Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Vorig jaar honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva

Vorig jaar honderd geweldsincidenten tegen medewerkers Arriva

HEERENVEEN (ANP) - Arriva registreerde vorig jaar zo'n honderd gevallen van verbaal of fysiek geweld tegen medewerkers in treinen, laat de regionale vervoerder desgevraagd weten. Komende zaterdagavond zetten meerdere vervoerders hun voertuigen drie minuten stil om aandacht te vragen voor mishandeling van medewerkers.

Directe aanleiding voor de actie is de mishandeling van een NS-conducteur en een machinist afgelopen weekend. De NS registreerde vorig jaar 1042 geweldsincidenten tegen medewerkers. Bij Arriva ligt het absolute aantal incidenten in dezelfde categorie dus een stuk lager.

Arriva rijdt op een kleiner deel van het spoornetwerk dan de NS. Volgens een NS-woordvoerder speelt daarnaast mee dat de nationale treinvervoerder personeel op een andere manier inzet. Zo heeft de NS in elke trein een conducteur. Arriva werkt met stewards, die niet met elke trein meegaan. Ook is de NS verantwoordelijk voor de veiligheid op alle stations in Nederland, ook op die waar alleen Arriva-treinen langskomen. Zo komt NS-personeel volgens de woordvoerder dus vaker in contact met reizigers en dat betekent meer risico's op incidenten.

Verharde samenleving

De mishandelingscijfers nemen al jaren toe bij zowel de NS als Arriva. Volgens een woordvoerster van de regionale vervoerder, die onder meer in Limburg, Gelderland en Friesland met treinen en bussen rijdt, komt dit doordat de samenleving verhardt. In vroegere tijden genoten conducteurs, maar ook bijvoorbeeld politieagenten en zorgpersoneel, volgens haar vanzelfsprekend respect. Nu is er meer weerstand tegen gezag, legt ze uit.

Het niet hebben van een vervoersbewijs leidt vaak tot escalatie, zegt ze. Arriva ziet een toename van problemen met onder meer mensen die geen ticket hebben omdat ze dat niet kunnen betalen, mensen zonder vaste woon- of verblijfplaats en verwarde personen. Om overlast van bepaalde groepen tegen te gaan zette Arriva eerder op specifieke locaties medewerkers in die gericht zijn op het waarborgen van de veiligheid in treinen en op perrons. Inmiddels geven deze medewerkers overal waar de vervoerder rijdt ondersteuning.

Meer uit Binnenland

Fiscus is voorbereid op drukte op laatste dag belastingaangifte

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst verwacht een drukke laatste dag voor de belastingaangiften. Vorig jaar ontving de fiscus op de laatste dag meer dan 347.000 aangiften en ervaring leert dat veel mensen hun aangifte voor de inkomstenbelasting op het laatste moment doen. De systemen zijn daarop voorbereid, meldt een woordvoerder.

11 minuten geleden
Motorrijder komt om door verkeersongeluk in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Een motorrijder is dinsdagochtend overleden door een verkeersongeluk met meerdere voertuigen in Rotterdam, dat meldt de politie. Het ongeluk gebeurde rond 08.10 uur op het Stadionviaduct bij De Kuip in Rotterdam-Zuid.

25 minuten geleden
AIVD en MIVD gebruikten vorig jaar meer bijzondere bevoegdheden

DEN HAAG (ANP) - De inlichtingendiensten AIVD en MIVD hebben hun bijzondere bevoegdheden in 2023 meer ingezet. Dat meldt de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden (TIB) in haar jaarverslag. Vorig jaar kreeg de toezichthouder 3383 verzoeken van de diensten om deze bevoegdheden te gebruiken, een kleine 17 procent meer dan in 2022. Het tappen van internetkabels was vorig jaar "een belangrijk onderwerp" volgens de commissie.

2 uur geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

3 uur geleden
Twee mensen uit een brandende woning gered in het Friese Warns

WARNS (ANP) - In de Friese plaats Warns zijn twee mensen uit een brandende woning gered en met rookproblemen naar het ziekenhuis gebracht. Dat meldt de Friese brandweer op X. De brand brak uit in de nacht van maandag op dinsdag. Hij was snel onder controle, maar er was in de woning nog wel veel rook, aldus de brandweer.

4 uur geleden
Bewoners geëvacueerd bij grote brand in Ede

EDE (ANP) - Bij een grote brand in een appartementencomplex aan de Louise Henriettelaan in het Gelderse Ede zijn bewoners geëvacueerd. Dat meldt de brandweer Gelderland-Midden op X.

4 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 1.8 in Groningen

KOMMERZIJL (ANP) - Bij het Groningse Kommerzijl heeft dinsdag om 00.48 uur een aardbeving plaatsgevonden. Dat meldt het KNMI in de nacht van maandag op dinsdag op X. Aanvankelijk werd een beving met een kracht van 2.2 gemeld, die werd geregistreerd op een diepte van 8 kilometer. Dat werd bijgesteld naar 1.8, met een diepte van 3 kilometer.

8 uur geleden