Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorige week meer dan 100.000 euro naar verkiezingscampagne online

Vorige week meer dan 100.000 euro naar verkiezingscampagne online

DEN HAAG (ANP) - Politieke partijen hebben vorige week voor het eerst in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen meer dan 100.000 euro besteed aan internetadvertenties. Dat blijkt uit een analyse van gegevens van Google en Meta, het bedrijf achter Facebook en Instagram. PvdA en GroenLinks steken hier het meeste geld in.

In de periode van 20 tot en met 26 februari gaven politieke partijen samen ruim 140.000 euro uit aan advertenties op Google, YouTube, Facebook en Instagram. Daarbij is gekeken naar uitgaven van landelijke en regionale afdelingen, lokale partijen en individuele kandidaten. Een week eerder ging het nog om zo'n 85.000 euro.

Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 gaven politieke partijen rond deze tijd veel meer uit om online op te vallen. In dezelfde week gaven ze meer dan het dubbele uit. Ook in de weken hiervoor waren de uitgaven niet zo hoog als tijdens de landelijke verkiezingen.

Minder uitgaven

Vooral CDA, D66, Forum voor Democratie en SP houden vergeleken met de vorige verkiezingen de hand op de knip. CDA gaf in 2021 in deze week zo'n 130.000 euro uit aan internetadvertenties en nu rond de 13.000 euro. Ook D66 heeft vorige week ruim tien keer minder uitgegeven, ongeveer 6400 euro. Forum geeft zes keer minder uit en SP drie keer minder.

PvdA heeft vorige week meer dan 24.000 euro uitgegeven aan internetreclames, het meest van alle partijen en iets meer dan tijdens dezelfde week in de campagne voor de landelijke verkiezingen. GroenLinks volgt met meer dan 20.000 euro. Alle regionale partijen gaven samen naar schatting 26.000 euro uit. PVV gaf als gebruikelijk bijna niets uit aan reclames online.

Internetadvertenties

De vorige campagne leert dat politieke partijen pas als de verkiezingen naderen flink gaan uitgeven aan internetadvertenties. In de laatste week voor de Tweede Kamerverkiezingen gaven zij samen meer dan een miljoen euro hieraan uit, in de weken daarvoor vele tonnen.

De genoemde bedragen betreffen een schatting. Meta noemt namelijk geen precieze bedragen als partijen of afdelingen minder dan 100 euro uitgeven aan internetadvertenties. In zo'n geval zijn de uitgaven ingeschat op 50 euro.

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

46 minuten geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

1 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

2 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

5 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

13 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

15 uur geleden