Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Vraag naar vliegreizen kan snel weer aantrekken'

'Vraag naar vliegreizen kan snel weer aantrekken'

BRUSSEL (ANP/BELGA) - De vraag naar vliegreizen kan binnen enkele weken weer aantrekken als er niet plots een nieuwe grote uitbraak van het nieuwe coronavirus volgt. Dat zei topman Willie Walsh van British Airways- en Iberia-moeder IAG tijdens een bijeenkomst van Europese luchtvaartbedrijven in Brussel. Zijn Ryanair-collega Michael O'Leary verwacht dat mensen het coronavirus zat zullen worden. Hij houdt rekening met een zo goed als normale zomer.

De bestuurders van Europese maatschappijen, waaronder ook die van Air France-KLM, Lufthansa en easyJet lieten tijdens een bijeenkomst van Airlines for Europe (A4E) van zich horen. Walsh verwees onder meer naar Azië, waar het coronavirus voor het eerst opdook. In de regio is de de vraag naar tickets inmiddels gestabiliseerd, weliswaar op een lager niveau dan voorheen. "Net als bij andere gebeurtenissen, zal het vliegverkeer te zijner tijd herstellen", zei hij.

Ryanair-baas O'Leary zat op eenzelfde lijn als Walsh. Hij verwacht dat de ticketverkoop enkele weken nog zeer zwak zal zijn. "Maar de mensen zullen het coronavirus-gedoe beu worden", zei hij. Zoals het er nu naar uitziet, zal de situatie volgens hem rond de paasvakantie weer goeddeels zijn genormaliseerd.

Noord-Italië

Binnen Europa is Noord-Italië momenteel het zwaarst getroffen door het coronavirus. Bijna alle luchtvaartmaatschappijen hebben al aanpassingen aangekondigd van het vluchtaanbod naar die regio, omdat er fors minder boekingen zijn. Verder merken de maatschappijen dat er vooral minder zakenreizen worden geboekt.

Ben Smith, die aan het roer staat van Air France-KLM, denkt dat de crisis de consolidatiegolf in de sector zal versnellen. Zwakkere luchtvaartmaatschappijen zullen het onderspit delven of overgenomen worden. Smith pleitte andermaal voor uitstel van geplande vliegtaksen. Walsh voegde daaraan toe dat de crisis geen uitvlucht mag zijn voor zwakke luchtvaartmaatschappijen om om staatshulp te vragen.

A4E stelde in een officiële verklaring dat het nog te vroeg is om de volledige impact van het virus in te kunnen schatten. Eerder kwam de internationale luchtvaartorganisatie IATA tot de conclusie dat het coronavirus de luchtvaartmaatschappijen wereldwijd meer dan 29 miljard dollar aan omzet zou kosten. Daarbij werd er nog vanuit gegaan dat de impact grotendeels beperkt zou blijven tot Oost-Azië.

Meer uit Financieel

Duitse boeren vrezen mislukte oogsten door droogte

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse boeren vrezen dat oogsten kunnen mislukken vanwege de enorme droogte. De problemen door de droogte komen bovenop de uitdagingen voor boeren door de sterk gestegen kosten voor energie, kunstmest en veevoer, zegt de president van brancheorganisatie Deutscher Bauernverband (DBV).

42 minuten geleden
Moeder Peijnenburg verkoopt meer koek, maar niet in Nederland

LEMBEKE (ANP/BELGA) - De Belgische koekjesbakker Lotus Bakeries, het moederbedrijf van merken als Peijnenburg en Snelle Jelle, verkocht in de eerste helft van dit jaar ruim 6 procent meer koekjes dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar door prijsverhogingen deed het bedrijf in Nederland minder goede zaken.

46 minuten geleden
Scheepsbouwer Damen heeft voor recordbedrag aan werk liggen

GORINCHEM (ANP) - Scheepsbouwer Damen Shipyards heeft voor een recordbedrag aan werk op de plank liggen. Het bedrijf merkt een grote vraag naar jachten. Daarnaast zit ook de orderportefeuille bij de divisie die werkschepen maakt goed vol.

1 uur geleden
Verzekeraar Aegon zet opmars voort in licht lagere AEX

AMSTERDAM (ANP) - Aegon zette vrijdag de opmars voort op het Damrak en won ruim 1 procent na een verhoging van het koersdoel door analisten van Berenberg. De verzekeraar kreeg er donderdag al bijna 9 procent bij na goed ontvangen kwartaalcijfers. Beleggers deden het verder rustig aan nu het kwartaalcijferseizoen bijna ten einde loopt. Ook staakte Wall Street donderdag de rally die volgde op de meevallende inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.

1 uur geleden
Britse economie krimpt door zuinige consument

LONDEN (ANP/BLOOMBERG/RTR) - De Britse economie is in het tweede kwartaal van dit jaar gekrompen ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Het is de eerste krimp in het Verenigd Koninkrijk sinds het begin van de coronacrisis. De omvang van de economie nam 0,1 procent af, wat wel minder was dan economen in doorsnee hadden verwacht. Vooral huishoudens hielden de uitgaven scherper in de gaten.

2 uur geleden
De Volksbank houdt winst in eerste jaarhelft stabiel

UTRECHT (ANP) - De Volksbank heeft over de eerste zes maanden van het jaar een winst van 95 miljoen euro in de boeken gezet. Daarmee hield het concern achter onder meer SNS en RegioBank 1 miljoen euro meer over onder de streep in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder.

2 uur geleden
Warm begin van de winter kan energieshock Europa beperken

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Verwacht relatief warm weer in het najaar kan Europa helpen om deze winter zonder energieproblemen door te komen. Voor oktober worden temperaturen verwacht die bovengemiddeld hoog zijn, waardoor de Europese landen meer tijd hebben om gasvoorraden aan te vullen. De kans dat er later in de winter verplichte afsluitingen komen nemen daardoor af. Europa probeert snel minder afhankelijk te worden van Russisch gas, maar is in de overgangsperiode kwetsbaar.

2 uur geleden