Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorige week overleden weer meer mensen dan gebruikelijk

Vorige week overleden weer meer mensen dan gebruikelijk

DEN HAAG (ANP) - Het aantal sterfgevallen is vorige week verder gestegen en is wederom hoger dan te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er overleden met name veel 65- tot 80-jarigen, maar ook onder mensen van onder de 65 jaar was het sterftecijfer hoger dan normaal.

Vorige week overleden naar schatting 3150 mensen. Dat zijn er zo'n 250 meer dan te verwachten valt in deze tijd van het jaar. Het aantal sterfgevallen is al weken hoger normaal. Het valt in de lijn der verwachting dat het sterftecijfer soms wat hoger is en soms wat lager. Maar deze week is het aantal overlijdens volgens de onderzoekers voor het eerst in maanden hoger dan te verklaren valt door dit soort gebruikelijke fluctuaties. "Op basis van de schatting is er dus oversterfte", schrijven zij. Dat was voor het laatst zo in de derde week van dit jaar.

Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Deze gegevens krijgt het bureau pas later. Wel weten de statistici dat de oversterfte tijdens eerdere golven van het coronavirus volledig was toe te schrijven aan Covid-19.

De vorige keer dat er sprake was van oversterfte, was dit met name te merken bij ouderen en ontvangers van langdurige zorg. Nu ligt het aantal sterfgevallen bij 80-plussers en zorgontvangers op een gebruikelijk niveau. Deze groepen waren ook vroeg aan de beurt met vaccineren.

Meer uit Binnenland

Gerechtshof spreekt verdachten moord Endstra vrij

AMSTERDAM (ANP) - Het gerechtshof in Amsterdam heeft in hoger beroep drie mannen vrijgesproken die werden verdacht van medeplichtigheid aan de moord op vastgoedbaas Willem Endstra, maandag precies negentien jaar en negentien dagen geleden.

1 uur geleden
Organisatie: risico huwelijksdwang jongeren door missen signalen

DEN HAAG (ANP) - Honderden Nederlandse jongeren lopen tijdens de zomervakantie risico omdat ze signalen van huwelijksdwang en achterlating in het buitenland vaak missen. Uit loyaliteit aan hun familie zijn ze "blind", waardoor een onschuldig lijkend familiebezoek in het buitenland kan eindigen in een "enkele reis", zegt het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA).

1 uur geleden
Politie zoekt in sloten Hoofddorp naar sporen dodelijk misdrijf

HOOFDDORP (ANP) - De politie zoekt maandag in het water in de omgeving van de Egholm in Hoofddorp naar sporen die meer vertellen over het overlijden van de 48-jarige Steve Mahakena. De politie zoekt onder meer in sloten en een vijver en krijgt daarbij assistentie van specialisten van het Landelijk Team Onderwaterzoekingen.

1 uur geleden
Bijna alle treinen rijden weer vanaf Amsterdam Centraal Station

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle treinen rijden rond 10.30 uur weer van en naar Amsterdam Centraal Station, nadat het treinverkeer plat lag door een storing. Hoewel de eerste treinen erg vol zaten, is het op de perrons nu niet meer heel druk.

1 uur geleden
Bijna alle overnachtende concertbezoekers weg uit Ziggo Dome

AMSTERDAM (ANP) - Bijna alle 150 concertbezoekers die zondag- op maandagnacht in de Ziggo Dome hebben geslapen, zijn weg. De laatste twee bezoekers verlaten elk moment de concertzaal, aldus een woordvoerder van MOJO.

1 uur geleden
Treinverkeer Amsterdam Centraal start weer op

AMSTERDAM (ANP) - De eerste treinen rijden sinds even voor 09.00 uur weer op Amsterdam Centraal Station. Op het station zijn nog veel gestrande reizigers te vinden die hun weg naar de juiste trein moeten vinden. Medewerkers van de NS staan iedereen te woord en voor de servicedesk staat een flinke rij. Op de informatieborden zijn vooralsnog veel geannuleerde treinen te zien.

2 uur geleden
ProRail: treinverkeer Amsterdam rijdt weer door noodgreep

AMSTERDAM (ANP) - De treinen rijden weer van en naar Amsterdamse stations door een noodgreep, zegt een woordvoerder van ProRail. Sinds zondagmiddag kampte de Amsterdamse verkeersleidingspost van de spoorbeheerder met een IT-storing. De oorzaak van de storing is nog niet bekend. ProRail doet hier onderzoek naar.

3 uur geleden