Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorig jaar vaker dan gemiddeld stroomuitval, vooral door slijtage

Vorig jaar vaker dan gemiddeld stroomuitval, vooral door slijtage

DEN HAAG (ANP) - Vorig jaar viel de stroom iets vaker uit dan de afgelopen vijf jaar gemiddeld gebeurde, meldt branchevereniging Netbeheer Nederland op basis van eigen cijfers. Het gaat om ruim 23.000 keer, 5 procent meer dan het vijfjaarlijkse gemiddelde. De uitval komt vooral door slijtage en veroudering van de verschillende stroomnetten. Stroomnetten worden mede door de energietransitie steeds zwaarder belast, waardoor ze sneller slijten.

Wel waren de storingen sneller verholpen, meldt Netbeheer. Gemiddeld duurden de storingen zo'n 62 minuten, terwijl dit gemiddeld over vijf jaar 74 minuten is. Volgens Netbeheer worden problemen sneller opgespoord doordat het energienet moderner en meer gedigitaliseerd is. De langste storing duurde maar liefst 4,5 uur. Eind december ontstond bij werkzaamheden kortsluiting in een schakelstation bij Haarlem, waardoor ruim 31.000 mensen zonder stroom zaten.

Wat betreft uitval van gasleidingen is het beeld omgekeerd: onderbrekingen kwamen minder vaak voor, maar duurden gemiddeld wel langer. Het aantal storingen daalde van bijna 37.000 naar 30.500, een daling van ongeveer 17 procent. Wel duurde het gemiddeld 182 minuten om de storing op te lossen, in plaats van 143. Volgens Netbeheer was er een aantal "complexe storingen met een lange onderbrekingsduur".

Veel storingen komen door graafwerkzaamheden, aldus de branchevereniging. Het kostte ruim drie dagen om de langste storing te verhelpen. Vorig jaar mei brak een grote waterleiding in Heerlen, die vervolgens een gat in de naastgelegen gasleiding blies. De gasleiding stroomde vol water en werd afgesloten. Ruim driehonderd mensen hadden hier last van.

Meer uit Financieel

CPB ziet arbeidsmigratie niet als oplossing krapte arbeidsmarkt

DEN HAAG (ANP) - Arbeidsmigratie helpt op de langere termijn niet om de krapte op de arbeidsmarkt op te lossen, staat in een rapport van het Centraal Planbureau (CPB). "Meer arbeidsaanbod zorgt namelijk voor meer economische activiteit en daardoor stijgt de vraag naar arbeid vanzelf weer mee", stellen de onderzoekers vast.

2 uur geleden
SOMO: met verkoop ontloopt Shell schuld aan milieuramp in Nigeria

AMSTERDAM (ANP) - Shell mag zich niet terugtrekken uit Nigeria tot een oplossing is gevonden voor de milieuschade die het olie- en gasconcern daar heeft aangericht. Dat stelt de Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO).

2 uur geleden
Veehouderij voldoet aan mestregels, maar productie moet omlaag

DEN HAAG (ANP) - De veehouderij zal in twee jaar tijd minstens 6 procent minder stikstof en 7 procent minder fosfaat moeten gaan produceren om aan de strenger wordende Europese mestregels te voldoen. Het CBS heeft dat uitgerekend. Vorig jaar is de sector binnen de maximaal toegestane hoeveelheden gebleven, meldt het statistiekbureau.

2 uur geleden
Apple stijgt op Wall Street na geruchten over staken autoproject

NEW YORK (ANP) - Apple is dinsdag gestegen op de aandelenbeurzen in New York. Persbureau Bloomberg meldde dat het techconcern uit Cupertino stopt met het jarenlange project voor de ontwikkeling van een eigen auto. Veel personeel dat daarbij betrokken was, wordt overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf. Het aandeel eindigde 0,8 procent hoger.

5 uur geleden
Vakbond roept op tot nieuwe staking grondpersoneel Lufthansa

FRANKFURT (ANP/DPA) - De Duitse vakbond Verdi heeft opgeroepen tot een landelijke staking van drie dagen door grondpersoneel van luchtvaartconcern Lufthansa. Die zou woensdag al moeten beginnen. Volgens de bond zullen reizigers daar deze keer niets van merken.

5 uur geleden
Apple stopt vermoedelijk met ontwikkeling eigen auto

CUPERTINO (ANP/BLOOMBERG) - Apple stopt met het ontwikkelen van een eigen auto. Dat melden bronnen aan persbureau Bloomberg. Daarmee komt er een einde aan een jarenlang project van het Amerikaanse techconcern dat omstreeks 2014 begon. Veel medewerkers uit het team dat werkte aan de 'Apple Car' worden overgeheveld naar de divisie voor kunstmatige intelligentie (AI) binnen het bedrijf.

7 uur geleden
Cabinepersoneel Brussels Airlines gaat woensdag drie dagen staken

BRUSSEL (ANP/BELGA) - Het cabinepersoneel van de Belgische luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines gaat vanaf woensdag drie dagen staken. Daartoe hadden vakbonden ACV Puls en CNE eerder al opgeroepen, maar de stakingsplannen zijn dinsdag bevestigd. Brussels Airlines heeft al laten weten woensdag een vijfde van alle geplande vluchten te schrappen. De thuisluchthaven van Brussels Airlines is Brussels Airport, waar jaarlijks ook veel Nederlanders gebruik van maken.

8 uur geleden