Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorige week duizend asielaanvragen, meer dan een jaar geleden

Vorige week duizend asielaanvragen, meer dan een jaar geleden

DEN HAAG (ANP) - Het aantal nieuwe asielzoekers ligt nog altijd hoger dan een jaar geleden. Ongeveer duizend mensen hebben vorige week asiel aangevraagd in Nederland, tegen ongeveer zevenhonderd in dezelfde week in 2023. De Eerste Kamer debatteert maandag en dinsdag over de zogenoemde spreidingswet, waarmee de overheid de asielzoekers wil verdelen over het land, desnoods door gemeenten te dwingen tot opvang. De Tweede Kamer heeft de voorgestelde wet al goedgekeurd.

Bij de wekelijkse cijfers van het ministerie van Justitie en Veiligheid over de asielinstroom gaat het niet alleen om nieuwe aanvragen, maar bijvoorbeeld ook om nareizigers. Dit zijn mensen die naar Nederland mogen komen om zich aan te sluiten bij een familielid dat asiel heeft gekregen. Het gaat om afgeronde cijfers, dus de werkelijke aantallen kunnen iets afwijken.

Voor de vijftiende week op rij ligt de instroom hoger dan in dezelfde week een jaar eerder. Dat begon in oktober. In die vijftien weken kwamen ruim 18.000 asielzoekers naar Nederland, tegen bijna 14.000 in diezelfde weken een jaar eerder.

Ter Apel

Nederland heeft te weinig opvangplekken voor de nieuwe asielzoekers en de mensen die er al waren. Dat komt niet alleen door een gebrek aan tijdelijke en langdurige locaties, maar ook doordat duizenden statushouders noodgedwongen nog in asielzoekerscentra verblijven. Zij zijn erkend als vluchteling en mogen dus in Nederland blijven, maar door de woningnood is er geen woning voor ze.

De aantallen leiden tot problemen bij het aanmeldcentrum in het Groningse Ter Apel, waar asielzoekers zich moeten registreren voordat hun aanvraag in behandeling wordt genomen. Op die locatie zitten al tijden meer asielzoekers dan de 2000 die de gemeente en de overheid jaren geleden hadden afgesproken. De gemeente heeft een kort geding aangespannen om het aantal bewoners terug te brengen. Die zaak diende vorige week, de rechtbank in Groningen doet volgende week uitspraak.

Meer uit Binnenland

ProRail start maandagavond met herstel spoor in Zuid-Limburg

UTRECHT (ANP) - Spoorbeheerder ProRail zegt dat het treinverkeer tussen Sittard en Maastricht ook dinsdag niet volgens dienstregeling kan rijden. Door de zware regenval was er zondagochtend een verzakking, waardoor schade aan het spoor is ontstaan. Sinds zondag rijden er daardoor minder treinen tussen de twee Limburgse steden.

39 minuten geleden
ANWB roept automobilisten op hele zomer Parijs te mijden

DEN HAAG (ANP) - De ANWB roept Nederlandse automobilisten op de hele zomer de wegen rondom Parijs te mijden. De organisatie volgt daarmee het dringende advies van de Franse politie, ook al zijn de Olympische Spelen nog niet begonnen.

3 uur geleden
Bedreigde vogelsoort heeft gebroed op de Hoge Veluwe

OTTERLO (ANP) - Afgelopen voorjaar heeft er een hop gebroed in Het Nationale Park De Hoge Veluwe. De vogel verdween rond 1950 als broedvogel uit ons land en staat daarom op de zogeheten rode lijst van bedreigde soorten weergegeven als 'verdwenen in Nederland'. Het Park brengt het nieuws bewust nu pas naar buiten zodat het broedproces niet verstoord kon worden.

4 uur geleden
Eerste exemplaar van encyclopedie over christendom is voor paus

TILBURG (ANP) - Paus Franciscus krijgt op 18 september het eerste exemplaar van een nieuwe encyclopedie over de geschiedenis van het christendom. Die is in de afgelopen vijftien jaar samengesteld onder leiding van hoogleraren Bert Jan Lietaert Peerbolte van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Paul van Geest van de Erasmus Universiteit in Rotterdam en de universiteit in Tilburg.

4 uur geleden
Brussel keurt subsidieprogramma voor verhuizing van boeren goed

BRUSSEL (ANP) - Nederland krijgt toestemming van de Europese Commissie veehouders financieel te ondersteunen die vrijwillig vertrekken uit de buurt van een gevoelig natuurgebied. De boeren mogen bij elkaar voor 105 miljoen euro geholpen worden om een nieuw agrarisch bedrijf te beginnen. Dat mag zowel in een andere regio in Nederland als elders in de Europese Unie.

5 uur geleden
Tekstkarren weggehaald bij 'wolvengebied' Leusden na vandalisme

LEUSDEN (ANP) - De gemeente Leusden heeft de tekstkarren weggehaald die waren geplaatst bij het afgesloten gebied waar enkele incidenten met een wolf zijn geweest, nadat een van de lichtborden het doelwit was geworden van vandalisme. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat onder meer een accu van een tekstkar is meegenomen.

5 uur geleden
Lichaam in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw (73) gevonden

VACQUIÈRES (ANP) - Het lichaam van de in Frankrijk vermiste Nederlandse vrouw is gevonden, laat Stichting Reddingshonden RHWW weten. De 73-jarige Marjan Roozendaal had op 14 juli camping Parc Le Duc in Vacquières verlaten, daarna ontbrak elk spoor. Haar lichaam is "redelijk dicht bij de camping gevonden", aldus een woordvoerder van RHWW. Duidelijk is dat ze door een ongeval om het leven is gekomen.

6 uur geleden