliantie de productie met 550.000 vaten per dag, aldus afgevaardigden. In de voorgaande maanden werd de productie telkens met 411.000 vaten per dag opgevoerd.
8 uur geleden